Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENIGMATSKA POSLASTICA

Možda mislite da je sudoku japanskog porijekla, no varate se

sudoku
11.11.2014.
u 16:48

Glavna je matematička osobina sudokua logičko razmišljanje

Ne vjerujemo da ne znate što je sudoku – ta svaki dan ga možete naći u Večernjaku! – ali za svaki slučaj: to je onaj tip zadatka iz enigmatskog kutka u kojem trebate rasporediti brojeve od 1 do 9 u tablicu tipa 9 puta 9 tako da se svaki broju u svakom retku, stupcu i 3 put 3 podkvadratu pojavi točno po jednom. Možda mislite da je to matematički zadatak zato jer se u njemu pojavljuju brojevi, no istina je daleko od toga. Naime, na slici gore je isti zadatak i podjednako je matematički, iako u njemu ne vidite brojeve!

Možda mislite da je sudoku japanskog porijekla, no varate se. Autor je – tako se danas bar većina izvora slažu – američki arhitekt Howard Garns, koji je ovaj tip zadatka prvi put objavio 1979. pod imenom Number Place. Pet godina kasnije takvi su se zadaci pojavili u japanskim novinama pod nazivom koji je kasnije skraćen u današnji: sudoku. Nakon pojave u Japanu uskoro se proširio svijetom, a planetarno popularan je postao nakon što je sudoku-zadatke počeo objavljivati londonski The Times.

Glavna je matematička osobina sudokua logičko razmišljanje – nema tu računa ni geometrije ni vjerojatnosti ni statistike ni većine drugih stvari koje prosječna osoba povezuje uz naziv matematika. Ipak, veza s matematikom je dublja od same logike. Sudoku naime spada u matematička bića poznata više od 200 godina ranije pod nazivom latinski kvadrati: kvadratne tablice u kojima se svaki simbol (ili, primjerice, boja – kao na slici) pojavljuje točno po jednom u svakom retku i svakom stupcu.

Vjerovali ili ne, latinski kvadrati nisu samo matematička razbibriga, nego imaju i primjene: u planiranju eksperimenata, a posebno u kodovima za ispravljanje grešaka: kodiranju podataka takvom da se čak i u slučaju krivog prijema uslijed nekakve smetnje automatski detektiraju (i isprave) greške!

>> Večernjakova enigmatika 13

Komentara 4

Avatar think pink
think pink
18:44 11.11.2014.

u kojima se svaki simbol (ili, primjerice, boja – kao na slici dolje) - a "slike dolje" - naravno nema...

Avatar think pink
think pink
18:46 11.11.2014.

ovom novinaru nije baš sve najjasnije kod sudokua. postoji mnogo raznih vrsta sudokua, i kod puno njih upravo je matematika jedini način da se riješe. nikakve boje i simboli - gola matematika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije