Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volim matematiku

Odlična matematičarka Ivona Adamović 15.000-ta posjetiteljica izložbe

Volim matematiku
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
17.12.2014.
u 16:42

Ivona Adamović (18) tek je nakon obilaska izložbe otkrila koliko je matematika važna u životu

        Odlična matematičarka zagrebačke V. gimnazije Ivona Adamović je 15.000-ta posjetiteljica sjajne izložbe “Volim matematiku” koja do 15. ožujka traje u Galeriji Klovićevi dvori. Zahvaljujući bivšem učitelju matematike i pedagogu Georgu Schierscheru, školarcima često suhoparne formule oblici i logički zadaci postali su bliži, opipljivi i najbitnije - zanimljiviji nego ranije.

Matematika u oblacima

Izloženo je stotinu fizičkih modela među kojima su i oni što ih je Georg Schierscher sam izradio uz pomoć naučničkih radionica obrtničkih i industrijskih poduzeća sa u Liechtensteinu. Upravo zbog tog iznimnog angžamana i želje za popularizacijom matematike, izložba je vrlo uspješna. Široj javnosti malo je poznato da se nogometna lopta otkriva kao krnji ikozaedar, a far automobila kao parabolično zrcalo.

Odabrani sadržaj školske matematike predstavljen je u sedam cjelina – rast i oblik, geometrija oko zlatnog reza, geometrijski oblici, Arhimedove ideje o krugu i kugli, matematika u tehnici, na cestama i u građevini, refleksija i simetrija ogledala, matematika inspirirana oblacima, povrćem i burzovnim kotacijama.

– Jako mi se svidjela izložba. Puno je zanimljivih stvari i praktičnih informacija koje nismo naučili u školi jer ondje matematiku upoznajemo isključivo kroz brojeve i formule. Tek sam dolaskom u Klovićeve dvore shvatila da je matematika svuda oko nas i kako nas dotiče u svakodnevnom životu. Dobila sam posve novi pogled i svakako izložbu preporučujem svima, čak i onima koji ne vole matematiku, vjerujem da će biti onih koji će je zavoljeti – kaže 18-godišnja Ivona Adamović.

Vrijedni darovi

Asistentica uprave Večernjeg lista Dubravka Bilandžić i voditelj marketinga Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić uručili su joj poklon paket – knjigu “Volim matematiku”, knjigu Bože Skoke “Hrvatski velikani” i krimić “Žohari”.

Sretna dobitnica Ivona dobila je i polugodišnju pretplatu na e-izdanje Večernjeg lista, ali i ulaznice za značajnu izložbu Galerije Klovićevi dvori “Normandija/Rađanje impresionizma”. Izloženo je 90 pejsaža iznimno značajnih umjetnika Normandije – Moneta, Renoira, Bonnarda, Courbeta.. koja se može pogledati do 4. siječnja.     

>> Profesorica: Učiti o matematici treba još od vrtića

>> Ovako nešto može se vidjeti jedino u postavu znanstvenog muzeja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije