Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNE KOALICIJE

Most i Domovinski pokret u Slavoniji izlaze zajedno

Zagreb: Miroslav Škoro s članovima Mosta dijelio grah na trešnjevačkoj tržnici
Josip Regovic/PIXSELL
06.04.2021.
u 13:55

Ipak dopuštene lokalne koalicije unatoč prethodnim porukama da se “ne mogu s vragom tikve saditi

Ne mogu se s vragom tikve saditi! Tako je lani predsjednik Mosta Božo Petrov, kad se nagađalo tko će i s kim na liste za Sabor, objasnio da na izbore ipak neće s Domovinskim pokretom. Očekivalo se da će se ove dvije stranke dogovoriti oko mjesta za parlament jer upravo je Most bio jedna od većih podrški Miroslavu Škori u utrci za predsjedničku fotelju. No, Petrov je ipak zaključio da će na listiće “samostalno, da čisti, pošteni i čestiti ljudi budu u Saboru”. Pa se “tikve” zbilja i nisu “sadile”. Ali sadit će se sad, o čemu ćemo odmah nakon kratke kronologije odnosa.

Smetali su Mostu pred parlamentarne izbore, podsjetimo, Suverenisti kojima je Škoro već obećao koaliciju jer i oni su stajali iza njega u lovu na Pantovčak. A kako su dogovori za Sabor završili pomalo neslavnim brojem na kraju izabranih zastupnika, ususret lokalnim izborima, na formiranje zajedničke fronte pozvali su i sami Suverenisti.

Prijepori na više fronti

– Sve suverenističke i kršćanske političke opcije pozivam da što prije sjednemo zajedno za stol, ostavimo naša ega i osobne ambicije sa strane i na prvo mjesto stavimo interese naših birača – apelirao je Hrvoje Zekanović prije otprilike pet mjeseci, usput se požalivši da se s Mostom komunicira uglavnom preko medija.

U to je vrijeme Most već istaknuo Zvonimira Troskota kao kandidata za Zagreb, a onda i rekao kako je Domovinski pokret u Saboru pet metara od njihovih vrata, ali usmeno ih na sastanak nitko zvao nije. Škoro je tad pojasnio da bi mu od Troskota bolji kandidat bio Nino Raspudić, a zakačila se i kasnije dvojka, oko Dinamova stadiona, pa i oko toga tko odakle dolazi i kvalificira li ih mjesto rođenja za vođenje Zagreba. Iz oba su tabora dolazile informacije kako koalicije za lokalne izbore biti neće.

Predomislili su se, čini se. Jer unatoč tome što su “ljuta konkurencija” u glavnome gradu, Domovinski pokret i Most potpisali su zajedničke sporazume za Šibensko-kninsku i Požeško-slavonsku županiju. “Ej, bitno je!” Pod tom su parolom na Šibenskom mostu predstavili kandidata za šibensko-kninskog župana Ivicu Ledenka iz Mosta, čija bi zamjenica trebala biti Višnja Gojanović iz Domovinskog pokreta. Plan za Krešimirov grad je Mario Kovač iz Domovinskog pokreta, dok bi njegov dogradonačelnik trebao biti Mark St. George Doodney iz Mosta. U Požegi su obje ove stranke podržale Josipa Ređu za župana požeško-slavonskog i Vedranu Vondrak za njegovu zamjenicu, a usuglasile su se i oko vodstva Pleternice. Kako? Kažu da su tako odlučili na terenu.

– Prepustili smo ograncima. Odnosno ljudima koji žive i rade na određenom području, koji poznaju probleme terena da sami kažu s kim bi se udružili i željeli raditi za boljitak. Ovo su lokalni izbori i o njima se ne treba odlučivati isključivo u Zagrebu – pojasnili su nam u Mostu na pitanje zašto ipak koalicije.

Strateške odluke

U Domovinskom pokretu kažu slično, ali dodaju da su te odluke bile i pomalo strateške. Jači Domovinski pokret u Slavoniji i jači Most u Dalmaciji, kažu, mogli bi donijeti dobre rezultate. A u kojim se onda još županijama može očekivati sinergija?

– Vidjet ćemo. Više-manje svi ogranci već su odlučili o kandidatima i predstavljanja imamo gotovo svakodnevno. Sve će se znati na vrijeme – kažu u Domovinskom pokretu koji je sintagmu “na vrijeme” upotrebljavao i tjednima kad se čekalo hoće li Miroslav Škoro konačno objaviti kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika.

Mostova Troskota u metropoli ne smatra posebnom konkurencijom, iako birače traže uglavnom u istom “bazenu”. Sam Zvonimir Troskot već je rekao kako Škorina kandidatura nimalo neće utjecati na njegov program, a ni cilj. Razgovaraju li stranke onda o mogućoj kasnijoj koaliciji u Zagrebačkoj skupštini?

– Daleko je to. Pričekajmo rezultate pa da vidimo hoće li udruživanje uopće biti potrebno. Možda dobijemo većinu – samouvjereni su u Mostu.

 

>> VIDEO Jadranka Kosor u studiju Večernjeg lista komentira lokalne izbore i izlazak članova iz HDZ-a

Komentara 25

Avatar Vlaho
Vlaho
14:01 06.04.2021.

Problematizirati koalicije na desnici a prihvatiti i pohvaljivati koalicije između komunističko-zeleno-ultra-liberalno- elitistički-regionalno-socijalističko-titoitističkih stranaka......ha ha ha ha ha ha ha

Avatar Primarius
Primarius
18:55 06.04.2021.

Koalicija sa hrvatskim predznakom nije u interesu HDZ-SDPu-YUTelu-Miloradu-Levičarima kao ni mainstream medijima - dakle uskoro kreće pljuvačnica na veliko

ER
EroK
20:14 11.04.2021.

Dago mi je kako se pokušava zajednički izlazak stranaka, kojima je prioritet Hrvatska država. Malo me čudi ovo zajedništvo Škorinog DP u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje imaju svoga kandidata, bivšeg SDP-ovca, pored jednog Nikole Kajkića, daleko najuspješnijeg županijskog kandidata!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije