Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VESNA VUČEMILOVIĆ

Škorina sestra kandidira se za županicu: 'Dolaze nam HDZ-ovci koji ne mogu gledati koaliciju s Pupovcem'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/3
01.04.2021.
u 12:38

"Mi smo na parlamentarnim izborima osvojili 16 saborskih mandata, a što je za stranku koja je tada bila stara tri mjeseca respektabilan i nezapamćen rezultat. Još uvijek nemamo nijednog županijskog i gradskog vijećnika. Prema tome, nama je uspjeh baš sve budući da krećemo od nule"

U četvrtak je u studiju Večernjeg lista gostovala Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Domovinskog pokreta i kandidatkinja te stranke za županicu Osječko-baranjsku na predstojećim lokalnim izborima.

Emisiju vodila: Petra Maretić Žonja

Na početku je Vučemilović upitana ima li uopće šanse protiv HDZ-ova Ivana Anušića koji najavljuje glatku pobjedu.

"Da mislim da nemam šanse, ne bih se kandidirala. Domovinski pokret jako dobro stoji u Osječko-baranjskoj županiji, a to dokazuju i posljednje ankete. Spomenula bih i prošlogodišnje parlamentarne izbore na kojima smo u 4. izbornoj jedinici, a koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, ostvarili drugi najbolji rezultat osvojivši tri mandata za Sabor. Puno radimo na terenu i taj rad je opipljiv i vidljiv, a neprestano nam se pridružuju i novi članovi", kazala je Vučemilović.

Jesu li to bivši HDZ-ovci?

"Mi ne tražimo dlaku u jajetu, ne idemo za tim "trebaš napisati i elaborirati program da bi ušao u stranku". Mi smo pokret i tako se ponašamo. Dakle, svi koji žele raditi na dobrobit Hrvatske dobrodošli su pod uvjetom da se svi pridržavaju zakona i da nitko za sobom ne vuče repove u smislu afera, kontroverzi, kaznenih prijava itd... Veseli me što smo u kratkom razdoblju iznjedrili ogroman broj kvalitetnih kandidata. U tom smislu ćemo u Našicama imati kandidatkinju Domovinskog pokreta za gradonačelnicu, sjajnu i uglednu liječnicu Silvu Miškulin."

Zatim je govorila o svojoj viziji Slavonije i programu koji će ponuditi biračima.

"Mene kao rođenu Osječanku i ženu koja je najveći dio života provela u tom gradu smeta što Slavonija iz dana u dan nazaduje i rapidno gubi stanovništvo. Apsolutno po svim parametrima Slavonija ostaje daleko ispod prosjeka. U Hrvatskoj, koja je po indeksu razvijenosti na dnu EU, Slavonija je najgora. To me ljuti i zbog toga sam razočarana tim više što znam koliko u Osječko-baranjskoj županiji ima mladih umova, koliko ima kreativnosti, koliko u ljudima ima snage i koliko ima prirodnih resursa koji se mogu koristiti za boljitak svih nas. Odgovornost za propadanje leži na političkim elitama koje su do sada upravljale Slavonijom. Ja to želim promijeniti, odnosno objediniti sve pozitivne stvari u cjelinu kojom bi se Slavonija trgnula", kaže Vučemilović dodavši da se u Slavoniji ne može baš ništa bez stranačkih iskaznica.

"To je jedna bolest hrvatskog društva koju treba hitno iskorijeniti. Pogledajte samo najnoviju aferu s HDZ-ovim Puljašićem koji je bio gradonačelnik Požege, pa je ušao u Sabor pa je izašao i sad ga je stranka odmah smjestila na radno mjesto u Domu zdravlja. Kad se kandidirao na listi HDZ-a, na parlamentarnim izborima imao je slogan "vaš glas u Saboru", a šutio je cijelo vrijeme. Isto tako, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić predstavlja se kao novo lice, a također je saborski zastupnik koji je u osam mjeseci u saborskim klupama možda efektivno govorio pola sata. Po toj računici ispada da je njegova minuta govora skupa 5 ili 6 tisuća kuna. Za toliko hrvatski ljudi rade cijeli mjesec. Tako dobru cijenu po minuti nema ni Bill Clinton."

Komentirala je i prelazak istaknutih HDZ-ovaca iz Vukovara u Domovinski pokret – Ivana Penavu i Josipa Dabru. Penava će biti kandidat za Vukovar, a Dabro za vukovarskog župana.

"Čujte, ishodište je Domovinski rat u kojem je Slavonija uz Dalmaciju bila prva na udaru i pretrpjela najteže gubitke i razaranja. Mnogi koji su tome svjedočili i to preživjeli ne mogu mirno gledati HDZ-ovu koaliciju s Pupovčevim SDSS-om koja je pripremila Zakon o civilnim žrtvama po kojem postoji mogućnost da će oni koji su napadali, ubijali i silovali Hrvate sada dobiti 3400 kuna mjesečne naknade. S time se neki članovi HDZ-a jednostavno ne mogu pomiriti pa je Domovinski pokret jedino logično rješenje na desnici. Osim toga, mi baš danas slavimo godinu dana postojanja stranke i dokazali smo da ćemo opstati i da nismo prvoaprilska šala. U tom periodu izgradili smo snažnu infrastrukturu i osnovali čak 200 podružnica diljem Hrvatske".

Odgovorila je i na pitanje gubi li HDZ utjecaj u Slavoniji.

"Odnos snaga zasigurno se promijenio. Pa sama činjenica da je na parlamentarnim izborima SDP u Virovitičko-podravskoj ostvario najlošiji rezultat govori u prilog tome da je dobar dio lijevih birača prešao HDZ-u. Birači ljevice u Plenkoviću su prepoznali efikasnije provođenje lijevih politika nego u SDP-u. Ali, kako će to sve konačno izgledati, vidjet ćemo na skorašnjim lokalnim izborima".

Foto: Boris Scitar/Vecernji list arhiva

Na lokalnim izborima očekuje uspjeh Domovinskog pokreta.

"Mi smo na parlamentarnim izborima osvojili 16 saborskih mandata, a što je za stranku koja je tada bila stara 3 mjeseca respektabilan i nezapamćen rezultat. Mi još uvijek nemamo nijednog županijskog i gradskog vijećnika. Prema tome, nama je uspjeh baš sve budući da krećemo od nule. Očekujemo da ćemo participirati u većini gradskih vijeća i županijskih skupština, a negdje su očekivanja malo i veća pa se čak nadamo i pobjedi. Naravno, tu postoje izuzeci poput Istre i Primorsko-goranske županije, gdje su birači tradicionalno okrenuti ljevici pa se iskreno i nenadano nekom značajnijem rezultatu."

Njezin brat, Miroslav Škoro, juriša na Zagreb. Kakve mu šanse predviđa i hoće li mu se prikloniti birači pokojnog gradonačelnika Milana Bandića? 

Ako je suditi prema rezultatima koje je gospodin Škoro ostvario na predsjedničkim izborima, onda je evidentno da hoće, međutim lokalni izbori nešto su drugo i tek će se u svibnju pokazati kako stvari zapravo stoje na terenu. Mislim da će programi kandidata biti presudni. Teško je to procijeniti, ali moram priznati da prije Bandićeve smrti nikad nisam čula za gospođu Pavičić Vukičević. Ostaje vidjeti može li se u mjesec i pol dana nadoknaditi prepoznatljivost koja je za lokalne izbore više nego potrebna. Evo, jučer je izvela jedan PR potez ukinuvši obvezno nošenje maski na otvorenom, a što je čisti populizam i bildanje mišića pred izbore iako i sama smatram da je nošenje maski na otvorenom nepotrebno, pogotovo sad kad imamo sunčano i toplo vrijeme."

Osvrnula se zatim i na situaciju s koronavirusom koja se posljednjih dana opet pogoršava. 

"Ne znam ni sama što da više mislim o tome. Samo znam da se Stožer potpuno pogubio u svim tim mjerama. Neke odluke su potpuno nelogične i kontradiktorne, a najviše mi je žao naše djece koja su prisiljena biti u kući, ne smiju ni trenirati ni živjeti zdravo premda nisu najugroženija skupina, a istodobno su teretane otvorene. Sve skupa strašno je nelogično i nesustavno i mjere se ne provode prema svima jednako". 

Kako gleda na aktualne verbalne sukobe premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića?

"Ponašaju se kao nezrele pubertetlije. Oni nisu plaćeni da zabavljaju narod nego da rade na boljitak hrvatskih građana. Plenković bi se trebao radije pobrinuti za reformu zdravstva, pravosuđa i nadolazeću turističku sezonu, a ne se prepucavati. Dobro je da Milanović otvara određene teme, ali smeta me razina njegove komunikacije":

Na kraju je kazala kako Domovinski pokret reformu pravosuđa drži neophodnom, ali decidirano nije htjela reći hoće li ta stranka u Saboru podržati Zlatu Đurđević, kandidatkinju Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda.

"Za sada to ne mogu komentirati, vidjet ćemo. Voljela bih da bude što više kandidata u javnosti i da se stvori javna rasprava i da građani sudjeluju što više u tom procesu. To je dobro za demokraciju", kazala je Vučemilović.

CIJELU EMISIJU MOŽETE POGLEDATI U VIDEOPRILOGU NA POČETKU TEKSTA

Komentara 29

MI
Mislav28
13:34 01.04.2021.

plenković je pupijeva podguzna muha ,nije ni čudo što svi bježe iz adzeja

DU
Deleted user
13:36 01.04.2021.

Vrijeme će pokazati da je istinu govorila jer se kod nas glasa protiv a ne za a ako je išta degutantno , onda je to ova vladajuća koalicija.

DU
Deleted user
15:07 01.04.2021.

Sve bi domoljubna Hrvatska oprostila HDZ-u al Pupovca i koaliciju s SDSS-om nećemo. HDZ-e treba poslat u ropotarnicu povijesti.Pučisti (iz 2000.) su isuviše kompromitirali taj svehrvatski državotvorni pokret i nekad stožernu stranku hrvatskog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije