Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU SE NAPADI

Moskva zabranila 'gej propagandu': Putin protiv LGBT osoba i ‘sotonističkog Zapada'

Policija blokira aktiviste Pridea u Sankt-Peterburgu
Foto: REUTERS
1/3
26.11.2022.
u 10:37

Ruske su vlasti već iskoristile postojeći zakon kako bi zabranile povorku ponosa i pritvorile aktiviste za prava homoseksualaca

Ruski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji zabranjuje "LGBT propagandu" i ograničava "iskazivanje" LGBT ponašanja odraslim osobama nakon što je prije nekoliko godina izglasan zakon kojim je zabranjeno promicanje LGBT načina života usmjereno prema djeci. Prema novom zakonu, koji još treba odobrenje gornjeg doma parlamenta i ruskog predsjednika Vladimira Putina, svaka radnja ili informacija koja se ocijeni kao pokušaj promicanja homoseksualnosti – bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama – bit će kažnjena drastičnom novčanom kaznom do 400.000 rubalja (6600 dolara) za fizičke osobe i do pet milijuna rubalja (82.100 dolara) za pravne osobe. Stranci bi se mogli suočiti s 15-dnevnim uhićenjem i protjerivanjem.

'Hibridni rat'

Ruske su vlasti već iskoristile postojeći zakon kako bi zabranile povorku ponosa i pritvorile aktiviste za prava homoseksualaca. Aktivisti procjenjuju da će gej klubovi nastaviti raditi, ali da bi se ljubljenje osoba istog spola u javnosti moglo smatrati prekršajem kao i da će se istospolni parovi početi bojati da bi im djeca mogla biti oduzeta.

Ksenija Mihailova iz LGBT grupe Coming Out rekla je za Reuters da prvotna zabrana LGBT "propagande" prema maloljetnicima izazvala val napada na LGBT zajednicu te da se sada može očekivati ​​tsunami takvih napada jer se novim zakonom poručuje da država nije protiv nasilja nad LGBT osobama. Zakon očito namjerava zabraniti sve što prikazuje LGBT odnose ili sklonosti kao društveno prihvatljive.

– LGBT je danas element hibridnog ratovanja i u ovom hibridnom ratu moramo zaštititi naše vrijednosti, naše društvo i našu djecu – rekao je prošli mjesec ruski novinar i političar Aleksandar Hinštejn, jedan od arhitekata prijedloga zakona.

Demonizacija Zapada

Ruski zakonodavci tvrde da brane tradicionalne vrijednosti "ruskog svijeta" protiv liberalnog Zapada za koji kažu da je odlučan uništiti ih – što je argument koji dužnosnici sve više koriste kao jedno od opravdanja za rusku vojnu kampanju u Ukrajini. Očito, Putin je odlučio graditi svoju političku agendu na obrani tradicionalnih vrijednosti u kontrastu sa Zapadom koji je prozvao "sotonističkim" i čije liberalne vrijednosti demonizira i zloupotrebljava na domaćem terenu. 

VIDEO Moskva zabranila 'gej propagandu': "Branimo tradicionalne vrijednosti ruskog svijeta"

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
18:36 26.11.2022.

A što tu Putin radi krivo ?

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
14:07 26.11.2022.

Čovečanstvo se deli na dve grupe na one koji prihvataju propagandu i žele da budu kontrolisani. i na one koji vide propagandu i žele da budu slobodni žele da budu slobodni

Avatar El Indio
El Indio
10:52 26.11.2022.

Bitno da svi Rusi idu za Ukrajinu oslobodit ‘sotonistickog Zapada'... Ukrajina se ne zeli oslobodit od ruskog cara, niti Rusi imaju neke volje oslobadzat nesto izvan svoje drzave.....zacaran krug. A nasi putlerovci i komsije uzalud cekaju svoje osloboditelje sa istoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije