Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbitniji događaji

Evo što svijet očekuje u 2014. godini

škotksa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
03.01.2014.
u 19:04

I u 2014. očekuju nas mnogi zanimljivi događaji iz svijeta, a među najznačajnijim je zasigurno škotski referendum o neovisnosti u rujnu

Afera prisluškivanja američke agencije NSA koju je otkrio Snowden, građanski rat u Siriji, ostavka pape Benedikta XVI. i izbor pape Franje, treći kancelarski mandat Angele Merkel, približavanje Amerike i Irana... To su bili događaji koji su obilježili proteklu godinu u vanjskoj politici. I u 2014. očekuju nas mnogi zanimljivi događaji iz svijeta. Najznačajniji su zasigurno škotski referendum o neovisnosti u rujnu, konferencija o Siriji za 19 dana i izbori za Europski parlament u svibnju. Ovdje donosimo pregled najzanimljivijih događaja, a mogu se očekivati i mnoga iznenađenja.

1. Nestabilni Egipat glasa o novom Ustavu

Nakon svrgavanja predsjednika Mubaraka Egipat se nalazi u procesu tranzicije u kojemu izbijaju sukobi islamista čijeg je predsjednika svrgnula vojska. Muslimansko bratstvo je zabranjeno, a očekuje se glasanje o novom ustavu 14. i 15. siječnja, nakon čega će se održati parlamentarni i predsjednički izbori.

2. Mirovna konferencija o Siriji u Ženevi

Od ožujka 2011. traje građanski rat u Siriji u kojemu se sukobljavaju oporbene strane pojačane s džihadistima i vojska odana predsjedniku Al-Assadu. Poginulo je više od 100.000 osoba, a više od milijun ih je iseljeno. U ratu je korišteno i kemijsko oružje. Mirovna konferencija koja bi se trebala održati 22. siječnja u Ženevi trebala bi napokon donijeti trajni mir u Siriji.

3. Izbori na Tajlandu nakon velikih nemira

Oporba već mjesecima prosvjeduje protiv vlasti premijerke Yingluck Shinawatra. Parlamentarni izbori zakazani su za 2. veljače.

4. Trenutak istine za Iran nakon približavanja SAD-u

Predsjednik Hasan Rohani izabran je 2013. i već je uspio odlediti odnose sa SAD-om koji su na dnu od 1979. No, zemlja se bori s velikom ekonomskom krizom i inflacijom od 36 posto. Do perzijske Nove godine (21. ožujka) Rohani je najavio pad inflacije na 25 posto. Ekonomija će imati utjecaja i na političke odnose sa Zapadom.

5. Izbori u najvećoj demokraciji na svijetu

Najveća demokratska zemlja na svijetu – Indija imat će parlamentarne izbore, najkasnije u svibnju. Na birališta će biti pozvano 700 tisuća Indijaca – očekuje se promjena vlasti, što bi moglo dovesti do etničkih sukoba.

6. Izbori za Europski parlament dok je eurozona u krizi

Prvi put iz izbijanja dužničke krize u Europi građani 28 zemalja EU glasat će 25. svibnja o sastavu novog Europskog parlamenta. Eurozona još nije prebrodila krizu pa se očekuje uspjeh radikalnih stranaka.

7. Zviždaču Snowdenu istječe viza 
u Rusiji

Najpoznatijem svjetskom zviždaču Edwardu Snowdenu 1. kolovoza istječe jednogodišnja viza koju je dobio od Putina. 
Postavlja se pitanje koja će zemlja preuzeti Snowdena ako mu Rusija ne produlji dozvolu za azil.

8. Predsjednički izbori u Turskoj, možda i s Erdoganom

Kada hrvatski građanin kupuje rabljeni osobni automobil, odnosno automobil stariji od šest mjeseci koji je prešao više od 6000 kilometara od građanina neke druge države članice EU, neće platiti PDV ni u Hrvatskoj ni u državi članici u kojoj je rabljeni osobni automobil kupljen.

9. Pokrajinski izbori 
u istočnoj Njemačkoj

Od prosvjeda u Gezi parku u središtu Istanbula načeta je turska vlada koju vodi premijer Erdogan. Stvar se dodatno zakomplicirala prije deset dana kada je gotovo pola njegovih ministara optuženo za korupciju. Navodno i Erdogan cilja na mjesto sadašnjeg predsjednika Güla, na izborima u kolovozu.

10. Škoti glasuju o odcjepljenju od Velike Britanije

Škoti će 18. rujna izaći na referendum na kojemu će glasovati o odcjepljenju od Velike Britanije.

11. Predsjednički izbori u Brazilu nakon SP-a

Dva i pol mjeseca nakon završetka SP-a u nogometu u Brazilu će se 5. listopada održati predsjednički izbori. Ulični nemiri u ljeto protekle godine pokazali su da mnogi Brazilci nisu zadovoljni vladom premijerke Dilme Rousseff.

12. Obama ulazi u zadnju četvrtinu mandata

Američki predsjednik Barack Obama ući će 4. studenog u 7. godinu, odnosno posljednju četvrtinu svoje vladavine jer Ustav ne dozvoljava više od dva mandata. Glavni izazov bit će mu odnos s Iranom.

13. Sve krizne zemlje eurozone izlaze iz paketa pomoći

Nakon Irske i Španjolske do prosinca 2014. očekuje se da i preostale članice eurozone koje su pogođene dužničkom krizom iziđu iz paketa pomoći Trojke. Kraj godine Portugal, Grčka i Cipar mogli bi dočekati kao zemlje koje se mogu same financirati.

>> Zbogom, recesiji. 2014. je napokon godina oporavka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije