Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za "aferu Sibinj"

Mladen Kruljac: Vojnički sam spreman za sud

15.06.2016., Osijek - Pripremno rociste na Zupanijskom sudu na ponovljenom sudjenju bivsem zapovjedniku KOV-a generalu Mladenu Kruljcu i ostalima. Mladen Kruljac s odvjednikom  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
16.06.2016.
u 20:00

Prema optužnici, Batinić i Mišković prodavali su zemlju na namještenim natječajima, a s Kruljcem "sredili" da pošalje vojsku i uredi cestu

Široka osmijeha, veseli i optimistični kročili su jučer na osječki sud umirovljeni general Mladen Kruljac, bivši sibinjski načelnik Ivica Batinić, Ivan Mišković i još trojica kojima će se ponovno suditi za “aferu Sibinj”. Tereti ih se, podsjetimo, za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju kod Slavonskog Broda. Riječ je o vrijednom zemljištu koje je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Osječki ih je sud nepravomoćno osudio na ukupno 20 godina i mjesec dana zatvora, u ožujku 2014., no Vrhovni je sud tu odluku ukinuo.

– Dugo se nismo vidjeli! – “dobacio” je novinarima Ivica Batinić prije pripremnog ročišta. Batinić je na dan presude, kada je kažnjen sa šest godina zatvora, bio “nestao” preko granice. Živio je u BiH sve dok lani u lipnju nije ukinuta osječka presuda.

Zarada 3,5 milijuna eura

– Ja sam dosta kazne već odslužio, bilo je dobro! – nadovezao se Mišković. On je ranije osuđen na pet i pol godina iza rešetaka, a tražio je prijevremeni odlazak na izdržavanje kazne jer su uvjeti bolji nego u istražnom zatvoru.

Da je presuda postala pravomoćna, Mladen Kruljac, bivši zapovjednik Kopnene vojske, završio bi u zatvoru na 18 mjeseci.

– Kao i prije četiri godine, rekao sam sucu da nisam kriv. Psihofizički sam spreman na novo suđenje, vojnik sam i navikao sam na pobjede – rekao nam je Kruljac.

Po optužnici, načelnik Batinić i član općinskog poglavarstva Mišković prodavali su zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni. Parcele su kupili, među ostalima, i optuženi poduzetnici Ivan Rimac te Željko Garić. Kupci nisu planirali na njima ništa proizvoditi, stava je USKOK, nego ih dalje prodati za bitno veći iznos.

Rimac je preprodajom parcele, tereti se, zaradio 3,5 milijuna eura. Kako bi povisili cijenu zemljišta, Batinić i Mišković su, vjeruju tužitelji, “sredili” s Kruljcem da pošalje vojsku i uredi cestu. Kruljac je to učinio, tereti se, bez odobrenja načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića. Državna je blagajna tako oštećena za tri milijuna kuna.

Koliko je vrijedilo na tržištu

Vrhovni je sud pak zapovjedio novo suđenje jer je sporna, navodi se, cijena zemljišta. Odradit će se stoga građevinsko vještačenje. Batinićeva je obrana čak podnijela kaznenu prijavu protiv vještakinje Dinke Šurjak.

– Deseterostruko je precijenila zemljište, smatramo da je svjesno napisala lažan nalaz. Tržišna je vrijednost tada bila tri do osam eura po kvadratu, a to je 4,5 eura ili 30 kuna u prosjeku. Ona je kvadrat procijenila na 35 eura – ističe odvjetnik Dražen Matijević. Suđenje počinje 4. srpnja.

Komentara 3

GV
golub Vaso
04:26 17.06.2016.

za ovakve domoljube zakoni ne vrijede

Avatar Papatest
Papatest
11:56 25.03.2017.

Nisi ti vojnik ti si kriminalac

Avatar mama mia
mama mia
06:45 17.06.2016.

Ni manje ni više nego fuuuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije