Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladen Kruljac: Vojnički sam spreman za sud

Prema optužnici, Batinić i Mišković prodavali su zemlju na namještenim natječajima, a s Kruljcem "sredili" da pošalje vojsku i uredi cestu
16. lipnja 2016. u 20:00 3 komentara 426 prikaza
15.06.2016., Osijek - Pripremno rociste na Zupanijskom sudu na ponovljenom sudjenju bivsem zapovjedniku KOV-a generalu Mladenu Kruljcu i ostalima. Mladen Kruljac s odvjednikom  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Široka osmijeha, veseli i optimistični kročili su jučer na osječki sud umirovljeni general Mladen Kruljac, bivši sibinjski načelnik Ivica Batinić, Ivan Mišković i još trojica kojima će se ponovno suditi za “aferu Sibinj”. Tereti ih se, podsjetimo, za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju kod Slavonskog Broda. Riječ je o vrijednom zemljištu koje je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Osječki ih je sud nepravomoćno osudio na ukupno 20 godina i mjesec dana zatvora, u ožujku 2014., no Vrhovni je sud tu odluku ukinuo.

– Dugo se nismo vidjeli! – “dobacio” je novinarima Ivica Batinić prije pripremnog ročišta. Batinić je na dan presude, kada je kažnjen sa šest godina zatvora, bio “nestao” preko granice. Živio je u BiH sve dok lani u lipnju nije ukinuta osječka presuda.

  Optuženi general Kruljac: Lucić je uzeo 48 mil. kuna Kopnenoj vojsci i dao ih Đakoviću Mladen Kruljac Nepravomoćna presuda Afera Sibinj: Svi proglašeni krivima, Kruljac dobio godinu i pol dana zatvora kruljac Braniteljski skup General Mladen Kruljac otvoreno podržao HDZ-ovu koaliciju

Zarada 3,5 milijuna eura

– Ja sam dosta kazne već odslužio, bilo je dobro! – nadovezao se Mišković. On je ranije osuđen na pet i pol godina iza rešetaka, a tražio je prijevremeni odlazak na izdržavanje kazne jer su uvjeti bolji nego u istražnom zatvoru.

Da je presuda postala pravomoćna, Mladen Kruljac, bivši zapovjednik Kopnene vojske, završio bi u zatvoru na 18 mjeseci.

– Kao i prije četiri godine, rekao sam sucu da nisam kriv. Psihofizički sam spreman na novo suđenje, vojnik sam i navikao sam na pobjede – rekao nam je Kruljac.

Po optužnici, načelnik Batinić i član općinskog poglavarstva Mišković prodavali su zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni. Parcele su kupili, među ostalima, i optuženi poduzetnici Ivan Rimac te Željko Garić. Kupci nisu planirali na njima ništa proizvoditi, stava je USKOK, nego ih dalje prodati za bitno veći iznos.

Rimac je preprodajom parcele, tereti se, zaradio 3,5 milijuna eura. Kako bi povisili cijenu zemljišta, Batinić i Mišković su, vjeruju tužitelji, “sredili” s Kruljcem da pošalje vojsku i uredi cestu. Kruljac je to učinio, tereti se, bez odobrenja načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića. Državna je blagajna tako oštećena za tri milijuna kuna.

Koliko je vrijedilo na tržištu

Vrhovni je sud pak zapovjedio novo suđenje jer je sporna, navodi se, cijena zemljišta. Odradit će se stoga građevinsko vještačenje. Batinićeva je obrana čak podnijela kaznenu prijavu protiv vještakinje Dinke Šurjak.

– Deseterostruko je precijenila zemljište, smatramo da je svjesno napisala lažan nalaz. Tržišna je vrijednost tada bila tri do osam eura po kvadratu, a to je 4,5 eura ili 30 kuna u prosjeku. Ona je kvadrat procijenila na 35 eura – ističe odvjetnik Dražen Matijević. Suđenje počinje 4. srpnja.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste