Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optuženi general

Kruljac: Lucić je uzeo 48 mil. kuna Kopnenoj vojsci i dao ih Đakoviću

Foto: Davor Javorović/Pixsell
03.02.2014.
u 17:00

Kruljac tvrdi da mu je dana usmena zapovijed 
za radove u Sibinju te polaže nade u svjedočenje Stipe Mesića

Vojni vrh i njegovi nekada najbliži suradnici “oprali” su na sudu ruke od umirovljenog generala Mladena Kruljca. Bivši zapovjednik Kopnene vojske radio je, tvrde, samovoljno.

I Kotromanović potvrdio

– Nikada nisam dao nijednu usmenu ni pismenu zapovijed za radove u zoni malog gospodarstva u općini Sibinj. Nisam ni znao za njih – svjedočio je nedavno general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.Vojska je, prema optužnici, uredila cestu u zoni malog gospodarstva u Sibinju. Riječ je o zemljištu koje je država darovala općini. Kako bi parcelama povisili cijenu prije prodaje, drugi su okrivljenici, terete se, zamolili Kruljca da pošalje vojsku te bagere. Državna je blagajna, izračunali su tužitelji, oštećena za tri milijuna kuna.

Kruljac nije ostao dužan bivšem šefu Luciću s kojim je, javna je tajna, u lošim odnosima.– Načelnik je oduzeo KoV-u 48 milijuna kuna i dao ih “Đuri Đakoviću” za neku stratešku pričuvu tenka koju ja ne razumijem – prozvao je Kruljac pred sudnicom. Godinama se tako plaćala zaliha rezervnih dijelova za tenkove, a da oni uopće nisu korišteni.– To je nešto što sam zatekao, ali nisam sretan zbog toga – komentirao je potom i ministar Ante Kotromanović, dodajući i da se tako pomagalo “Đuri Đakoviću”.

Sve nade Kruljac polaže u bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji će na sudu u Osijeku svjedočiti 13. veljače. Upravo bi ga on, nada se, mogao osloboditi omče oko vrata. Mesić bi trebao rekonstruirati sporni sastanak s gradonačelnikom Broda Mirkom Dusparom i J. Lucićem na primanju za Dan državnosti 2007. u Zagrebu. Duspara je tada zamolio Mesića neka pošalje vojsku da nastavi radove na brodskoj Tvrđavi. Mesić je potom dozvao Lucića da to riješi. Kruljac tvrdi da je na kraju pozvan i on te mu je tada usmeno zapovjeđeno da u sklopu radova u Brodu vojska uredi i cestu u Sibinju. Duspara i Lucić o tome, izjavili su, nisu znali ništa.Tijekom obrane, doznajemo, naglasit će se da je potpora civilnim strukturama, prema propisima, jedna od temeljnih zadaća zapovjednika KoV-a. Zapovjednik je odgovoran i za obuku vojnika. Radovi u Sibinju bili su, stajalište je obrane, upravo obuka – vojsku su obučavali gdje je uistinu i potrebna umjesto da “sto puta” prekopava istu brazdu na vojnom poligonu.

Pravila i iznimke

Kruljčeva obrana osporava i tvrdnju optužbe da su radovi stajali tri milijuna kuna. Riječ je, tvrde, o 284.000 kuna. U istrazi ga se sumnjičilo za šest milijuna kuna pa je ta brojka prepolovljena. Kruljac je već tvrdio kako je za sporne radove imao usmenu zapovijed. General Lucić istaknuo je da se one izriču u ratu, a u miru su iznimno rijetke. U Pravilniku o službi u Oružanim snagama RH stoji kako se “zapovijedi u pravilu daju u pisanom obliku”.

>> Duspara: Ne sjećam se da je Kruljac bio na sastanku s Mesićem

Komentara 6

ST
staro topoljanin
17:19 03.02.2014.

o da drug mesic ce to sve srediti,a zasto nebi kad je i sam sav u korupciji.

OB
Objektivno...
17:14 03.02.2014.

E sada da vidimo kako će bivši dvostruki predsjednik "oprati ruke"... ? Mislim da iako ima svoju rezidenciju on više nema imunitet? Pa... da se ne bi klupa za svjedoka zamijenila sa... Bit će zanimljivo i tko će se ue u Osijeku sve odmicati od Mesića a tko će mu se bacati pod...

AG
Agricola
18:38 03.02.2014.

Nemoguće je da Kruljac govori istinu. Nemoguće je da njemu koji je prvi u zapovjednom lancu ispod Glavnog stožera, Načelnik Glavnog stožera izda usmenu zapovjed o izvođenju radova čija vrijednost se mjeri u milijunima kuna. Hrvatska vojska jednostavno ne funkcionirara tako, a što se tiče pismenih zapovjedi, takve zapovjedi su se bar u gardijskim brigadama za vrijeme rata spuštale od razine zapovjednika bojne, a nikad se n ije moglo dogoditi da se od razine zapovjednika brigade pa nagore, sve do Vrhovnog zapovjednika, nekom izda usmena zapovjed. Sve te zapovjedi su bile pismene. Ali ako čisto radi rasprave uzmemo da Kruljac govori istinu, on je opet kriv. Jer, da mu je Lucić to tako rekao, on je trebao reći Luciću da se tu radi o milijunskim radovima i da to treba sve biti pokriveno papirima, i da mu takvu zapovjed stavi na papir. Dakle, njegova obrana nije dobra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije