Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Afera Sibinj: Svi proglašeni krivima, Kruljac dobio godinu i pol dana zatvora

Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda.
31. ožujka 2014. u 15:23 34 komentara 8952 prikaza
Mladen Kruljac
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Mladen Kruljac s još petoricom suoptuženih proglašen je krivim za malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda na osječkom Županijskom sudu. Nepravomoćnom presudom Mladen Kruljac osuđen je na godinu i pol dana zatvora, Ivica Batinić na šest godina, Ivan Mišković na pet i pol godina, Ivan Rimac na tri godine i 10 mjeseci, Željko Garić na dvije godine zatvora, Zdravko Sočković na 15 mjeseci.

Sud je Batiniću i Miškoviću odredio istražni zatvor, no Batinić se nije pojavio na sudu, navodno je u Zagrebu zbog bubrežnog kamenca.

Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda. Riječ je o vrijednom zemljištu koje je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Tadašnji sibinjski načelnik Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković, tereti se, prodavali su tu zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni. Parcele su kupili, među ostalima, i optuženi poduzetnici Ivan Rimac te Željko Garić.

– Kupci nisu planirali na njima ništa proizvoditi, nego ih dalje prodati za bitno veći iznos – istaknula je tužiteljica Zorka Fumić u završnoj riječi. Rimac je preprodajom parcele, prema optužnici, zaradio 3,5 milijuna eura.

Kako bi povisili cijenu zemljišta, Batinić i Mišković su, vjeruju tužitelji, “sredili” s Kruljcem da pošalje vojsku i uredi cestu. Tadašnji zapovjednik Kopnene vojske Kruljac učinio je to, tereti se, bez odobrenja načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića. Državna je blagajna tako oštećena za tri milijuna kuna. Gradilište je u jednom trenu čak bilo zatvoreno jer nije imalo dokumentaciju, no vojska je nastavila raditi.

– General Kruljac za te radove imao je usmenu zapovijed generala Lucića. Posvjedočio je to i bivši predsjednik države Stjepan Mesić, koji je bio prisutan kada mu je Lucić dao zapovijed – naglašavala je, pak, Kruljčeva obrana.

Šestorka je bila u pritvoru u ljeto 2011.,  a na slobodu su izašli uz jamstva.

Batinić se nije pojavio na izricanju presude

Ivica Batinić nije se pojavio na izricanju presude. Da jest, odmah mi završio iza rešetaka jer mu je kazna veća od pet godina zatvora. Sudnicom je među novinarima, još dok se čitala presuda, prostrujala informacija kako je otišao u Bosnu.

- Moja je informacija da je u Zagrebu na liječničkim pretragama jer ima velike zdravstvene probleme - odgovorio je na to njegov branitelj Dražen Matijević. Na upit ima li Batinić dvojno državljanstvo, s obzirom da su mu roditelji porijeklom iz BiH, odgovorio je da ne zna.

- Nemam pojma, nikad nisam to čuo, a nije nigdje u dokumentima navedeno - kazao je.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • luka_37:

  Ali mirovinica od desetak tisuća kuna i dalje sjeda svaki mjesec...gdje je tu Zakon o OSRH kojim se svaka osoba koja našteti ugledu HV-a ima NEČASNI OTPUST....predsjedniće Josipoviću (jer Vi ste ga umirovili) Vaša pravda isto očito vrijedi samo u ... prikaži još!u slučaju kad se radi o nebitnim malim ljudima....

 • Avatar imalinade
  imalinade:

  Kad covjek prestaje da bude domoljub i postaje kriminalac?

 • Ivan Basar:

  Dan za danom, polako i polako ali sve bliže i bliže, kada se počne čistiti, to se ne može više zaustaviti. Mlade generacije, tek dolazeći političari, će i ta prljava zastarjevanja prljavog milionerstva prekinuti. Bez onog cirkusa 'lex Perković' koji ... prikaži još!koji je srušio povjerenje prema Hrvatskoj i time oštetio zemlju i narod i besposlene. Hrvatska, iznutra pokradena, korumpirana i strane investicije jednake nuli. U hrvatskoj ne postoji više ta riječ, povjerenje. To je realitet.