Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Mislili ste da znate baš sve? Ove činjenice o Uskrsu vjerojatno niste znali!

25.04.2011., Zagreb -  Ilustracija, uskrsni dorucak. Uz pisanice, obavezan sastojak uskrsnog dorucka su i kuhana sunka, mladi luk i rotkvice. Sunka pecena u kruhu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
14.03.2016.
u 11:00

Tko je zaslužan za uskršnja jaja , zašto za Uskrs jedemo šunku i po čemu je ovaj blagdan rekorder?

Iako možda mislite da znate baš sve o Uskrsu sigurni smo da za neke zanimljive činjenice do sada niste znali. Kako bi vam uljepšali ovaj blagdan donosimo vam pregled zanimljivosti, običaja i činjenica koje vrlo vjerojatno niste znali.

Uskrs je prvi 'klizni' blagdan u povijesti!

Uskrs uvijek pada između 22. ožujka i 25. travnja, a slavi se na prvu nedjelju nakon punog mjeseca koji pada na ili poslije 21. ožujka, pa je tako postao prvi klizni blagdan u povijesti. Metoda računanja datuma Uskrsa nije službeno riješena sve do Prvog nicejskog sabora 325. godine. Tek u srednjem vijeku dogovoreno je da se Uskrs slavi prvu nedjelju poslije punog mjeseca na sam dan ili poslije ekvinocija.

Za čokoladna jaja zaslužni su Europljani

Zasigurno najpoznatiji simbol Uskrsa su uskršnja jaja. Njihova povijest seže još od starih Grka, Egipćana i Rimljana koji su jaja doživljavali kao simbol života. Tek početkom 19. stoljeća Europljani proizvode prva čokoladna jaja koja su danas uz čokoladne zečeve najpopularniji slatkiši koje povezujemo s Uskrsom. Najveće uskršnje čokoladno jaje napravljeno je u Italiji 2011. godine. Jaje je bilo visoko 10,39 metara i težilo je 7,200 kilograma.

Foto: screenshot/facebook

Uskrs - blagdan rekorder po količini slatkiša

Zanimljivo je i da je Uskrs u zapadnim zemljama (posebice u Americi) blagdan tijekom kojeg pojede najviše slatkiša. Svake godine tijekom Uskrsa diljem Amerike proda se više od 90 milijuna čokoladnih zečeva i čak 91,4 bilijuna čokoladnih jaja.

Šunku jedemo u čast babilonskog boga Tammuza

Blagdanski stol za Uskrs gotovo je nezamisliv bez šunke. No jeste li se ikada zapitali zašto baš šunku jedemo za Uskrs? Prema babilonskom mitu, božica Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza koji je nakon što je odrastao postao lovac. No, jednog dana u šumi ga je napala i ubila divlja svinja. Nakon što je ostala bez sina Ishtar je naredila svom narodu da se nedjeljom jedu svinjetinu. Jednom godišnje obilježavala se Tammuzova smrt, a toj obljetnici prethodilo je 40 dana posta.

Foto: screenshot/facebook

Prva priča o uskrsnom zecu objavljena je u 17. stoljeću

Mit o uskrsnom zecu navodno potječe od stare germanske priče o ženi koja je ukrašavala jaja i ostavljala ih posvuda da ih djeca mogu pronaći. Prva priča o zecu, kasnije nazvanom Easter Bunny, objavljena je 1680. godine.

Foto: screenshot/facebook

>>Kako izgleda aktivni Uskrs u Međimurju?

>>Za Uskrs smo potrošili 1,5 milijardi kuna, 30 posto manje nego lani

Komentara 2

Avatar maxist
maxist
18:06 11.03.2016.

zaista posve nepoznate činjenice ..........(za sirijske izbjeglice možda)

SZ
skipper.zagreb
11:22 27.03.2016.

Prvi pomični blagdan u povijesti je Pasha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije