Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Uskrs na Večernjem

Mislili ste da znate baš sve? Ove činjenice o Uskrsu vjerojatno niste znali!

Tko je zaslužan za uskršnja jaja , zašto za Uskrs jedemo šunku i po čemu je ovaj blagdan rekorder?
14. ožujka 2016. u 11:00 2 komentara 2702 prikaza
25.04.2011., Zagreb -  Ilustracija, uskrsni dorucak. Uz pisanice, obavezan sastojak uskrsnog dorucka su i kuhana sunka, mladi luk i rotkvice. Sunka pecena u kruhu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Iako možda mislite da znate baš sve o Uskrsu sigurni smo da za neke zanimljive činjenice do sada niste znali. Kako bi vam uljepšali ovaj blagdan donosimo vam pregled zanimljivosti, običaja i činjenica koje vrlo vjerojatno niste znali.

Uskrs je prvi 'klizni' blagdan u povijesti!

Uskrs uvijek pada između 22. ožujka i 25. travnja, a slavi se na prvu nedjelju nakon punog mjeseca koji pada na ili poslije 21. ožujka, pa je tako postao prvi klizni blagdan u povijesti. Metoda računanja datuma Uskrsa nije službeno riješena sve do Prvog nicejskog sabora 325. godine. Tek u srednjem vijeku dogovoreno je da se Uskrs slavi prvu nedjelju poslije punog mjeseca na sam dan ili poslije ekvinocija.

Za čokoladna jaja zaslužni su Europljani

Zasigurno najpoznatiji simbol Uskrsa su uskršnja jaja. Njihova povijest seže još od starih Grka, Egipćana i Rimljana koji su jaja doživljavali kao simbol života. Tek početkom 19. stoljeća Europljani proizvode prva čokoladna jaja koja su danas uz čokoladne zečeve najpopularniji slatkiši koje povezujemo s Uskrsom. Najveće uskršnje čokoladno jaje napravljeno je u Italiji 2011. godine. Jaje je bilo visoko 10,39 metara i težilo je 7,200 kilograma.

čokoladna jaja | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Uskrs - blagdan rekorder po količini slatkiša

Zanimljivo je i da je Uskrs u zapadnim zemljama (posebice u Americi) blagdan tijekom kojeg pojede najviše slatkiša. Svake godine tijekom Uskrsa diljem Amerike proda se više od 90 milijuna čokoladnih zečeva i čak 91,4 bilijuna čokoladnih jaja.

Šunku jedemo u čast babilonskog boga Tammuza

Blagdanski stol za Uskrs gotovo je nezamisliv bez šunke. No jeste li se ikada zapitali zašto baš šunku jedemo za Uskrs? Prema babilonskom mitu, božica Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza koji je nakon što je odrastao postao lovac. No, jednog dana u šumi ga je napala i ubila divlja svinja. Nakon što je ostala bez sina Ishtar je naredila svom narodu da se nedjeljom jedu svinjetinu. Jednom godišnje obilježavala se Tammuzova smrt, a toj obljetnici prethodilo je 40 dana posta.

šunka | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Prva priča o uskrsnom zecu objavljena je u 17. stoljeću

Mit o uskrsnom zecu navodno potječe od stare germanske priče o ženi koja je ukrašavala jaja i ostavljala ih posvuda da ih djeca mogu pronaći. Prva priča o zecu, kasnije nazvanom Easter Bunny, objavljena je 1680. godine.

uskrsni zec | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

>>Kako izgleda aktivni Uskrs u Međimurju?

>>Za Uskrs smo potrošili 1,5 milijardi kuna, 30 posto manje nego lani

pasica | Autor :

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • Avatar maxist
    maxist:

    zaista posve nepoznate činjenice ..........(za sirijske izbjeglice možda)

  • skipper.zagreb:

    Prvi pomični blagdan u povijesti je Pasha