Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvrtak udarni dan

Za Uskrs smo potrošili 1,5 milijardi kuna, 30 posto manje nego lani

25.04.2011., Zagreb -  Ilustracija, uskrsni dorucak. Uz pisanice, obavezan sastojak uskrsnog dorucka su i kuhana sunka, mladi luk i rotkvice. Sunka pecena u kruhu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.04.2015.
u 22:15

Raniji Uskrs doveo je turiste, ali su manje trošili i ostajali kod nas. Domaća potražnja i dalje pod utjecajem krize

Ovogodišnji Uskrs nećemo pamtiti samo po olujnoj buri i hladnoći koja je prikladnija za Božić, nego i po štedljivosti.

Potrošnja za ovogodišnjih uskrsnih blagdana bila je 30 posto manja nego lani i iznosila je 1,546 milijardi kuna, pokazao je 21 milijun računa koje su trgovine, kafići i restorani proveli kroz fiskalne blagajne. Za prošlogodišnjih uskrsnih blagdana, koji su bili u drugoj sredini travnja, od Velikog četvrtka do Velike subote, potrošile su se pune dvije milijarde kuna! Prošlog se tjedna najviše kupovalo u četvrtak – 555 milijuna kuna – promet na Veliki petak bio je šest milijuna kuna niži nego u četvrtak, dok je u subotu kroz fiskalne veze provučeno 6,5 milijuna računa ukupne vrijednosti 442 milijuna kuna.

Lani je promet i u četvrtak i u petak bio iznad 700 milijuna kuna po danu, dok je u subotu potrošeno 540 milijuna kuna. Jedan od razloga za veću potrošnju u 2014. mogao bi biti i u tome što su lani Uskrs isti dan slavili katolički i pravoslavni vjernici, i to 20. travnja, a ne na početku mjeseca kao sada.

Prema procjenama turističke zajednice, u Hrvatskoj je za uskrsnih blagdana boravilo oko 70 tisuća turista, što je dobar broj, ali s manje noćenja nego lani. Dubrovnik se posebno pohvalio skokom od 75 posto, no ako su i došli, stranci su pažljivije trošili, baš kao i domaći građani.

Prvi službeni statistički podaci za 2015. pokazuju da je u siječnju lagano rastao promet u trgovini na malo, no ne očekuje se znatnije povećanje osobne potrošnje građana jer plaće stagniraju, nezaposlenost je visoka i nema kredita. Burza rada bilježi smanjenje broja nezaposlenih za 15-ak tisuća od kraja veljače, za što i turizam sigurno ima svoje zasluge, no Hrvatska i dalje ima za oko dvije tisuće manje zaposlenih nego što ih je imala u ožujku prošle godine, i to prema evidenciji mirovinskog zavoda. Tek kada broj zaposlenih počne rasti, može se očekivati stabilnija potrošnja.

Do tada tempo će davati turisti kojih je, nasreću, u prva dva ovogodišnja mjeseca bilo 15-ak posto više nego lani u istom razdoblju. HGK navodi da su najviše noćenja stranih turista u veljači ostvarili turisti iz Slovenije, Austrije i Italije.

– Pozitivna kretanja u turizmu utječu na određeni optimizam u pogledu ne samo boljih rezultata u toj djelatnosti, nego i u pogledu rasta zaposlenosti, pa makar samo dok traje turistička sezona. Svakako je pozitivna naznaka da se i izvan glavne sezone bilježe sve povoljniji rezultati, iako je, u globalu gledano, to još jako skromno s obzirom na naše mogućnosti – komentira Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije.

Optimističan je i ministar turizma Darko Lorencin koji je uvjeren da su njegove kampanje dale rezultate, ali i nove investicije u koje se iz godine u godinu upušta privatni sektor.

>> Uskrs u potrošačkoj utrci s Božićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije