Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miljenko Giunio:

Stručnjak za arbitraže otkriva što je utjecalo na odluku švicarskog suda

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.10.2017.
u 13:45

Prema onome što se moglo čuti, kaže Giunio, neki koji su bili pozvani kao svjedoci s hrvatske strane zapravo nisu ni dobili pozive za svjedočenje

Član arbitražnog sudišta HGK Miljenko Giunio kazao je danas za Hinu kako je švicarski Savezni sud odbio zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a jer je očito ocijenio da je arbitraža provedena korektno, a na samu odluku arbitražnog suda, po njegovom mišljenju, utjecalo je to što Hrvatska nije uspjela dovesti sve pozvane svjedoke.

Upitan što je po njegovu mišljenju dovelo do odbijanja hrvatskoga zahtjeva, Giunio je odgovorio da je odluka švicarskog Saveznog suda očito utemeljena na ocjeni da je arbitražni postupak proveden korektno te da nije bilo pogrešaka koje je Hrvatska navela.

Što se, pak, tiče same arbitražne odluke i toga zašto ona nije drukčija, navodi kako je to "malo važnije pitanje". Prema onome što se moglo čuti, kaže Giunio, neki koji su bili pozvani kao svjedoci s hrvatske strane zapravo nisu ni dobili pozive za svjedočenje.

"To nedobivanje može biti nedobivanje bez ili s navodnicima, a arbitražni sud nema mogućnosti koje ima državni, da prisili svjedoke da dođu", kaže Giunio.

No, dodaje da strana koja želi svjedoke dovesti pred sud može osigurati da oni dobiju pozive putem javnog bilježnika.

"Tada je malo teže 'eskivirati' primitak poziva", kaže Giunio te dodaje da bi u tom slučaju dokazni postupak bio kompletniji, uz napomenu da je hrvatski zahtjev odbijen upravo zbog nedostatka dokaza.

Na arbitražu je, dodaje, utjecalo i što je Ustavni sud ukinuo presudu u slučaju Ina-MOL (kojom je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora zbog primanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija).

Na pitanje što je Hrvatskoj sada na raspolaganju želi li se i dalje putem arbitraže sporiti s MOL-om, odgovorio je da hrvatska strana više nema mogućnosti dokazivati ništetnost ugovora odnosno ugovornih odredbi (o upravljanju Inom) koje su, kako je rekao, "očigledno neravnopravne odnosno besmislene u normalnom trgovačkom odnosno korporativnom poslovanju".

"Nažalost, sad smo izgubili tu mogućnost, jer je arbitražna odluka konačna i pravomoćna i ona je sada zakon", ističe Giunio.

Dodaje kako predstoji arbitražni postupak u Washingtonu, u kojem bi, ocjenjuje, za Hrvatsku bilo bolje da je spor u Švicarskoj završio u njenu korist.

"Nažalost, to se nije dogodilo i sad moramo pokušati drugim argumentima tamo dokazivati da hrvatska država nije napravila takve propuste koji bi MOL-u nanijeli štetu", zaključuje Guinio.

U petak je objavljeno da je švicarski Savezni sud odbio zahtjev za poništavanje arbitraže koju je Hrvatska krajem prošle godine izgubila od MOL-a. Hrvatskoj je sud odredio i plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova i 250 tisuća franaka troškova druge strane.

U postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a, Arbitražni sud utemeljen prema pravilima UNCITRAL-a odlučio je da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.  

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".

Početkom veljače premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL grupe.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Komentara 35

OB
ObrenM
14:16 27.10.2017.

Koliko su nasi sveznajuci pravni uhljebi kostali proracun za visekratne pravne lakrdije?

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
14:21 27.10.2017.

Reći ću dvije riječi: Zoka Hulja.

MA
Marko1337
14:16 27.10.2017.

Teško je za očekivati drugačiju odluku kada domaće komunjare i njihovi mediji deru istu kozu. Glavni krivac za sve je kukulele garnitura na čelu sa slučaujnim. Njima je bilo važno samo da mogu beskrajno kenjati po Sanaderu i HDZ-u, a a davatelja mita Hernadija su štitili od progona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije