Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarska ne popušta Hrvatskoj: 'Moramo zastupati najtvrđu moguću poziciju'

"Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima", kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.
15. rujna 2017. u 18:37 47 komentara 2943 prikaza
Peter Szijjarto
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je da mađarska diplomacija treba zauzimati najtvrđu moguću poziciju u pogledu ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dokle god ona ne ispoštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

Robert Ježić i Ivo Sanader Suđenje Sanaderu Ježića naljutilo pitanje o 5 milijuna eura: 'Vi niste normalni'

U intervjuu za mađarski portal mfor.hu objavljen u četvrtak Szijjarto se osvrnuo i na Hrvatsku, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju s mađarskim susjedima - Ukrajincima, Rumunjima i Hrvatima - s kojima odnosi nisu sjajni.

"Mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju"

"Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju", kazao je Szijjarto.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

Hrvatska Vlada odlučila je nakon presude vratiti u svoje vlasništvo Inu

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".

Hrvatska Vlada odlučila je nakon te presude vratiti u svoje vlasništvo Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL. Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Viktor Orban Blokiran ulaz OECD je elitni klub 35 najrazvijenijih zemalja gdje nas ne žele susjedi Gordan Jandroković JANDROKOVIĆ O PRIJETNJAMA Treba biti hladne glave, vrućeg srca i braniti državne interese! Mađarski premijer Viktor Orban Bez podrške Mađarska uskratila potporu Hrvatskoj za članstvo u OECD-u zbog MOL-a i Hernadija
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Budak:

    Naše "elite" su Hrvatsku pretvorili u prostitutku bez časti koju svak može po...... kad mu se da.

  • bijelocrveni:

    Boze hoce li ikada ovaj narod imati vodju koji cvrsto stoji na poziciji hrvatstva? Svaki stakor nas nagriza kada vidi koliko slabosti imamo.

  • aristip:

    Ako građani Hrvatske, i nakon ove blokade od strane Mađarske, nastave "trčati" na Molove-Inine benzinske i poslovnice OTP banke (isto vrijedi i za državne tvrtke) ovaj mađarski ministar je u pravu, mi naprosto ne znamo zaštiti svoj interes.