Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarska ipak pušta Rumunjsku u OECD, Hrvatsku i dalje ne

Budimpešta i dalje ne podupire hrvatski zahtjev za članstvom u toj organizaciji zbog toga što, kako je rekao Szijjarto 15. rujna, Zagreb ne poštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL
25. rujna 2017. u 14:26 37 komentara 1891 prikaza
Peter Szijjarto
Foto: Reuters/PIXSELL

Mađarska je vlada odlučila odblokirati rumunjski ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pošto je dobila jamstva rumunjske vlade da će se brzo riješiti prijepor oko škole za etničke Mađare u gradu Targu Muresu.

Mađarski premijer Viktor Orban Bez podrške Mađarska uskratila potporu Hrvatskoj za članstvo u OECD-u zbog MOL-a i Hernadija

Rumunjski ministar vanjskih poslova zahvalio je mađarskoj vladi što je ipak dala podršku njegovoj državi za ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon telefonskog razgovora s kolegom Teodorom Melescanuom.

Szijjarto, koji je u službenom posjetu Vijetnamu, citirao je Melescanuove riječi o tome da će njegova vlada učiniti najviše što može da se ubrzano riješi situacija oko škole za etničke Mađare u gradu Targu Muresu u središnjoj Rumunjskoj. Gradske su vlasti ondje nedavno zatvorile školu na mađarskom jeziku unatoč tomu što u Targu Muresu živi velika mađarska manjina.

Mađarska je zbog toga na sastanku Vijeća OECD-a, organizacije u koju se može ući samo dopuštenjem svih članica, objavila da zato ne može podržati rumunjsko članstvo.

Budimpešta i dalje ne podupire hrvatski zahtjev za članstvom u toj organizaciji zbog toga što, kako je rekao Szijjarto 15. rujna, Zagreb ne poštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

"Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju", kazao je tada Szijjarto.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

Osim Mađarske, Hrvatsku blokira i Slovenija, tvrdeći da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri ulaska, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Savudrijska vala DOSSIER SUSJEDI Slovenija, Mađarska, BiH, Srbija... procjenjuju da je Hrvatska slaba pa je reketare Peter Szijjarto Ulazak u OECD Mađarska ne popušta Hrvatskoj: 'Moramo zastupati najtvrđu moguću poziciju' Viktor Orban Blokiran ulaz OECD je elitni klub 35 najrazvijenijih zemalja gdje nas ne žele susjedi
ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • kimi:

  Kako mi se čini jedina "država" u bližem okruženju sa kojom RH ima lepe čak šta više, bratske odnose je Kosovo...

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  prijatelj Orban haha

 • NV:

  Makar je Kolindica uzela diplomu. E neka im je zavukla!