Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mađarska uskratila potporu Hrvatskoj za članstvo u OECD-u zbog MOL-a i Hernadija

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine
08. rujna 2017. u 18:18 268 komentara 17696 prikaza
Mađarski premijer Viktor Orban
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL

Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović analiza Slovenija ocrnjuje Hrvatsku, Srbija nam upućuje diplomatsku notu...

U priopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenju potpore.

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine.

Andrej Plenković i Miro Cerar USKRATILI PODRŠKU Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u OECD-u

Mađarska isto tako neće podržati ni rumunjski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo..

Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće poduprijeti Zagreb i Bukurešt na sastanku Vijeća OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u jer proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

Zsolt Hernadi je rekao da sve dok MOL nije u mogućnosti održavati smislene konzultacije s hrvatskom Vladom o budućem razvoju neće biti nikakvog napretka na tom području Europski sud za ljudska prava Zsolt Hernadi tužio Hrvatsku

O tome je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice izvijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Glavni tajnik organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, trebao je u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Viktor Orban ‘Zaustavio sam teroriste’ Orban Bruxellesu: Za našu ogradu platite i vi 400 milijuna eura! Rafinerija Sisak Analiza Deloittea Rafinerija Sisak se gasi, od 2021. biorafinerija i logistički centar? Karl Erjavec ministar erjavec 'Nitko osim Hrvatske nije u EU iznenađen upozorenjem Slovenije Hrvatskoj'
Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  Najviši Hrvatski neprijatelj je unutrašnji (manjine i njihova tri predstavnika + pet ostalih) to su crvi koji nas grizu!!!

 • Avatar Bruno
  Bruno:

  Pod hitno lustrirati DORH i pravosudje, Orban je u pravu!

 • Avatar istina007
  istina007:

  Ajde zamrzite sad i Mađarsku!!!!!!. Političari su nezahvalni i zaborave činjenicu ko su najviše pomogli u domovinsku ratu!!!!!. Mađarska je da vam oružije u fomovinsku rata, među prvima ptinao Hrvatsku, najviše vam pomogao da uđite u EU. Hrvatska treba da ... prikaži još!a bude zahvalna a ne da izgubi i zadnju dobru susednu zemlju!!!!. Političari su vam lagali da će ponovo otkupiti INU nazad od deo Hepa i Agrokora a kaf svatili da Agrokor u gomilu dugu svatili nema šanse. Ja čitam mađarske vesti i Mol kaže da bi oni prodali INU Hrvatsku nazad, ali nijednu ponudu nisu dobili od strane Hrvatske. Nema dobra politička stranka nema dobra političar svi su isti gledaju svoj đžep i samo laže svi. Retko je pol8tičar koji svoj pošten zarad zaradi sa rujama dacide da kopa da ide u fabriku da zaradi za kruha. Samo da pitam vas obični ljude koliko pare iz svoj đžepa izašao na sporove protiv Mola 3 milion dolara a koliko čete još trebati platitu Hernándi Zsolt -u jel nepravilno ga teaži hrvatska a to političari neće platiti nego obični ljudi. Mali jw svet i svuda su takvi političaru netadnici