Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez podrške

Mađarska uskratila potporu Hrvatskoj za članstvo u OECD-u zbog MOL-a i Hernadija

Mađarski premijer Viktor Orban
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
08.09.2017.
u 18:18

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine

Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

U priopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenju potpore.

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine.

Mađarska isto tako neće podržati ni rumunjski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo..

Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće poduprijeti Zagreb i Bukurešt na sastanku Vijeća OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u jer proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

O tome je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice izvijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Glavni tajnik organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, trebao je u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Komentara 268

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:40 08.09.2017.

Najviši Hrvatski neprijatelj je unutrašnji (manjine i njihova tri predstavnika + pet ostalih) to su crvi koji nas grizu!!!

Avatar Bruno
Bruno
19:45 08.09.2017.

Pod hitno lustrirati DORH i pravosudje, Orban je u pravu!

Avatar istina007
istina007
21:57 08.09.2017.

Ajde zamrzite sad i Mađarsku!!!!!!. Političari su nezahvalni i zaborave činjenicu ko su najviše pomogli u domovinsku ratu!!!!!. Mađarska je da vam oružije u fomovinsku rata, među prvima ptinao Hrvatsku, najviše vam pomogao da uđite u EU. Hrvatska treba daa bude zahvalna a ne da izgubi i zadnju dobru susednu zemlju!!!!. Političari su vam lagali da će ponovo otkupiti INU nazad od deo Hepa i Agrokora a kaf svatili da Agrokor u gomilu dugu svatili nema šanse. Ja čitam mađarske vesti i Mol kaže da bi oni prodali INU Hrvatsku nazad, ali nijednu ponudu nisu dobili od strane Hrvatske. Nema dobra politička stranka nema dobra političar svi su isti gledaju svoj đžep i samo laže svi. Retko je pol8tičar koji svoj pošten zarad zaradi sa rujama dacide da kopa da ide u fabriku da zaradi za kruha. Samo da pitam vas obični ljude koliko pare iz svoj đžepa izašao na sporove protiv Mola 3 milion dolara a koliko čete još trebati platitu Hernándi Zsolt -u jel nepravilno ga teaži hrvatska a to političari neće platiti nego obični ljudi. Mali jw svet i svuda su takvi političaru netadnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije