Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Milanović: Promjene Ustava kuhane su po nečijem ukusu

milanović
Patrik Macek
28.04.2010.
u 12:40

Zastupnici će odlučivati o promjenama Ustava vezanim uz nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva te završetka pregovora s EU.

Ustavne promjene napokon su se našle pred saborskim zastupnicima. No unatoč dugim pregovorima između vladajuće koalicije i opozicije ipak se neće ići na sve promjene Ustava. Prema prijedlogu Odbora za Ustav ići će se s promjenama Ustava vezanih za nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, promjene koje se tiču završetka pregovora i ulaska u Europsku uniju.

U preambulu Ustava uvrstit će se Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Rusi, Bugari, Poljaci, Romi, Rumunji, Turci, Vlasi i Albanci. Prema usuglašenom prijedlogu Odbora za Ustav, kaznena djela vezana uz pretvorbu i privatizaciju te ratno profiterstvo ne bi mogli pasti u zastaru.

Manjine pozdravile promjene
Klub nacionalnih manjina pozdravio je promjene, posebice vraćanje nacionalnih manjina u preambulu Ustava.

- No isto nas tako zbunjuje ono što nije spomenuto u ovom prijedlogu. Zbunjuje nas ono što nije rečeno, a ne ono što je rečeno. Kao prvo zbunjuje nas polemika koja se vodila zadnjih mjeseci oko glasovanja Hrvata izvan domovine. Zbunjuje nas i širenje biračkih mjesta i njihova redukcija. Oba podsjećaju na nešto što ne bi trebalo biti ustavna materija na izborni inženjering. I zato mi očekujemo da oporba i HDZ brzo dođu do zajedničkog stava - istaknuo je Furio Radin, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Za predsjednika SDP-a Zorana Milanovića predložene ustavne promjene nisu europski paket već, kako kaže, europski paket plus još nešto ekstra.

- To je nečiji meni koji je rađen i kuhan po nečijem ukusu i okusu, po nečijim apetitima, po nečijoj želji. To nije rezultat konsenzusa i dogovora - istaknuo je Milanović koji je vladajuće još jednom pozvao na kompromis.

- Sve ostalo bilo bi nasilje - zaključio je Milanović.

Vladimir Šeks nije mu dugo ostao dužan.

- Kuhinje su u modi. Ja to ocjenjujem kao jedan veliki kompliment jer ja pratim emisiju na HTV-u gospođe Ane Ugarković. Tako da vidim da i vi, kolega Milanović, to isto pratite - odgovorio mu je Šeks.

Odgovornost zbog neusuglašavanja
Za njega je neprihvatljiva Milanovićeva tvrdnja da odgovornost zbog neusuglašavanja leži na vladajućoj koaliciji samo iz razloga što nije prihvatila 100 posto prijedloga oporbe, odnosno i izmjenu članka 45. Ustava o glasovanju hrvatskih državljana izvan RH, način i mjesto glasovanja.

- I to kada vladajuća većina ne prihvaća, onda SDP prigovara vladajućoj većini i Vladi da je ona odgovorna za zastoj u pregovorima. Ili drugim riječima, da smo prihvatili svih 100 posto, onda bi se radilo o kompromisu - nepopustljiv je bio Šeks.

IDS-ovca Damira Kajina posebno je zasmetala tvrdnja premijerke Kosor da će, ako se ustavne promjene ne prihvate, kriva biti opozicija.

- A tko je odgovoran za gospodarsku situaciju? Opozicija. Tko je odgovoran za brodogradnju? Opozicija. Poljoprivredu? Opozicija. A to što je ova vladajuća pozicija konja od 20 godina jahala 16 godina pa joj je lipsao i ne može se ispraviti, za to je valjda isto odgovorna opozicija - razljutio se Kajin.

Osvrnuo se i na dvojbe oko glasovanja dijaspore.

- Cijeli spor ovdje je nastao oko toga gdje će glasovati građani BiH. Hoće li moći glasovati ispod svake kruške, šljive ili isključivo u veleposlanstvu u Sarajevu. Ja mislim da oni uopće ne bi trebali glasovati, a ako da, neka se to lijepo organizira u Sarajevu u veleposlanstvu - istaknuo je Kajin, na što mu je Ivan Bagarić, HDZ-ovac iz kvote za dijasporu, poručio da mu priču s kruškama i jabukama može oprostiti samo ako je bio pod utjecajem proizvoda od krušaka, jabuka ili šljiva.

- A ako niste, onda se barem ispričajte - poručio mu je Bagarić.

Komentara 148

OB
-obrisani-
14:23 28.04.2010.

Jumper, nose oni zasluge za to što su pomagali Bošnjacima 1992., 1994. i 1995. ali i stigmu zbog toga što su 1993. napali Bošnjake u savezništvu s četnicima.

OB
-obrisani-
11:02 29.04.2010.

-------------->Zdravek antikomunističku vjeru

OB
-obrisani-
14:00 28.04.2010.

------------->profesorzag upravo tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije