Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ni iz stranke ni iz vlade

Milanović: Premijera nitko ne smije ucjenjivati preko medija

Zoran Milanović
Foto: Jabuka TV screenshot
12.05.2014.
u 22:20

Hoće li za njih biti sankcija? Ne vidim prostora, ne mogu im ništa, ali govorit ću da je to štetno, rekao je šef SDP-a

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović u emisiji Romana Bolkovića ''2u9'' jasno je sinoć poručio da nakon što je on donio odluku, nitko mu u stranci ne smije govoriti je li on to smio učiniti ili ne, a pogotovo ne ljudi koji su pobjegli iz Vlade.

Posve je očito da je Milanović poruku poslao Zlatku Komadini, moćnom riječkom esdepeovcu i županu primorsko-goranskom koji je, uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, stao u obranu smijenjenog ministra Slavka Linića. Komadina je, podsjetimo, prvi od ministara napustio Vladu zbog, kako je tada službeno objašnjeno, zdravstvenih problema.

Slanje poruka preko medija šteti stranci

– Možemo raspravljati je li odluka ispravna ili ne, ali stranka ne može voditi kadrovsku politiku Vlade. Tko će biti ministar financija isključivo je stvar premijera – poručio je Milanović. Oni koji mu već dva mjeseca šalju poruke preko medija, a pri tome govore da stranku treba čuvati pred euroizbore u svibnju, dodao je Milanović, štete stranci.

– Nitko ne smije ucjenjivati premijera preko medija – oštro je utvrdio.

– Hoće li za njih biti sankcija? Ne vidim prostora, ne mogu im ništa, ali govorit ću da je to štetno – rekao je šef SDP-a. Rijeka mu je, odakle dolazi unutarstranački pokret otpora, važna, pri vrhu prioriteta, ali on je, rekao je, ipak hrvatski premijer. Dodao je i da je komunikacija sa svim članovima Vlade odlična. – Bila je i s bivšim premijerom Linićem sve do ovog nesretnog slučaja – tvrdi Milanović.

Otpis dugova građana

Premijer je potvrdio da novi ministar financija Boris Lalovac ima njegovo povjerenje. Osvrnuo se i na najavu uvođenja modela koji će omogućiti otpis i reprogram dugova građana.

– Građane puno više zanima kad će zaraditi da bi mogli platiti dugove. Ovo nije krajnje rješenje već jedan predah. Stvar bi trebala biti jednostavna ako nađemo zajednički jezik s kreditorima. Njima se ne isplati ići na sudove. Treba naći model reprogramiranja i način otpisa duga za ljude koji su socijalno ugroženi. No, tek treba utvrditi tko ima dugove i kolike. Govorim o ljudima s npr. dugovima do 10.000 kuna koji su u blokadi. Njima se treba pomoći, ali to ne bi trebao biti trajan oblik ponašanja, već privremeni spas – pojasnio je premijer i dodao da taj model nikako ne bi trebao pomoći onima koji duguju milijune, vlasnicima i menadžerima.

Što se tiče najave oporezivanja štediša, Milanović je istaknuo da bi porez u tom slučaju iznosio 12 posto. – To je najniža kamata u Europi. Prihodi od kamata do 12.000 kuna bili bi neoporezivi. Oporezivale bi se samo štednje veće od pola milijuna kuna. Znači, bit će oporezivane samo velike ušteđevine i to neće imati nikakvog učinka na prosječna građane. Treba opteretiti imovinu onih koji imaju puno, no ni to nije rješenje, već rast i ulaganje – pojašnjava Milanović.

Desničari u RH vode hušačku politiku

Premijer je uvjeren da će SDP odnijeti uvjerljivu pobjedu na sljedećim izborima. Očekuje čvrstu borbu te da će građani prepoznati tko je za korupciju i "rođaštvo". Nikada nije pomislio na prijevremene izbore, nastavio je, kao ni njegovi politički prethodnici koji su, dodao je, zemlju ostavili u kaosu i kriminalu.

Ne razmišlja ni o velikoj koaliciji s HDZ-om koji naziva strankom prevaranata, a za ljude koji će za njega glasati kaže da će biti prevareni. Najavio je da će predložiti da dužnosnici nakon završetka mandata, odnosno odlaska s funkcije, nemaju pravo šest mjeseci na punu plaću i šest mjeseci na pola plaće, nego da to bude reducirano na tri plus tri mjeseca.

HDZ je ocijenio ''konzervativnom strankom iz sredine 20. stoljeća''.

–To nije moderna konzervativna europska stranka kakvu npr. ima Angela Merkel. Njemačka premijerka ima svjetonazor puno sličniji mom nego HDZ-ovcima – poručio je Milanović i pojasnio da nitko od europskih konzervativnih političara ''ne vodi hušačku politiku protiv manjina i ljudskih prava jer bi im bilo neugodno''.

– To rade samo desničari kod nas i u još nekim istočnim državama – tvrdi premijer.
 

Komentara 72

GI
gismund
22:14 12.05.2014.

dajte ostavke i raspišite izbore, stanje je neizdrživo!!!!

MR
midnight rose
22:05 12.05.2014.

ma gotov je SDP, gotov je Milanović! Kako ga više nije sram, to mi nije jasno! Narodu je više dosta nesposobnosti ove vlade i njihovih afera.

JA
jah
22:12 12.05.2014.

a premijer, naravno, može preko medija pakirati afere Linići i ostalima koji mu nisu po volji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije