Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova koalicija

Linićeva smjena razotkrila slabosti SDP-a, Kukuriku je izgubio smisao

Kukuriku
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
Autor
Gojko Drljača
12.05.2014.
u 09:00

Ljevica ima potencijala, ali ključno je pitanje tko bi ih mogao uravnotežiti

Kriza do koje je došlo u SDP-u nakon što je premijer Milanović smijenio ministra Linića imala je radikalnije trenutačne posljedice na hrvatsku političku scenu nego što se to čini na prvi pogled. Linićeva smjena iznutra je uzdrmala SDP, unutarstranačke svađe bit će dodatni udar na ionako opasno poljuljan rejting, a to znači da SDP jednostavno više nije dovoljno jaka stranka da bi mogao funkcionirati u okviru Kukuriku koalicije koju je formirao s HNS-om, IDS-om i HSU prije parlamentarnih izbora 2011. godine.

Sve jači HDZ

Usto i više istraživanja javnog mnijenja samo potvrđuje da Kukuriku više nema koalicijski potencijal, i to ne samo zbog toga što rezultati anketa upućuju na to da je HDZ s partnerima nakon dugo vremena prestigao lijevu opciju.

U razgovoru s više uglednih političara iz stranaka iz Kukuriku koalicije nakon erupcije sukoba u SDP-u mogao se čuti zaključak kako je jasno da je Kukuriku mrtav te da se otvara novi prostor koaliranja na ljevici. Ne treba biti ni veliki politički strateg da bi se vidjelo kako su već sada prema zbrojenoj popularnosti u postotnim poenima oporbeni OraH Mirele Holy s desetak posto te Lesarovi Laburisti s oko 8 posto glasova blizu snazi do jučer dominantnog SDP-a koji se spustio ispod 20-postotnog povjerenja građana. Iskusni političari iz SDP-a, ali neki od novih lijevih lidera procjenjuju da predstojeći izbori za Europarlament neće biti samo osnova za razrješavanje SDP-ovih unutarstranačkih sukoba nego i svojevrsna referentna lista za sastavljanje nove lijeve koalicije za sljedeće parlamentarne izbore.

Velika ili lijeva koalicija?

Iako je iskusni počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić lansirao staru tezu da bi Hrvatskoj po uzoru na Njemačku godila velika koalicija SDP-a i HDZ-a jer bi se kroz taj savez osigurala snaga za prave strukturne promjene, pojedini političari ljevice smatraju da treba prepoznati činjenicu da lijeva ideja u krizi zapravo ne slabi. Isto tako, može se reći da bez koaliranja dugoročno političko djelovanje Mirele Holy i Dragutina Lesara zapravo ne bi imalo smisla jer bi glas za OraH i Laburiste zapravo bio bačen u oporbeni bunar. I Holy i Lesar, kao iskusni politički pragmatici, moraju, bez obzira na principe, pronaći način da sudjeluju u podjeli političkog plijena nakon parlamentarnih izbora. Je li lijeva koalicija u sastavu SDP-Orah-Laburisti toliko lijeva i pomalo radikalna da bi se lako moglo dovesti u pitanje upravljivost zemlje? Koja stranka bi mogla biti stranka uravnoteženja?

HNS stoji katastrofalno prema istraživanjima javnog mnijenja, a još nije izvjesno kako će završiti rat Pusić – Čačić. S druge strane, ručak Milanović – Gabrić kao i javno pismo koje je Nikica Gabrić nakon toga uputio premijeru u Večernjakovu Obzoru o potrebi nacionalnog konsenzusa o nužnim reformama zvuče kao dobra osnova za uravnoteživanje ljevice, ali njegov Nacionalni forum još treba dobiti prvu izbornu potrebu.

>> 'Crvena' Rijeka okreće leđa šefu SDP-a: Milanoviću je najbolje da sam napiše ostavku!

>> Što će biti nakon euroizbora: Šefa SDP-a neće moći srušiti ovoga ljeta

Komentara 111

KN
knezica
09:23 12.05.2014.

E moj Drljača... Na kojem planetu ti živiš i u kojem vremenu? Ljevica ima potencijal? Za što? Da razvali ionako razvaljenu zemlju, da upropasti ono što se još nije upropastilo i da izda i ono malo nacionalnih interesa koji još nisu izdani! Jadan članak.

NA
nationalgeografic
09:15 12.05.2014.

Netočno. Linićeva smjena razotkrila lopovluk Partije

PI
pixiee
09:18 12.05.2014.

neće ništa imati smisao dok nam je na vlasti bilo tko tko ne voli ovu zemlju i ovaj narod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije