Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK U RIJECI

Milanović: Plenković ne može sam odlučiti hoće li se priznati Palestina. Vlada? To ni Putin ne bi bolje osmislio

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci - Dies Academicus
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/7
22.05.2024.
u 13:40

Ova priča o tome da je Plenković zaštitnik hrvatske od ekstremizma, to je izmišljotina. Plenković je sklopio sporazum sa strankom koja je na izborima osvojila 10 posto. Ta stranka nije tražila ništa, kazao je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović u Rijeci je sudjelovao na svečanoj sjednici Senata u povodu Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus,  gdje je komentirao priznavanje Palestine kao samostalne države, ali i novu Vladu. 

– Prije nego što se zauzme konačan stav, treba sjesti i razgovarati o tome i o nekim drugim stvarima u kojima Plenković uzurpira potpuno protuustavno nešto što je zajednička nadležnost. Ustav jasno kaže da Hrvatsku u EU predstavljaju Vlada i predsjednik, ovisno o ovlastima. Kad su te ovlasti podijeljene u slučaju vanjske i europske politike, Ukrajine, priznanja neke države, tu je potreban razgovor. Tu ne može biti prva i zadnja odluka Plenkovića, ovisno o tome što njemu privatno najviše odgovara. On nije vođen nekakvim vrijednostima u životu i politici. Ima argumenata za priznanje Palestine, ali ima još više argumenata za razgovor. Ako se odlučimo za priznanje Palestine, to svakako neće biti napravljeno da se napakosti Izraelu. Hoćemo li se odlučiti na to, o tome je potreban razgovor i dogovor jer to nije mala odluka. Izrael je u zadnje pola godine napravio grozne stvari, netko bi za to trebao odgovarati. Je li Međunarodni kazneni sud baš to tijelo, je li baš on nadležan za Izrael, to je pitanje. Kao što je pitanje je li nadležan za Rusiju i Putina – kazao je Milanović. Novinari su predsjednika pitali treba li povećati plaće članovima Vlade. 

– HDZ-ovci ne žive od plaće, ali dosta saborskih zastupnika živi od plaće i njihove plaće bi trebalo indeksirati jer su 15 godina iste. Plaća koju primam je dovoljna, meni je to dovoljno i o tome ne želim razgovarati – rekao je. 

VEZANI ČLANCI: 

– Sada kad je formirana vlada, to ni Putin ne bi bolje osmislio. To se zove maskirovka. Radiš jedno, pričaš jedno, ali planiraš drugo. Ova priča o tome da je Plenković zaštitnik Hrvatske od ekstremizma, to je izmišljotina. Plenković je sklopio sporazum sa strankom koja je na izborima osvojila 10 posto. Ta stranka nije tražila ništa. Zahtjevi su DP-a u usporedbi s onim što je Most tražio 2016. nula. Očito postoje razlozi zašto ništa ne traže od Plenkovića. On nikoga ne štiti ni od ničega. Srbi u Hrvatskoj ne trebaju zaštitnike nikakvog Plenkovića, a još manje Pupovca. Srbima u Hrvatskoj ništa ne prijeti, prijeti im koruptivni kartel, a to je HDZ. Svi drugi su izričito tražili da taj tip ode. Je li to protuustavno – nije, je li taj tip gadljiv – jest. Prijetnje Srbima u Hrvatskoj nema, to šire budale – kaže Milanović, referirajući se na izjave koje je Pupovac dao u studiju Večernji TV-a ovog utorka. 

– Hoće li Vlada izdržati 100 dana? Ne znam i od ove Vlade ne očekujem ništa. To je Vlada koju vodi čovjek koji je na referendumu u Hrvatskoj dobio šupkartu, a i dalje je premijer. Sad poziva na suradnju. Koga? One koji su do jučer tražili da ga se smijeni i uhiti – rekao je Milanović. 

– Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine – rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković, nakon što su Španjolska, Irska i Norveška najavile da će to učiniti.

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri zapadnoeuropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU koja je to učinila. Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezina proglašenja, to je učinio i Cipar. 

– U ovom trenutku ne razmišljamo o tome – odgovorio je Plenković u srijedu na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu. – Naša je stalna pozicija bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora dviju strana – dodao je premijer. 

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutačno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda.

GALERIJA Tko je samozatajna supruga Andreja Plenkovića? Praktična je vjernica i obožava domaće brendove

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci - Dies Academicus
1/16

Komentara 33

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
14:02 22.05.2024.

Zašto bi Hrvatska priznala Palestinu? Jel bi Palestina priznala Hrvatsku? Jel bi se Palestina svrstala na stranu potlačenih Hrvata u BiH od strane brojnijih muslimana? Ili bi gledala svoja posla?

ED
edgar2
14:24 22.05.2024.

ZM više ne ispunjava uvjete za novu kandidaturu na mjesto predsjednika RH!?

ZA
Zagrebčanka
14:13 22.05.2024.

Kršitelj Ustava podvijenog repa sišao s osedlanih konja i pobjegao od rijeka blata u sigurnost svoje predsjedničke fotelje, pa opet mudruje. Bilo bi mu bolje da se sakrije u mišju rupu i čeka kraj svog sramotnog mandata. Ružno ga je gledat kako i dalje pljuje po onima koji bar nešto rade, za razliku od njega koji samo mlati praznu slamu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije