Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvati koji su mijenjali svijet

Milanović o slučaju preminule djevojčice: Fuzija resora dovela je do još većeg nemara

- Želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti, ističe Milanović
06. travnja 2021. u 20:46 32 komentara 11846 prikaza
Požega: Zoran Milanović i Mario Banožić na svečanoj prisegi ročnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Smrt dvogodišnje djevojčice koja je preminula od posljedica roditeljskog zlostavljanja potresao je cijelu Hrvatsku. Već danima traju detaljne istrage svih okolnosti koje su dovele do ove tragedije, a večeras se o cijelom slučaju te stanju u Centru za socijalnu skrb, kao i u resornom ministarstvu oglasio i predsjednik RH Zoran Milanović. 

STRAVA U SLAVONIJI Susjedi roditelja iz pakla otvorili dušu: 'To jutro otac je curicu ostavio pred TV-om i otišao na kavu'

Milanović ističe da ta tragedija otvara pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj. 

"Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj, posebice skrbi za djecu. Ovaj strašan događaj, za koji se cjelovita odgovornost mora tek utvrditi, traži ozbiljnu, sustavnu i ovoga puta neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu", objavio je večeras Milanović na svom Facebook profilu. 

Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje...

Posted by Zoran Milanović on Tuesday, 6 April 2021

Uputio je pritom i kritiku na resorno ministarstvo: 

"Pitanje je može li to postići sustav koji je, sada je jasno, zapušten. Fuzija resora kojom se pokušalo stvoriti dojam efikasnosti dovela je do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine. Čekajući postupke nadležnih institucija nakon ove tragedije želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti. Obveza je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi da napokon posluša i uvaži mišljenja i savjete educiranih ljudi s iskustvom u brizi za dobrobit djece. Zakoni i propisi koji će se donositi moraju na prvom mjestu imati sigurnost djece, jedino tako imat će smisla, a nadležno ministarstvo moći će opravdati posao koji mu je povjeren. Ako je to uopće moguće, jer sam duboko uvjeren da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo," objavio je Milanović.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Asparagus:

  Normalne države imaju 12 do 15 ministarstava, najčešće. Koliko bi nama bilo normalno? Tridesetak?

 • Avatar kokobil
  kokobil:

  U sustavu socijalne skrbi nedostaje nekoliko stotina stručnih radnika.Istovremenu u lokalnoj samoupravi broj zaposlenih smo povećali u 18 godina za dva i pol puta.Pametnom dosta.Što bi se trebalo dogoditi da nadležni ministar podnese ostavku?

 • ĆanotaKrljo:

  Najmanje što Alardović može učiniti u ovom momentu je MOMENTALNA I NEOPOZIVA OSTAVKA !!! Šta on poslije ovih događaja ima objašnjavati ...neka podvije rep , preda resor nekom ko će biti učinkovit i nek pobjegne BESTRAGA !!!