Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović na izložbi Hrvatska svijetu: Odlična je, sviđa mi se ideja i realizacija

Preporučio bih svima da je posjete - kazao je predsjednik
25. veljače 2021. u 15:42 9 komentara 3154 prikaza
Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao izložbu "Hrvatska svijetu"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića oduševila je Večernjakova izložba "Hrvatska svijetu". U društvu glavnog urednika Večernjeg lista i autora izložbe Dražena Klarića, Milanović je gotovo sat vremena razgledavao postav koji se u Meštrovićevom paviljonu može obići do 15. svibnja i poslušao izlaganje kustosice dr.sc  Anite Ruso, autorice koncepta ove multidisciplinarne izložbe čiji je cilj brendirati znamenite hrvatske umjetnike i znanstvenike koji su svojim izumima promijenili svijet.

MARIN MARINIĆ Možda jesmo malen narod, ali imamo ljude s velikim idejama

Zaintrigirali su ga aktovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti među kojima je ilustriran rad dubrovačkog liječnika Gjure Armena Baglivija iz 17. stoljeća čija su djela utjecala na razvoj kliničke medicine. Pažnju mu je privukao i Puljanin Herman Potočnik Noordung kojeg nazivaju i prvim svemirskim arhitektom. Predsjednik Milanović u šali je pak dometnuo kako ga na fotografiji podsjeća na ruskog pisca Mikhaila Bulgakova. 

VIDEO: Predsjednik Milanović na Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu": Svakom preporučam izložbu, odlična je!"

 

Predsjedniku se obratio i dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak koji ga je uputio u lik i djelo manje poznatog hrvatskog slikara Slavka Kopača. On je sredinom 20. stoljeća u Parizu prijateljevao s velikim francuskim pjesnikom nadrealistom Andreom Bretonom, a kritičar Michel Tapié ga navodi kao jednog od začetnika apstraktnog pravca Informel. Dojmila ga se  nadrealistička fotografija Dore Maar, možda najvažnije žene europske avangarde čiji je otac, arhitekt Josip Marković bio Hrvat.

Oduševile su ga i skulpture Tarara Hrvata, djelo kipara Marina Marinića iz ciklusa 'Mi, Hrvati' koji prikazuju novozelandski narod Tarara, nastao miješanjem dalmatinskih doseljenika s autohtonim Maorima. 

- Izložba je odlična. Preporučio bih svima da je posjete. Sviđa mi se ideja i realizacija - kazao je na izlasku Milanović te dodao da za dvoje, troje znanstvenika uvrštenih na izložbu ni sam do sada nije čuo. Svidjelo mu se i što je na njoj prisutno i nekoliko žena. 

Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao izložbu "Hrvatska svijetu"
1 / 22
25.02.2021., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic obisao je multimedijsku izlozbu "Hrvatska svijetu" u Mestrovicevom paviljonu- Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Mogli ste uvrstiti i Einesteinovu suprugu, matematičarku Milevu Marić. Ona je bila prva generacija ženskog smjera u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu - naveo je Milanović. 

- Tu smo nekad kao djeca gledali partizansko oružje, sad je sofisticiranije - zaključio je. 

Gordan Jandroković i Branko Bačić obišli izložbu Hrvatska svijetu u Meštrovićevom paviljonu Jandroković i Bačić razgledali izložbu 'Hrvatska svijetu': 'Veoma je edukativna i inspirativna'

Dodajmo kako je Hrvatska svijetu multidisciplinaran je izložbeni projekt nastao na temelju ideja i istraživanja Večernjeg lista ukoričenih u specijalno izdanje Hrvati koji su mijenjali svijet. Riječ je o izložbi nacionalnog značaja čiji je cilj revitalizirati pojedince s naših prostora koji su nesebičnim radom i trudom promijenili svijet na bolje kroz razne discipline stvaranja i izražavanja.

Premda se Hrvatska može podičiti zavidnom brojkom ljudi koji su ostvarili značajne znanstvene rezultate i dosegli vrhunce umjetničkog izričaja na lokalnim i nacionalnim razinama, na izložbi Hrvatska svijetu odabrani su samo oni pojedinci čije je djelovanje imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva. Sveo o izložbi možete pročitati OVDJE.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • slavenZadravec:

  Izložba je ok, jedino što su pohrvatili dobru polovicu velikana. Doduše, tako se radi od devedesetih pa je možda u tome poanta izložbe - hrvatizacija za sve, a posebno mrtve koji se ne mogu braniti.

 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Putnik, ne lupaj.

 • vadis1:

  Koliko ima ne Hrvata sto ih Hrvatska svojata??