Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRO ODGOVORIO VUČIĆU

Milanović: I mi možemo podignuti optužnicu protiv Vučića zato što je divljao u Hrvatskoj

Varaždin: Predsjednik Zoran Milanović posjetio je 24. Špancirfest
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/11
24.08.2022.
u 18:45

- Zašto nas provociraš čovječe, gay pride će ti proći, ali zašto kvariš odnose sa Hrvatskom? - poručio je Vučiću dodavši da ovo "prostituira odnose" dvije zemlje, uzevši u obzir i skorašnje izbore u BiH.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obići će tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju Špancirfest 2022. Obilazak će započeti na Trgu slobode u Varaždinu.

Predsjednik je ranije u kolovozu imao aktivan odmor. Protekloga vikenda pratio je Trku na prstenac u Barbanu, prije toga u javnost su izašle fotografije gdje Milanović u opuštenoj atmosferi večera s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom

Milanović je počeo komentarom na aktualnu situaciju i mjere koje Vlada priprema za jesen.

- Naći puno novca. Ali sad je kasno. Neće ga nitko naći, ni Nijemci jer je rat već pola godine u Ukrajini. Sve ovo što se događa je posljedica rata. i COVID krize u kojoj je štampano puno novca - kazao je Milanović odgovorio je na pitanje zašto koje bi mjere pomoći trebala Vlada donijeti da se lakše prebrodi jesen.  

- To je strateški problem. To je problem cijele Europe koja se ponaša kao pijun. Morat će sjest za stol Rusi i Amerikanci - istaknuo je.

Zatim su novinari pitali predsjednika o veleposlanicima.

- To je proces u kojem se dogovara. To je trebalo biti gotovo prije dvije godine. Ovako ostajemo kod toga da je jedini ambasador imenovan u Beograd. Ne možemo o jedan bez drugoga donijeti odluku. Kad se Plenković odluči. Pričao sam o tome deset puta - dodao je Milanović.

Komentirao je i optužnice pilotima.

- Imamo još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ovo što je napravio službeni Beograd, to nije neko tužiteljstvo. Ovi u Beograd nisu neovisni, to je svodništvo, a ne neko tužiteljstvo... Stvar je jako ozbiljna. Pokazuje se dobra volja da se priča o ratu u kojem je Srbija napala Hrvatsku, i tuf evo ti optužnica. To je organizirao predsjednik Srbije koji mora organizirati Europride, da sad može on bi to zapalio. 

24.08.2022., Varazdin- Predsjednik RH Zoran Milanovic posjetio 24. Spancirfest. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U Beogradu se održavaju litije za spas Srbije od grijeha, sve to Vučića jako opterećuje pa mu dobro dođu neprijatelji sa strane. Tema je važna za Vijeće da uskladimo stav kako žemo reagirati. Ja bih sad trebao reagirati iz koljena, iz kuka, iz stopala. Vučić i suradnici su odlučili da je sada trenutak da se podigne otužnicu protiv četiri ratnih zapovjednika, od kojih za dvojicu mogu dati ruku da nisu nacionalisti niti su odgovorni za ništa. Srbija nema pravo dizati takve optužnice - dodao je Milanović

- Ja ne želim raspravljati o tome jer Srbija nema nadležnost. Mi možemo podignuti optužnicu protiv njihovog aktualnog predsjednika, ako budemo loše volje, zato što je divljao na teritoriju Hrvatske 1995., a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića na kojoj su poginula neka djeca. Meni je žao zbog toga, ali za to ne mogu biti odgovorni hrvatski zapovjednici - nastavio je Milanović.

- Ja nikada ne idem na tu bijednu patetiku da spominjem hravtsku djecu. Djeca su djeca. Tko na taj način spominje djecu, taj je lažljivac - dodao je.

24.08.2022., Varazdin- Predsjednik RH Zoran Milanovic posjetio 24. Spancirfest. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik je također kazao kako Vlada mora reagirati jer je zasad reakcija izostala.

- Rekli su 'mi se s time ne slažemo'. Što to točno znači? Što će Vlada poduzeti da pomogne pilotima? Hrvatska na to mora reagirati i kazati kako ćemo zaštititi svoje ljude - kazao je predsjednik i ponovno dodao 'hajmo se dogovoriti' aludiraju da bi bilo dobro da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost vezano za optužnice.

Blokirati Srbe na putu za EU?

Nezadovoljan je reakcijom hrvatske vlade na optužnica koja je poručila - mi s time ne slažemo. “Što to znači da se mi s time ne slažemo? Što će Hrvatska poduzeti da zaštiti svoje zapovjednike? Ti ljudi se sada ne mogu maknuti iz Hrvatske. To smo već imali s nekim ljudima”, nastavio je i upozorio kako ozbiljna država tako ne reagira. Predsjednik Republike drži kako je ovo što se dogodilo s optužnicama tempirano da se skrene pozornost s određenih problema koje vlast u Beogradu trenutno ima. “Sama si je kriva za to. Ali Hrvatska na to mora reagirati. A reakcija Plenkovića i hrvatske vlade i ekipe iz HDZ-a je - da se mi s tim ne slažemo! Nije dosta! Kako ćemo zaštititi svoje ljude? Poanta je u tome da Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili bilo gdje na prostoru bivše Jugoslavije, bilo kada. Hrvatska to ne radi, mada je u puno jačoj vanjskopolitičkog poziciji od Srbije, zato što pokušavamo igrati fer. Ne ide!”, poručio je predsjednik Milanović.

Svakih nekoliko dana i mjeseci, podsjetio je, pojavi se tema koja je važna za Vijeće za nacionalnu sigurnost. Ali, ova je puno važnija od rata u Ukrajini “gdje nismo mogli ništa, ovdje možemo - moramo reagirati, moramo zaštititi i Mikca, i Borovića, i drugu dvojicu, i Miljavca, i Domazeta Lošu”.

“To je napad na hrvatsku državu, a onda i na njih. I država mora odlučiti kako zaštiti njih, a držati se nekih svojih principa, a princip je - nećeš suditi za kaznena djela izvan Srbije. Ako se nešto dogodilo u Srbiji, dogodilo se u Srbiji, organiziraj suđenje. Ovo se dogodilo u Bosni i Hercegovini. A da sada ne krenem nabrajati što se sve dogodilo kraj Zagreba, u čemu je sudjelovao Vučić osobno i u čemu ima elemenata kaznene odgovornosti koji ne zastarijeva.

24.08.2022., Varazdin- Predsjednik RH Zoran Milanovic posjetio 24. Spancirfest. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Zašto nas provociraš čovječe, gay pride će ti proći, ali zašto kvariš odnose sa Hrvatskom? - poručio je Vučiću dodavši da ovo "prostituira odnose" dvije zemlje, uzevši u obzir i skorašnje izbore u BiH.

>> VIDEO: Natočio gorivo u Orebiću pa ostao šokiran: 'Jedna topla ljudska priča o lokalnom baji koji suprotno odluci Vlade RH pljačka ljude'

Komentara 93

JO
jocoudriga
20:18 24.08.2022.

Pusti prika stilske figure i verbalne driblinge. Podignite optužnice za pobijenu hrvatsku djecu !

SR
sršen
20:43 24.08.2022.

Bio si premijer, tko ti je branio dignuti optužnicu?

RO
romobil
19:03 24.08.2022.

Što ste dosada čekali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije