Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera planinska

Mesar Stjepan Fiolić u USKOK-u: Novac od Planinske je kod mene

'19.04.2012., Zagreb - Dolazak Stjepana Fiolica u obiteljsku kucu u Malomlacanskoj 125. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/3
03.05.2012.
u 11:00

Fiolić je priznao da je znao kako je vrijednost zgrade precijenjena te da mu je pri prodaji pomagao bivši premijer dr. Ivo Sanader

Iz iskaza Stjepana Fiolića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i vlasnika lanca mesnica, uhićenog prije desetak dana zbog afere vezane uza zgradu u Planinskoj ulici te puštenog u petak iz Remetinca nakon cjelodnevnog ispitivanja u USKOK-u, neslužbeno doznajemo, proizlazi da je sav novac od sklapanja spornog posla s državom ostao kod njega.

Ostao je pri svome

Tijekom iznošenja obrane, neslužbeno doznajemo, Fiolić nije priznao da je nekome proslijedio ikakav dio od spornih 62 milijuna kuna, koliko je zaradio prodajom svoje zgrade Vladi Republike Hrvatske. Koliko je ostao ustrajan u toj tvrdnji možda najbolje oslikava primjer da ga je tužiteljstvo izričito upozorilo kako se njegova priča lako može provjeriti preko Ureda za sprečavanje pranja novca, odnosno da se može utvrditi tijek novca proistekao iz te poslovne transakcije. Fiolić je i dalje ostao pri svome kazavši tužiteljima da se ne boji te da slobodno mogu provjeriti sve što im je rekao.

Tijekom ispitivanja, podsjetimo, priznao je da je bio svjestan da je cijena zgrade bila precijenjena te da mu je pri prodaji pomagao bivši premijer dr. Ivo Sanader, također osumnjičen u tom predmetu zajedno s nekadašnjim ministrom Petrom Čobankovićem i sudskim vještakom Matom Bitangom. Poznati je mesar također rekao kako zbog sklapanja tog posla nikoga nije trebao podmititi. Sanader je u subotu primio na kućnu adresu nalog o provođenju istrage protiv njega, ali još nije iznio obranu budući da još nije dogovoren datum kada treba zbog toga doći u USKOK.

Neobične okolnosti

Prije su postojale ozbiljne sumnje da je dio novca od prodaje zgrade u Planinskoj ulici završio kod Sanadera, i to u vrijeme kada je on već sjedio na optuženičkoj klupi, ali Fiolićev iskaz trenutačno baca drugo svjetlo na cijelu tu priču. Ipak, to ne mora značiti da će se Fiolićeva teza na kraju i održati jer je pitanje što će se zapravo utvrditi analiziranjem stvarnog tijeka novca \"zarađenog\" od prodaje sporne zgrade.

Koliko se zna, kod koga su zapravo završili sporni milijuni još uvijek se utvrđuje, i to na sve moguće načine. S druge strane, poprilično je sumnjivo da bi Sanaderova Vlada išla u realizaciju tog posla, pod prilično čudnim okolnostima, samo nekoliko mjeseci uoči odlaska bivšeg premijera iz političke arene, a da netko u cijeloj toj priči, uz Fiolića, nije imao konkretne i izdašne materijalne koristi.

Komentara 14

PR
promill
11:54 03.05.2012.

Novac vratiti u državnu blagaju, a njega u zatvor zbog gospodarskog kriminala! Točka!

TI
tirkizna
11:57 03.05.2012.

Za ovakve pljačke treba suditi kao za nacionalnu izdaju.

EN
ENTUZIJASTA
11:44 03.05.2012.

BAGRA! Hoće li se u postupku tražiti i povrat nepravedno isplaćenih državničkih plaća za koje narod izdvaja sa vlastitog stola u svrhu zastupanja SVOJIH interesa!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije