Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uprava Mercatora zanijekala da dolazi pod Lex Agrokor

Iz Agrokora su danas izvijestili kako se odlukom Okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa ne mijenja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom
17. srpnja 2017. u 17:17 3 komentara 365 prikaza
Mercator
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Uprava Mercatora zanijekala je danas medijske navode kako odluka kojom je Okružni sud u Ljubljani u petak Agrokoru priznao status strane pravne osobe u insolventnom postupku, znači da Mercator de facto dolazi pod odredbe Lexa Agrokor.

Mercator Ovrha pa prodaja dionica Rusi prodaju udjel u Mercatoru, interes vrlo upitan

Rješenje koje je u petak donio sud u Ljubljani odnosi se na hrvatski koncern Agrokor i njegove tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok se status Mercatora ni u čemu ne mijenja, navela je Uprava Mercatora.

"U Mercatoru ćemo odluku suda još proučiti, ali još jednom naglašavamo kako Mercator ostaje samostalno i stabilno poduzeće i da odluka suda u tom smislu nije ništa promijenila", naveli su u Mercatoru.

Slovenski portal Siol.net kojega su prenijeli svi vodeći slovenski mediji, u ponedjeljak ujutro je naveo kako odluka suda u Ljubljani zapravo znači da Mercator, suprotno od onoga što se prije tvrdilo u slovenskoj vladi, dolazi pod odredbe hrvatskog posebnog zakona o Agrokoru, koji bi ga zato mogao "financijski iscrpljivati" u korist matične tvrtke i njenih vlasnika, te prodavati "zdrave" kompanije Mercatora u  BiH ili Srbiji, ili čak - kako su navodili neki mediji - poslati Mercator u stečaj.

Popodne je umirujućom izjavom reagiralo slovensko Ministarstvo gospodarstva, praktički navevši da se za Mercator odlukom suda ništa ne mijenja.

"Za sada je poznato da Agrokor ne smije namjerno financijski iscrpljivati  Mercator", piše u izjavi slovenskog Ministarstva gospodarstva. Ministar Zdravko Počivalšek svoju izjavu je s danas odgodio za sutra.

Neki slovenski mediji međutim i popodne navode kako rješenjem Okružnog suda u Ljubljani Agrokor stječe "snažnu pravnu polugu" kojom bi Mercator mogao prodavati po dijelovima ili poslati u stečaj, te da je moguće da se slovenska vlada na odluku Okružnog suda žali, jer je on u rješenju vodio računa o "formi", a ne o sadržaju odluke koju je donio na traženje izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka kako i da o mogućoj žalbi treba odlučiti do kraja ovog mjeseca, kad za to istječe rok.

Iz Agrokora su danas izvijestili kako se odlukom Okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa ne mijenja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom, kao ni u pravima i ovlastima izvanrednog povjerenika Agrokora u odnosu na Mercator.

"Jedina promjena koju ova odluka donosi je podizanje razine zaštite Mercatora u smislu da štiti kompaniju od eventualnih pokušaja vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u Mercatoru u Sloveniji", ističu iz Agrokora.

Dodaju i kako odluka ne utječe na primjenu slovenskog Zakona o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju na temelju kojeg je u Upravu Mercatora imenovan jedan izvanredni član koji nadgleda sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokorom.

Maksim Poletaev Pretvorili dug u kapital Sberbank petinu Mercatora prodao aukcijom sam sebi Agrokor BORISLAV ŠKEGRO Besprijekorna intervencija: ništa više ne može zaustaviti nastavak ozdravljenja sustava Agrokor Agrokor Završene prijave Dug Agrokora znat će se u kolovozu, stiglo 11.659 tražbina

VIP izdvaja za Vas

 • IvanLu:

  Pa naravno. Osilili se Slovenci nakon pobjede u arbitrazi. Nimalo nas ne postuju jer nas i ne postuje vlastita jugoslovenska vrhuska. U potpunosti su u pravu zasto bi dozvolili da njihovo gospodarstvo trpi zbog udbaskog kriminala u susjedstvu? To se zove domoljublje.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Todorić je navodno lako dolazio do kredita u HABOR-u jer to tvrdi jedan čovjek koji je vrlo upućen u situaciju i gotovo zapovijedao na koji će način to biti realizirano ,a sve je opravdavao potrebom za povećanjem potrošnje građana . ... prikaži još! Naravno sad nam je jasnija situacija kako je to funkcioniralo jer ako se sjetimo Konzumovih bonova koji su bili plasirani preko Holdinga onda nam mora biti jasno kako je to država dobro znala pa i Porezna uprava . Sad je jasnija i akcija spašavanja koncerna jer ako povežemo Todorićeve donacije HDZ-u i SDP -u onda nam je jasno zašto se ništa ne događa u pravosuđu i zašto nema intervencija koje bi trebale uslijediti radi kršenja zakona i koji je samo pro-forme radi za sitne ribe ali ne i za velike barakude.

 • Avatar jerko.cvein
  jerko.cvein:

  Istina IvaneLu