Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Sberbank petinu Mercatora prodao aukcijom sam sebi

Eventualna promjena vlasnika manjinskog paketa neće utjecati na proces restrukturiranja Agrokora ni planove u BIH
07. srpnja 2017. u 20:54 6 komentara 833 prikaza
Maksim Poletaev
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Nakon što je zapljenom došao do 18,53 posto dionica Mercatora, Sberbank je i nakon aukcije tih dionica ostao vlasnik gotovo petine maloprodajnog lanca. Naime, za cijenu od 40,6 milijuna eura nitko drugi nije htio kupiti Mercatorove dionice pa ih je Sberbank na neki način prodao sam sebi. Stručnjaci komentiraju da se takav manevar i očekivao nakon odluke o cijeni udjela te da je potez poslužio kako bi se loš dug pretvorio u kapital.

Konzum Rast od 8% Konzumovih 6000 radnika s najmanjom plaćom dobit će povišicu

– Sberbank će sada čekati da vrijednost Mercatora naraste i tada će prodati svoj udio na tržištu. U ovom trenutku to nije bilo oportuno – kažu nam stručnjaci s tržišta kapitala. U Agrokoru koji je vlasnik gotovo 70 posto Mercatora promatraju aukciju, ali nisu zabrinuti.

– Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanka u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem je Sberbank ostvario pravo na te dionice, koje sada prodaje. Bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom, odnosno eventualna promjena vlasnika, nema utjecaj na budućnost Mercatora, na razvojne planove Mercatora koji se odnose na BiH, kao ni na proces restrukturiranja Agrokora – poručili su iz koncerna. Priopćenje koje je poslao ruski Sberbank ne daje previše informacija. Naime, pojasnili su da su u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala pljenidbom stekli udjel u Mercatoru aktivirajući tako jamstvo, ali su jednako tako sukladno zakonskim obvezama proveli i aukciju.

Nisu pojasnili zašto nije bilo zainteresiranih za dionice Mercatora ni je li početna cijena ipak bila previsoka. Uoči aukcije najavljivalo se da će slovenska država sudjelovati u aukciji i pokušati otkupiti dionice kompanije, a da nije riječ o konstrukciji, mnogi su pročitali u pismu predsjednika vlade Slovenije premijeru Rusije. Ipak, država nije pokušala kupiti Mercator, kao što to nije učinio ni slovenski Petrol koji su slovenski mediji također spominjali kao mogućeg zainteresiranog kupca. Mercator unatoč velikoj zaduženosti ima brojne nekretnine, što ga čini interesantnom imovinom.      

Ante Ramljak NE IDE U STEČAJ Agrokoru odobren kredit: na račun sjeda 480 mil. eura Agrokor ODBACUJU OPTUŽBE Iz Agrokora tvrde da ne kasne s isplatama dugovanja, osvrnuli se i na uvoz Ante Ramljak poslovni plan Ramljak: Neće biti odljeva Agrokorova novca iz BiH, ali ni iz Hrvatske
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Istinski Pravi Hrvat
  Istinski Pravi Hrvat:

  Agrokor ide u rusko vlasnistvo a mi pravi hrvati cemo uz kontejnere porred domoljubnog kopanja prakticirati i nedomoljubni kazacok kada ruski gazda to odredi.

 • emojmile:

  Super. Svi sretni. Rusija dala kredit, nije se naplatila,dio ce im pokriti osiguranje, dio prodali, usli u Eu tiho bez metka. Todorić nije vise toliko dužan. Otok nije njegov ali vjerojatno besplatno ljetuje jer je ulozioa nitko mu to ne ... prikaži još!e vraća. Priprema obranu koju plaća Agrokor, koji zato mora opstati, kinezi koji su ga htjeli kupit sad mogu nos kopat... Drzava je usla u sustav da spasi sebe i svoje ljude, a nama mazu.oci drugim temama. Dali kredite koje mi vracamo. Dorh ce pokustai nesto ali već znamo da on i stalno imaju proceduralne greske. No svi su zaposleni i svi nesto rade, a.hrvati u Njemačkoj i Irskoj gledaju sjetno domovinu MAĆEHU. I tako se kolo okrece.. Nadam seda ce Todoric raditi za 10 eura bruto. Sinek sinek...

 • endorfin0777:

  Koliko sam ja čuo englezi i francuzi su večinski vlasnici Sberbank...