Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretvorili dug u kapital

Sberbank petinu Mercatora prodao aukcijom sam sebi

Maksim Poletaev
Boris Ščitar/Večernji list
07.07.2017.
u 20:54

Eventualna promjena vlasnika manjinskog paketa neće utjecati na proces restrukturiranja Agrokora ni planove u BIH

Nakon što je zapljenom došao do 18,53 posto dionica Mercatora, Sberbank je i nakon aukcije tih dionica ostao vlasnik gotovo petine maloprodajnog lanca. Naime, za cijenu od 40,6 milijuna eura nitko drugi nije htio kupiti Mercatorove dionice pa ih je Sberbank na neki način prodao sam sebi. Stručnjaci komentiraju da se takav manevar i očekivao nakon odluke o cijeni udjela te da je potez poslužio kako bi se loš dug pretvorio u kapital.

– Sberbank će sada čekati da vrijednost Mercatora naraste i tada će prodati svoj udio na tržištu. U ovom trenutku to nije bilo oportuno – kažu nam stručnjaci s tržišta kapitala. U Agrokoru koji je vlasnik gotovo 70 posto Mercatora promatraju aukciju, ali nisu zabrinuti.

– Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanka u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem je Sberbank ostvario pravo na te dionice, koje sada prodaje. Bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom, odnosno eventualna promjena vlasnika, nema utjecaj na budućnost Mercatora, na razvojne planove Mercatora koji se odnose na BiH, kao ni na proces restrukturiranja Agrokora – poručili su iz koncerna. Priopćenje koje je poslao ruski Sberbank ne daje previše informacija. Naime, pojasnili su da su u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala pljenidbom stekli udjel u Mercatoru aktivirajući tako jamstvo, ali su jednako tako sukladno zakonskim obvezama proveli i aukciju.

Nisu pojasnili zašto nije bilo zainteresiranih za dionice Mercatora ni je li početna cijena ipak bila previsoka. Uoči aukcije najavljivalo se da će slovenska država sudjelovati u aukciji i pokušati otkupiti dionice kompanije, a da nije riječ o konstrukciji, mnogi su pročitali u pismu predsjednika vlade Slovenije premijeru Rusije. Ipak, država nije pokušala kupiti Mercator, kao što to nije učinio ni slovenski Petrol koji su slovenski mediji također spominjali kao mogućeg zainteresiranog kupca. Mercator unatoč velikoj zaduženosti ima brojne nekretnine, što ga čini interesantnom imovinom.      

Komentara 6

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
21:17 07.07.2017.

Agrokor ide u rusko vlasnistvo a mi pravi hrvati cemo uz kontejnere porred domoljubnog kopanja prakticirati i nedomoljubni kazacok kada ruski gazda to odredi.

EN
endorfin0777
10:06 10.07.2017.

Koliko sam ja čuo englezi i francuzi su večinski vlasnici Sberbank...

PU
Pukovnik
09:50 08.07.2017.

Dragi Rusi, molimo da rjesite nase smece jer mi ti ne mozemo. Jaci je KGB od UDBE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije