Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Sberbank petinu Mercatora prodao aukcijom sam sebi

Eventualna promjena vlasnika manjinskog paketa neće utjecati na proces restrukturiranja Agrokora ni planove u BIH
07. srpnja 2017. u 20:54 6 komentara 835 prikaza
Maksim Poletaev
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Nakon što je zapljenom došao do 18,53 posto dionica Mercatora, Sberbank je i nakon aukcije tih dionica ostao vlasnik gotovo petine maloprodajnog lanca. Naime, za cijenu od 40,6 milijuna eura nitko drugi nije htio kupiti Mercatorove dionice pa ih je Sberbank na neki način prodao sam sebi. Stručnjaci komentiraju da se takav manevar i očekivao nakon odluke o cijeni udjela te da je potez poslužio kako bi se loš dug pretvorio u kapital.

Konzum Rast od 8% Konzumovih 6000 radnika s najmanjom plaćom dobit će povišicu

– Sberbank će sada čekati da vrijednost Mercatora naraste i tada će prodati svoj udio na tržištu. U ovom trenutku to nije bilo oportuno – kažu nam stručnjaci s tržišta kapitala. U Agrokoru koji je vlasnik gotovo 70 posto Mercatora promatraju aukciju, ali nisu zabrinuti.

– Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanka u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem je Sberbank ostvario pravo na te dionice, koje sada prodaje. Bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom, odnosno eventualna promjena vlasnika, nema utjecaj na budućnost Mercatora, na razvojne planove Mercatora koji se odnose na BiH, kao ni na proces restrukturiranja Agrokora – poručili su iz koncerna. Priopćenje koje je poslao ruski Sberbank ne daje previše informacija. Naime, pojasnili su da su u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala pljenidbom stekli udjel u Mercatoru aktivirajući tako jamstvo, ali su jednako tako sukladno zakonskim obvezama proveli i aukciju.

Nisu pojasnili zašto nije bilo zainteresiranih za dionice Mercatora ni je li početna cijena ipak bila previsoka. Uoči aukcije najavljivalo se da će slovenska država sudjelovati u aukciji i pokušati otkupiti dionice kompanije, a da nije riječ o konstrukciji, mnogi su pročitali u pismu predsjednika vlade Slovenije premijeru Rusije. Ipak, država nije pokušala kupiti Mercator, kao što to nije učinio ni slovenski Petrol koji su slovenski mediji također spominjali kao mogućeg zainteresiranog kupca. Mercator unatoč velikoj zaduženosti ima brojne nekretnine, što ga čini interesantnom imovinom.      

Ante Ramljak NE IDE U STEČAJ Agrokoru odobren kredit: na račun sjeda 480 mil. eura Agrokor ODBACUJU OPTUŽBE Iz Agrokora tvrde da ne kasne s isplatama dugovanja, osvrnuli se i na uvoz Ante Ramljak poslovni plan Ramljak: Neće biti odljeva Agrokorova novca iz BiH, ali ni iz Hrvatske
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar Istinski Pravi Hrvat
  Istinski Pravi Hrvat:

  Agrokor ide u rusko vlasnistvo a mi pravi hrvati cemo uz kontejnere porred domoljubnog kopanja prakticirati i nedomoljubni kazacok kada ruski gazda to odredi.

 • endorfin0777:

  Koliko sam ja čuo englezi i francuzi su večinski vlasnici Sberbank...

 • antonio:

  Dragi Rusi, molimo da rjesite nase smece jer mi ti ne mozemo. Jaci je KGB od UDBE