Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Ćosić-Prižmić

Mentorstvo je izvrstan oblik otključavanja potencijala

Ivanka Ćosić-Prižmić
Privatna arhiva
12.01.2024.
u 10:55

U šestom ciklusu projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” sudjelovat će još jedna uspješna žena, poduzetnica Ivanka Ćosić-Prižmić. Ivanki je ovo prvi put da sudjeluje u projektu kao mentorica.

Svoje znanje u ovaj projekt unose mnoge žene koje su uspjele ostvariti ciljeve u karijeri, a sada su tu kako bi ga podijelile s drugim ženama koja žele napraviti isto. Mentorstvo je važan poslovni alat, to je oblik pomoći u kojemu jedna osoba ulaže vrijeme, energiju, osobno iskustvo i kompetencije pomažući razvoju sposobnosti druge osobe. Časopis Zaposlena, u suradnji s Večernjim listom, u posljednjih je pet ciklusa uspješno spajao mentijke sa svojim mentoricama zbog čega su, između ostalog, nastala i nova prijateljstva.

Ivanka Ćosić-Prižmić po struci je diplomirana inženjerka elektrotehnike, a nakon dugogodišnje menadžerske karijere osmislila je i pokrenula prvu hrvatsku certificiranu aktivnu organsku kozmetiku pod nazivom Matinata.

S obzirom na to da prvi put sudjelujete u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, koja su vaša očekivanja?
Moja su očekivanja prenijeti dio moga bogatoga poslovnog iskustva na mentijku. Vjerujem da ćemo ostvariti otvoren i podržavajući odnos te da ćemo obje sebi dozvoliti pogled na poslovne izazove iz potpuno drugačijeg kuta. Mislim da svaka osoba ima potencijal za realizaciju zadanih ciljeva, no ono što nam svima ponekad treba je dopustiti sebi da pogledamo situaciju iz druge perspektive. Za to je upravo mentorstvo izvrstan oblik otključavanja tih potencijala. Iza mene su brojni realizirani multidisciplinarni projekti kako u velikom, korporativnom okruženju tako i u poduzetništvu. Iako naizgled drugačija, oba ova iskustva čine me spremnom da vodim mentijku u procesu rasta i razvoja na malo drugačiji način.

Što vas je potaknulo da sudjelujete u ovom projektu?
Svako moje iskustvo, kako korporativno tako i poduzetničko, mene je oblikovalo i obogatilo. To nije samo znanje o određenim poslovnim područjima, više se to odnosi na širinu u razumijevanju, sagledavanje ukupne slike, vještine upravljanja sobom i očekivanjima te pravovremeno donošenje odluka. Ja sam sebi dopustila napraviti karijerni zaokret u potpuno drugom smjeru i to mi je donijelo jedinstvene uvide. Žene nisu vođene „egom“ i sjajno je da postoje ovakve platforme koje omogućavaju dijeljenje iskustava, znanja pa i mudrosti od „iskusnijih“ na „one koje su nova pokretačka snaga“. To je dužnost i obaveza – ono što imamo dati dalje.

Jeste li vi imali mentora/icu tijekom izgradnje svoje karijere?
Naravno da jesam, to su bile snažne, inspirativne i hrabre žene. Često su me one gurnule dalje kada nisam kao mlada menadžerica imala dovoljno pouzdanja poduzeti naredni korak – i jako sam im na tome zahvalna. Podupiruća ženska energija ima veliku snagu i mi kao društvo trebamo puno više isticati takve primjere. Sve više nam je potrebna zdrava kolaboracija, podrška, povjerenje.

 Što je najbitnije za uspješno mentorstvo?
Za uspješno mentorstvo najvažnija je otvorenost i spremnost za izaći iz svojih okvira. Mi često gledamo svijet i izazove kroz vlastite naočale, tražimo rješenja i smjer filtrirajući ih kroz prizmu dosadašnjih iskustava. Treba pokušati izaći iz vlastitih okvira, dopustiti sebi drugačiji pogled, hrabrost za iskorak i dopustiti si i grešku ponekad. Tu nam uvelike mogu pomoći drugi, a dopustiti si izaći iz vlastitih okvira bi trebale i mentijka, a i mentorica.

Što želite postići kao mentorica, a što očekujete od mentijke?
Voljela bih na kraju ovog mentorskog ciklusa vidjeti mentijku koja jedva čeka krenuti dalje na svom karijernom putu, ohrabrena i s puno pouzdanja u svoju sposobnost. Ja se nadam se da ću svojim iskustvom, mudrošću i otvorenošću dati vjetar u leđa mentijki da prepozna vlastite jake snage i usmjeri ih u pravom smjeru. Najvažnije je da mentijka osjeti otvorenost i podupiruću energiju mentorice, tada možemo raditi sjajne stvari.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je  program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentijki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, to je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije