Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduševili na prestižnom natjecanju

Među uljima iz 28 zemalja naša osvojila 87 zlatnih i srebrnih medalja

Maslinovo ulje
Foto: Arhiva uljare
1/2
31.05.2021.
u 21:50

Butique uljara Al Torcio obitelji Beletić ove se godine na ocjenjivanju u New Yorku okitila s čak pet zlata i tri srebra za svoja ekstradjevičanska ekološka maslinova ulja

Vrhunska, zlatnozelena, aromatična, umjereno gorka i pikantna, voćna, usklađena i savršeno uravnotežena, složene arome lisnatog povrća i rajčice ili pak svježe pokošene trave s primjesom jabuke i očaravajućeg okusa badema s primjesom artičoke i rikole..., samo su neki od atributa koji krase hrvatska maslinova ulja koja su ove godine na natjecanju New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) osvojila čak 87 zlatnih i srebrnih medalja.

Dalmatinci oduševili

Na najveće i jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja prispjelo je i ocjenjivano 1159 uzoraka maslinovih ulja iz 28 zemalja svijeta. Njih 68%, odnosno 790, nagrađeno je zlatom i srebrom za izvanrednu kvalitetu – i sada su na elitnom popisu najboljih svjetskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja službene NYIOOC ljestvice za 2021., autoritativnom vodiču za milijune potrošača koji u svojim restoranima ili domovima žele imati samo najbolje od najboljeg.

Predsjednik NYIOOC-a Curtis Cord kazao je kako od prvog izdanja natjecanja 2013. godine broj pobjednika stalno raste.

– Čak i u ovim izazovnim vremenima predani su proizvođači uspjeli stvoriti ekstradjevičanska maslinova ulja izvanredne kvalitete, što je teško i u najboljim uvjetima – poručio je Cord.

Hrvatske medalje obično su “rezervirane” za Istrane koji su proteklih godina itekako ulagali u svoje maslinike i uljare te marketinšku priču, zbog čega su njihova ekstradjevičanska maslinova ulja i 30 i više posto skuplja od dalmatinskih. No u New Yorku je ovoga puta nagrađeno 37 istarskih, a više od polovice ukupnih nagrada osvojili su Dalmatinci. Čak 46 otišlo ih je, naime, u Stankovce, Zadar, Karin, Skradin, Prvić Šepurine, Nadin, Novigrad, na Hvar, Šoltu, Kornate...

Za razliku od prošle godine, kad su osvojene tri zlatne medalje, samo na Hvar je, naime, pristiglo sedam medalja iz New Yorka, zbog čega se ovom “otoku vina”, može dodati i epitet “otoka vrhunskih maslinovih ulja”. Sudeći prema ovogodišnjem NYIOOC-u, gastroscena na kojoj je ekstradjevičansko maslinovo ulje nezaobilazan “touch”, dobila je novu potvrdu u uljima Uljare Božić – Svirče d.o.o. (Božić uje i Selekcija Božić), OPG-a Čurin (Eva Marija uje), T.O. Zvir (Radojković Levantinka i Radojković Forms), OPG-a Magdalene Plančić (Atena) i OPG-a Makjanić Moškatelo (MMuje).

Ulja Radojković Forms i Levantinka Ive Radojkovića u New Yorku su osvojila dva zlata, što je nastavak lani započete tradicije u Velikoj Jabuci te u Tokiju.

– Tajna je u optimalnom tajmingu berbe i cjelogodišnjem radu u polju, a oko 30% je i do uljare u kojoj se masline prerađuju – objašnjava taj hvarski maslinar. Na upit kako to da su dalmatinska ulja na NYIOOC-u konačno ove godine pokupila više medalja od istarskih, odgovara da su se dalmatinski maslinari konačno probudili.

– Prije nismo bili spremni, nismo imali potporu županija ni HGK, a ove se godine to konačno pokrenulo. Imamo možda i veću kvalitetu i voćnost ulja od Istrana, ali nismo bili organizirani. Masline su se uglavnom prerađivale na starinski način pa je u fokusu kvantiteta umjesto kvalitete, stoga se ta ulja često i ne mogu zvati ekstradjevičanskim, nego lampante – kaže naš sugovornik uvjeren da će za 10-ak godina svugdje u Dalmaciji zaživjeti novi načini berbe i prerade “soka od maslina”. U njega se može naći samo onaj od starih sorata, oblice i levantinke, koje, kako tvrdi, najviše pašu hvarskom kamenjaru.

Teška, ali slavna godina

Rekorder po medaljama s NYIOOC-a je pak obitelj Beletić iz Novigrada istarskog, čije je gospodarstvo osvojilo čak pet zlata i tri srebra za ulja brenda Al Torcio. Karmino Beletić priča kako je prošla godina bila teška iz više razloga. Prije dvije godine s konvencionalne su prešli na ekouzgoj, preradu i obradu maslina, što uza se veže brojna ograničenja kad je riječ o zaštitnim sredstvima i postizanju zdravog ploda koji je preduvjet za vrhunsko ulje. Nabavili su i nove strojeve pa su “učili” kako s njima raditi na pravi način stoga ih postignuti rezultati s najozbiljnijeg natjecanja, odnosno “olimpijskih igara za maslinare”, kako Beletić naziva NYIOOC, još više vesele.

– Od samih početaka vodimo se idejom kvalitete, a ne kvantitete. Tradiciju s novim načinima prerade maslina započeo je moj otac koji je uz Ipšu bio prvi hrvatski uljar čija su ulja još 2005. ušla u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei – priča Karmino Beletić, čija obitelj danas ima oko 1900 stabala maslina. Brat i on lani su, dodaje, ubrali oko 35 tona plodova od kojih su dobili oko 3000 litara ulja. Za kvalitetu je, objašnjava, jako važno i podneblje blizu 46. paralele, koja je granica gdje maslina uspijeva. Prinosi su manji, ali kvaliteta je veća. A ostatak priče “gradili” su europski trendovi, konkretno talijanski, koje su Istrani na vrijeme prepoznali, prihvativši nove izazove zbog kojih danas mogu parirati svim zemljama svijeta.

U proizvodnji maslinovih ulja danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja. Blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija uz jača jela i, primjerice, uz gorko povrće kao što su radič i rikola. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa dobra su za salate i dodavanje gotovim jelima ili u pripremanju slastica. Najraširenija sorta u Hrvatskoj i najstarija u Dalmaciji je oblica, čije je ulje blago pikantno i gorko pa odlično pristaje u kolače i decentna predjela, u emulziji s medom može činiti idealan umak za slatko-slane salate i deserte, a izvrsno će nadopuniti i blagu aromu bijele ribe. Uz bijelu ribu dobro će pristajati i sorta leccino, još jedno ulje blagog okusa, dok ulja izraženije gorčine poput picholine i istarske bjelice bolje pristaju jelima s jačim okusima, poput gorkog povrća, uz zrele sireve i u desertima od gorke čokolade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije