Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije u srbiji

Nikolić: Potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine

Tomislav Nikolić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/9
03.02.2015.
u 13:41

Očekivao sam ovakvo rješenje. U tome je bio i razlog što sam zagovarao da odustanemo od tužbi, komentirao je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić

Mediji u Srbiji također su uživo, ali rezerviranije nego hrvatski pratili izricanje presuda u haaškoj sudnici, gdje su danas odbačene međusobne tužbe za genocid koje su podnijele i Hrvatska i Srbija.

Nitko nije kriv

Većina ih je istaknula da je predsjednik Međunarodnog suda Peter Tomka kazao kako ni RH na Srbija nisu uspjele dokazati da je druga strana počinila genocid. Telegraf ističe da Hrvati nisu počinili genocid u Oluji te kako Srbi nisu krivi za zločine u Vukovaru. Ironično piše ''mir, mir, mir nitko nije kriv'' dok B92 navodi kako ''nitko nije kriv za genocid''

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zajedno su pratili prijenos izricanja presude u Haagu.

Nikolić je rekao da Hrvatska nije uspjela dokazati genocidne namjere srpske strane, prenosi Blic.

– S druge strane, iako protutužba Srbije nije usvojena, Međunarodni sud je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija Oluja dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od najviše pravne institucije UN-a potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj – rekao je Nikolić, dodajući da je time unatoč nepravdi učinjen ohrabrujući korak.

– Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj vjeri zajedno rješavale sve ono što sputava da našu regiju uvedemo u razdoblje trajnog mira i prosperiteta – rekao je Nikolić.

– To je vjerojatno kraj jednog procesa koji traje 15 do 20 godina, stavljanje točke na određenu potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim borimo za to tko je veći zločinac i da se okrenemo budućnosti – komentirao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić uoči izricanja presude, dok je srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio da će je Srbija poštovati, ma kakva god bila.

Tadić nije iznenađen

– Očekivao sam ovakvo rješenje. U tome je bio i razlog što sam zagovarao da odustanemo od tužbi. Mislim u tome je bio razlog zašto sam predlagao da odustanemo od međusobnih tužbi i da pokušamo pronaći rješenje kroz kaznene procese koji bi se vodili protiv onih koji su provodili ratne zločine i da procesuiramo sve što možemo te da krenemo putem pomirenja – rekao je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić za Novu TV.

Vjerovao sam da će tako i biti, a takve su bile i određene procjene stručnjaka. Ono što bi bilo najbesmislenije sad jest da se nastavimo optuživati, nakon što je međunarodni sud pravde u Haagu donio odluku. Nastavak međusobnog optuživanja pokazao bi međunarodnoj javnosti da nismo prošli preko ove povijesne situacije – procijenio je Tadić.

>>Haaški sud odbacio tužbu Hrvatske i srpsku protutužbu. 'Nisu dokazale genocid'

>>Glogoški razočaran: Ovdje se provodi politika izjednačavanja žrtve i agresora

Komentara 84

19
1995josip
12:30 03.02.2015.

Hvala dr. Franji Tuđmanu što je poveo Hrvatsku vojsku i policiju u Bljesak i Oluju 1995. godine ! Tada smo jednom za sva vremena porazili srpske agresore . Ove godine slavimo 20 godina velike pobjede Bljesak i Oluju . A. A srbija neka slavi poraz .

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
12:14 03.02.2015.

Baš nas briga što oni misle, oni su jedina zemlja na svijetu u kojoj se slave ratni zločinci, a skrivaju ih još na tisuće!

NI
ninja72
12:21 03.02.2015.

Do sada mi nisu nista znacili, pa tako ostaje za sve vjekove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije