Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za obranu dao pozitivno mišljenje za kupnju borbenih aviona

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se saborskom odboru na pozitivnom jednoglasnom mišljenju Odbora za obran
14. prosinca 2017. u 16:24 18 komentara 2368 prikaza
02.07.2015., Zagreb - Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Saborski Odbor za obranu danas je, nakon malo više od dva sata rasprave, dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima. Sada to isto mora napraviti i Vijeće za obranu, da bi Vlada mogla donijeti konačnu odluku, no do tada nitko ne želi otkriti koju od četiri ponude će Vlada prihvatiti.

Damir Krstičević Ministar Krstičević: 'Domovinska sigurnost je interes svakog građanina Hrvatske'

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan nakon sjednice je rekao kako su dobili iscrpnu prezentaciju brigadira Tretinjaka koji je bio na čelu stručne skupine o tijeku cijelog natječaja.

- To je jedan visoko profesionalni transparentni postupak koji je proveden u smislu prikupljanja ponuda. O ponudama ja ne odlučujem, mogu samo reći da smo sa zadovoljstvom dali pozitivno mišljenje jer je to dugoročno odluka od nacionalnog strateškog interesa i mi u SDP-u smo vrlo jasno rekli da smo za očuvanje te sposobnosti, na tome je uostalom radila i prethodna Vlada. Financijski aspekti ponude će se još odlučivati, sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje, prema tome, možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da to ne utječe na ostali razvoj oružanih snaga – kazao je Dragovan nakon sjednice.

02.07.2015., Zagreb - Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
1 / 9

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se saborskom odboru na pozitivnom jednoglasnom mišljenju Odbora za obranu.

- Mislim da je to odgovorno, dobro za hrvatsku vojsku i državu – rekao je Krstičević. Koju ponudu će odabrati, ne želi otkriti.

- Ovo je proces, treba imati strpljenja da ga dovedemo do kraja. Struka je došla s preporukom i mi smo sada krenuli u proces donošenja odluke na državnoj razini. Taj proces počinje s prvim korakom ovdje u Saboru, kao što vidite, tu imamo jednoglasno pozitivno mišljenje da smo odradili posao sjajno. Sad je drugi korak odlazak na Vijeće za obranu gdje je predsjednica države, premijer, predsjednik Sabora, načelnik Glavnog stožera, ministar financija i predsjednik saborskog odbora za obranu, gdje će također to vijeće dobiti priliku da na ovu preporuku i mišljenje da svoje mišljenje. Završni korak u procesu donošenja odluke je odluka Vlade, tada izlazimo pred javnost i prezentiramo sve četiri ponude, cijeli proces i kako i na koji način se donijela odluka, što je ona uključivala – kaže Krstičević. Za Hrvatsku je, nastavlja, ključno strateško partnerstvo, tip odnosno sposobnost aviona, te cijena.

F-16 Novac spreman, čeka se odluka Bolje ocijenjen izraelski F-16 no švedski Gripen?

- Moramo voditi računa o sigurnosti, no i o svim drugim segmentima društva da funkcioniraju, prema tome, da proračun to može izdržati, a da se Hrvatska može kvalitetno razvijati. Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije, partner koji će nama dati priliku odnosno koji će investirati u Hrvatsku da ovaj projekt nije samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, novu tehnologiju, tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika i želimo da odluka bude priuštiva – poziva ministar.

Iz dvorane u kojoj je zasjedao odbor pred kraj sjednice čuo se jaki pljesak, a pljeskao je, priznaje, i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mato Mikić.

- Naravno da sam pljeskao na kraju jer je pozitivno mišljenje, mi kao struka se tome radujemo, jer svaki avion četvrte generacije za nas je veliki napredak – kaže Mikić.

Zadovoljan je i načelnik Oružanih snaga RH Mirko Šundov.

- Naše povjerenstvo i tim koji je ustrojen na razini ministarstva je sastavljen od vrhunskih profesionalaca i časnika, više od godinu dana su vodili cijeli proces, ozbiljno radili svoj posao i kao struka dali svoj prijedlog, i o tome smo danas raspravljali. Za nas vojnike važno da održavamo svoje sposobnosti, a da vojska bude u stanju ispunjavati svoje ustavom zadane zadaće – zaključuje. 

Gripen DAVOR IVANKOVIĆ Zadnja prilika za mrzitelje Hrvatske vojske i borbenih aviona Damir Krstičević REZULTATI Ministar Krstičević i general Šundov predstavili ključna postignuća OS RH Vukovar, vojarna, Hrvatska vojska Novi zapovjednici Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanima u SAD-u i Europi Vukovar, vojarna, Hrvatska vojska Davor Ivanković Krstičević nastavlja izmjenu ‘krvne slike’ HV-a
Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • IvanLu:

  Zašto je lemur na slici koja je vezana uz ovaj članak?

 • fiberglas:

  SAmo da nisu grippeni...kad opali ( nedajbog ) prva puška...zatvorit će ´´pipu´´ s rezervnim dijelovima i streljivom. Dajbog da su efsixteen..prvo..mislim da bi Izraelićani dali odmah 12 komada ( čemu čekati četiri - pet godina, kad aparati nisu novi??)...prvo oslobodit ... prikaži još! će sebi resurse jer prebacuju ljudstvo na novu tehniku, a osim toga ´´goni drndu iz avlije´´ :) Heh (njima drnda...jer dolazi eftriestpet)...drugo..ako se HR opari ( u što čisto sumnjam )..pa za 7-8 godinica u zaradi koju pinkicu na turizmu, rastu, pa i na airpolicingu ( što da ne?) ...ako uncle sam bude dobre volje ( uh koliko parametara, hebi ga) možda i kapne kojeg efsixteen vipera block 70...uz ove izraelićanske dostatno bi bilo 4-5 komada. Nego, što je meni bolo oči jučer. Pa zar nismo mi mogli svojim transportnim zrakoplovom otići i dovesti onog nesretnog dečka iz Litve? Kako misli MORH raditi prelete - prebaziranja s aerodroma na aerodrom koji su sastavni dio vježbi svih zrakoplovstava svijeta ako nema transportni zrakoplov? Ili ići po rezervne dijelove ili...recimo prijevoz ljudstva na obuku...itd. itd..? Hmm

 • prajdali100:

  Prelijepi Dragovan je zadovoljan.Neprocjenjivo !