Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Manje je novorođenčadi jer je i manje brakova

Zapadne zemlje u kojima je pilula popularna čak imaju porast plodnosti, ali u Hrvatskoj je sve manje mladih, a prvo dijete žena rađa tek u 30-ima.
21. lipnja 2010. u 12:00 2 komentara 137 prikaza
Bebe
Foto: VL

U Hrvatskoj se u posljednjih 20 godina broj rođene djece u žena fertilne dobi, dakle onih između 15 i 45 godina, sa 1,7 smanjio na 1,4 djece. Posljedica je sve manji udio mlađe populacije, negativni su i demografski pokazatelji. Godišnje se rađa oko 43.000 djece, a umire 52.000 ljudi. U depopulaciji Hrvatska nije izuzetak. Plodnost žene fertilne dobi u većini je zemalja zabrinjavajuće nizak, čak ispod granice reprodukcije para, niži od 2.

Kontrola plodnosti

Ne tako davno, prije 100, 150 godina, žene su se rano udavale, rano počele rađati, i to desetero pa i više djece. Prije 80 godina, žene su u prosjeku rađale šestero djece. I otad se bilježi stalni pad fertiliteta koji već oko 1960. iznosi oko troje djece. To je vrijeme prije kontracepcijske pilule, vrijeme kada je i abortus zabranjen i tek se demografske promjene u šezdesetima poklapaju s pojavom kontracepcije i legalizacijom abortusa, kada spolnost i reprodukcija više nisu povezane, a žene postaju slobodnije u kontroli svoje plodnosti.

I upravo se to često povezuje s daljnjim padom broja novorođene djece. Prema novim podacima UN-a i SZO-a, 100 milijuna žena u svijetu koristi pilule, a 170 milijuna spiralu. Analiza ovih podatke i broja rođene djece upućuje na to da se povezanost kontracepcije i umanjene plodnosti postupno gubi.

Naime, i uz visok postotak korištenja kontracepcije – 60 do 70 posto populacije – neke zapadne zemlje bilježe porast plodnosti sa 1,4 na 1,7 do 1,9, kao što je to u Francuskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj i u SAD-u.

Dok, primjerice, Irska s niskom stopom korištenja kontracepcije od samo 12 posto, i visokom učestalošću abortusa koje Irkinje obavljaju u inozemstvu jer je u njihovoj zemlji abortus zabranjen, bilježi pad fertilnosti u 40 godina od 4 na 1,9. Mali broj djece, samo 1,2 po ženi, imaju i Italija, Španjolska, Japan, čije žene rijetko uzimaju pilulu. Pad plodnosti bilježi i Albanija, patrijarhalna zemlja bez kontracepcije i abortusa, i to sa 6,5 na u prosjeku troje djece.

Poslovna afirmacija žene

– Posve je jasno da kontracepcija nije uzrok pada plodnosti u svijetu i u nas. Prije svega, promijenjeni su stavovi o reprodukciji kao što su mogućnost kontrole plodnosti i neželjenih trudnoća, mogućnost odgađanja rađanja, pad želje za većim brojem djece, učestale rastave, brakovi u kasnijoj dobi. Žene postaju ravnopravan sudionik tržišta rada, željne cjelokupne afirmacije. I zato je teško vjerovati u kratkotrajnost i privremenost trenda pada ukupne plodnosti i depopulacije. Istovremeno se produljuje životni vijek – komentira ginekolog prof. Velimir Šimunić.

– Kontracepcija služi za planiranje začeća, ima važnu ulogu u zdravlju žene zbog sprečavanja neželjene trudnoće. Manje djece je povezano s drugim životim ciljevima koji su prioritetni u odnosu na majčinstvo – drži i ginekolog doc. dr. Ratko Matijević. A posljedice su očite u većini razvijenih zemalja. U Hrvatskoj je sve manje mladih ljudi, manje brakova, prvo dijete žena rađa u tridesetim godinama, a parovi su zadovoljni s u prosjeku 1,4 djeteta, sve je više četrdesetogodišnjakinja bez djece...

POPULACIJA STARI U Hrvatskoj imamo do 1

POPULACIJA STARI

U Hrvatskoj imamo do 15 godina 24 posto populacije, a onih iznad 65 godina – 16 posto.

SMANJENJE U 20 GODINA

U Hrvatskoj je broj rođene djece u žena fertilne dobi, onih između 15 i 45 godina, sa 1,7 pao na 1,4.

POVREMENI BABY BOOM

Povremeno, uglavnom u poratnim razdobljima, ima naglih, kratkotrajnih skokova broja rođenih.

UZROCI

Manje je djece zbog manje želje za plodnošću (60%), kontracepcije (25 %) i abortusa (15%).

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • Macaktom:

    sve ovo što nam se dešava je jako dobro objašnjen fenomen u filmu Idiokracija

  • Avatar million
    million:

    To je zato sto danas 85 % zenskog spola zele biti samo gospodje !!!