Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

I planinarska staza dio je lovišta, Ministarstvo kaže: sve je po zakonu

Umjesto uspomene na predivan dan u prirodi izletnicima su u sjećanju ostali lovci, pucnjevi koji su odjekivali šumom i ubijena divlja svinja
16. siječnja 2018. u 21:35 13 komentara 6706 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Bilo je lijepo vrijeme, subota i blagdan, pa su se brojni Zagrepčani uputili na na izlet u Samoborsko gorje. Među njima bila je i naša čitateljica Ž. B.

– Od Šoićeve kuće prijatelj i ja krenuli smo planinarskom stazom prema Planinarskom domu sv. Bernarda – počela je svoju priču Ž. B. Hodali su polako, s noge na nogu, a uz njih su trčkarali i njihovi psi. Bacali su im štapove, gledali ih kako se igraju i uživali u prirodi i svježem zraku. Kad su stigli do doma, okrijepili su se, malo odmorili te krenuli natrag istim putem.

– Već izdaleka uz stazu smo ugledali lovca s puškom u ruci. Stajao je i čekao. Psi su bili uz nas, ali smo ih odmah i zavezali. Kad smo stigli do njega šokirali smo se odgovorom kad smo ga pitali što tu radi. Rekao nam je da su zakupili to područje za lov. Nije nam to bilo baš jasno, da love uz planinarsku stazu, a on nam je tvrdio kako ima i obavijest o lovu. Iako mi nigdje nikakvu obavijest nismo vidjeli, čak ni na dijelu gdje se staza odvaja za Japetić. – priča nam Ž. B.

Krenuli su dalje, šumom su odjekivali pucnjevi. Vidjeli su još dva lovca, jedan je u podnožju brda stajao uz terenski auto.

– Stigli smo već do staze za Japetić, bilo je tu već puno ljudi, obitelji s djecom. Već pri kraju, na makadamu, stajao je mlađi lovac, a uz njega ležao je ubijeni vepar. Savjetovao nam je da ne puštamo pse zabog njihove sigurnosti, jer eto mogli bi stradati. Saznali smo i da je lov organiziralo lovačko društvo "Srna". Mene zanima kako je to moguće? Tko bi snosio posljedice da se nešto dogodilo i kako je moguće da netko zakupi dio šume gdje su markirane staze i gdje prolazi hrpa ljudi? – pita se Ž. B.

Nema obveze prijave

Njezina pitanja proslijedili smo Lovačkoj udruzi Srna, Hrvatskom lovačkom savezu i lovnoj inspekciji Ministarstva pljoprivrede. I kako doznajemo, tu ništa nije sporno jer sve je po zakonu. Iz Hrvatskog Iovačkog saveza potvrđuju kako su svi putevi i planinarske staze sastavni dio lovišta, sukladno Zakonu o lovstvu i važećoj lovno-gospodarskoj osnovi za određeno lovište.

– Lov organizira lovoovlaštenik koji gospodari određenim lovištem i nema obvezu prijaviti ga već to regulira svojim programom i rasporedom lova za pojedinu lovnu godinu – kažu u HLS-u te dodaju kako se, u skladu s mogućnostima organizacije lova, izuzimaju označene planinarske rute. Ukoliko ih lovoovlaštenik koristi za lov, u pravilu to obilježava i upozorava eventualne prolaznike da je lov u tijeku.

– Po pitanju sigurnosti, lovci su educirani za provedbu samog lova i sigurno ne bi ugrozili svoju ili sigurnost bilo koga, pa tako i izletnika. Tome u prilog ide i činjenica da nikada nije zabilježeno da je netko od planinara stradao prilikom obavljanja lovnih aktivnosti – ističe mr. sc. Ivica Budor, tajnik HLS-a.

Lovačka udruga Srna objašnjava pak kako je lovozakupnik lovišta Samoborska gora, a ugovor je sklopljen za Zagrebačkom županijom temeljem Zakona o lovstvu. Gospodare lovištem koje se prostire na većem dijelu Grada Samobora, u kojem s obzirom na veliki broj naselja i urbane cjeline grada Samobora postoji i veliki dio nelovnih površina.

– Lov koji je održan dana 6. siječnja u predjelu šuma Breganica, Cerinski vir i Javorovac organiziran je na način kako je to predviđeno odredbama Zakona. Činjenica je kako se šumom u isto vrijeme koriste i izletnici, planinari, berači gljiva nije prepreka da se organizira lov, jasno, uz primjenu svih mjera zaštite koje su u konkretnom slučaju bile primijenjene. U konačnici, svi smo mi samo gosti u šumi koja je stanište i dom divljih životinja, a uloga lovaca je upravo u tome da gospodari i štiti to dobro koje im je dano na upravljanje. Dakle, u šumi postoje šumski putevi, planinarske staze i staze divljači koje se međusobno ne isključuju već se upravo isprepliću – odgovaraju iz LU Srna

 | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Na naš upit tko je dao odobrenje da se na planinarskim stazama lovi iz Srne odgovaraju i dodatnim objašnjenjem.

– Možda bi vaše pitanje trebalo biti drugačije od onoga kojeg ste postavili: tko je dozvolio da se označe planinarske staze po lovištu? Što je, kao i vaše pitanje, bespredmetno. Dakle, svi ljubitelji prirode, a mi lovci se takvima smatramo, možemo i moramo koristiti šumu zajednički. U tom zajedničkom korištenju prirodnim bogatstvom i mi uočavamo veliki broj problema: smeće koje korisnici i prolaznici ostavljaju iza sebe, jurnjavu motorima i terenskim motorima (kvadovima) po šumi, stazama i području bez puteva, puštanje pasa bez nadzora. Smatramo da su to problemi koje bi svi zajedno trebali rješavati – odgovara Žarko Adamek, tajnik LU. Na pitanje što da je netko od lovaca loše gađao pa pogodio izletnika ili da je ranjena divlja svinja utrčala među izletnike odgovara i savjetuje:

– Na pitanje što bi bilo kada bi bilo, zaista ne možemo odgovoriti, ali svi mi, korisnici i uživatelji u prirodi, moramo biti svjesni i opasnosti koje u toj prirodi vrebaju. Dok smo u šumi moguće je da na nas naleti i brdski biciklist na uskoj stazi, motorist na kvadu koji bezglavo juri po šumi. Ali možemo se naći i oči u oči s krdom divljih svinja – zaključuje tajnik LU Srna.

Lov nije zabranjen

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je navedeni lov obavljen u skladu s važećim Zakonom o lovstvu.

– Predmetno lovište ustanovljeno je 2009. godine, a većim dijelom nalazi se u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje u kojem nisu zabranjene lovne aktivnosti. U navedenom lovu sudjelovalo je 45 lovaca. Nikakve ekscesne situacije nisu potvrđene, jedino je jedan lovac, po završetku lova i izvlačenja odstrijeljene divljači na cestu, čekajući prijevoz do zbornog mjesta susreo ženu, muškarca i dvoje djece s kojima nije razgovarao – kažu u svom odgovoru. Dodaju i da Lovačko društvo nema obvezu obavijestiti Park prirode o vremenu obavljanja lova, ali čuvari parka prirode obavijeste predmetno društvo kada su u parku predviđene pojačane planinarske ili ostale izletničke aktivnosti. Tada društvo ne lovi, a kažu da je takva suradnja do sada bila odlična..

– Prema važećem kalendaru lova subote i nedjelje su lovni dani. Kod obavljana skupnog lova lovovlaštenik postavlja velike i vidljive table na prilaznim cestama i upozorava da je lov u tijeku, što je bilo učinjeno i u lovu 6. siječnja – tvrde u Ministarstvu.

S njihovim tvrdnjama ne slažu se brojni izletnici koji tog dana nigdje nisu vidjeli nikakva upozorenja. Jesu li ih baš svi previdjeli ili ih nije bilo, teško je reći. No, jedno je sigurno, svi potvrđuju da su šumom, parkom prirode, tog dana odjekivali pucnjevi. I da su svi zažalili što su krenuli u potrazi za mirom, tišinom i ljepotom prirode.

J. Alain Smith sve snimili VIDEO Amerikanac došao u Hrvatsku ubijati divokoze, evo koliko se takva 'avantura' plaća PROTUZAKONITI LOV U državnom lovištu našli pet mrtvih svinja i tri mrtva jelena

Tko vam je kriv kad idete u Park prirode

Krenete li na izlet, pa makar se strogo držali označenih planinarskih i šumskih puteva, morate znati da ipak nosite glavu u torbi. I to ne zbog mogućih biciklista, kvadista i inih motoriziranih posjetitelja šume, koje, rekli bismo, možete na vrijeme uočiti. Dok pazite da vas netko od njih ne sruši, može vam se dogoditi da vas pogodi zalutali metak. Bez obzira što u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da do sada nitko od izletnika nije stradao od lovačkog metka. Možda nisu izletnici, ali su tako stradali lovci. I nemojte se začuditi ako vam se to dogodi, jer tko vam je kriv kad ste krenuli planinarskom stazom koju se netko drznuo označiti u šumi u kojoj vladaju lovci. A njihova su lovište, kako i sami kažu, gotovo cijela Hrvatska. Pa čak i Parkovi prirode, prostori prirodne ljepote u kojemu su dozvoljene aktivnosti koje ne narušavaju sklad prirode. Parkove prirode štiti i Zakon o zaštiti prirode, no izgleda da je Zakon o lovstvu ipak jači. Možda je nekima zato i bespredmetno kad ih se pita tko je dao odobrenje da planinarska staza bude i lovište.

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar stef99
  stef99:

  Još jedna "ljepota" na silu uvezenog trulog kapitalizma, koji uništava sve i ljude i prirodu, i sve to za šaku jadnih škuda, bolesno .......

 • Long:

  Po pitanju sigurnosti, lovci su educirani za provedbu samog lova i sigurno ne bi ugrozili svoju ili sigurnost bilo koga, pa tako i izletnika. Hahahaha Ajde ne seri. Svaki tjedan citamo da neki lovac nastrada u lovu. A da prijatelj ... prikaži još! propuca, misleci da je vepar.

 • Lujo123:

  gospodo izletnici - kaj se tiće lovaca tu vas podržavam, ali vas osuđujem kaj te velike pse puštate same bez uzice, a i sami govorite kak je u šumi puno djece i ljudi. Tražite druge da se drže nekih osnovnih ... prikaži još! logičnih uljudbi, a sami radite suprotno!