Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za promjenu ugovora

Linić: MOL može bez nas, ali to je onda rat protiv Hrvatske!

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
Davor Puklavec/Pixsell
27.09.2012.
u 12:31

Linić očekuje da će sada krenuti uređivati rafinerije i otvoriti neku bušotinu plina u Jadranu te polako shvatiti što je politika Vlade iako ima samo 44 posto udjela u tvrtki

Država želi promijeniti ugovor s MOL-om o Ini, izjavio je ministar financija Slavko Linić.

– Mi želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini jer razloga da se tako nešto događa nema. I nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo. I to je rezultat rada HDZ-a i to se mora promijeniti. Istina, oni mogu i bez nas. Ali u tom trenutku oni otvaraju rat s hrvatskom državom. I to su jasne poruke. Samo s nekoliko poruka, okrenite se po Hrvatskoj, trčali su farbati i uređivati pumpe. Prema tome, osjetljivi su na kritiku i na ozbiljnost Vlade – kaže Linić te dodaje da očekuje da će sada krenuti uređivati rafinerije i otvoriti neku bušotinu plina u Jadranu te polako shvatiti što je politika Vlade, iako ima samo 44 posto udjela u tvrtki.

>>Hrvati MOL-u: Tražimo da se odluke u Ini donose konsenzusom

– Ali kao što vidite, ipak im je stalo da vide kako će se Vlada postavljati u odnosu na njih. Pa kako ćemo riješiti taj dio, tako ćemo riješiti i odnose u upravi – uvjeren je Linić koji se ovih dana sastao  s kardinalom Josipom Bozanićem i nadbiskupom Marinom Srakićem kako bi raspravljali o provedbi ugovora Svete Stolice i RH.

– Kako postoje neka odstupanja, želimo to ugovorom razriješiti. Teme razgovora bile su upravo taj dio, čisto tehničke stvari. Uzimaju li se podaci s kraja godine ili iz devetog i desetog mjeseca kad mi proračun završavamo. Jesu li  isplate početkom ili krajem? S druge strane, znate da je ove godine oko 45-50 milijuna manji iznos nego što po ugovoru dolazi, i mi to želimo regulirati – objasnio je Linić te dodao kako su sada regulirali tek postojeći ugovor, dok će tek predlagati planove za iduću godinu u kojima će možda biti i prijedlog za smanjenje iznosa koji Crkva dobiva. Na pitanje novinara pristaje li Crkva na to, on je rekao da ministarstvo nije nadležno za to, već samo regulira obveze, a o izvršenju trebaju pregovarati Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa.

– Naše su mogućnosti da razgovaramo samo o aktualnim odnosima, to smo počeli i vjerujemo da ćemo razriješiti, a ostalo je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.

Ministarstvo financija u neprekidnim je razgovorima o Dalekovodu, Konstruktoru, ali i Ingri koju kupuje Đuro Đaković, tvrdi Linić.

– Mi svaki dan razgovaramo s ostalim vjerovnicima, bankama. Mi smo samo razgovarali jer je šteta zatvoriti jednu proizvodnju ako postoji volja dužnika i vjerovnika da nešto nađemo. Kao što vidite, to se radi, uz vrlo teške uvjete, jer nije reguliran odnos prema ostalim vjerovnicima koji su izvan dogovora jer su mali. Bitka za građevinski sektor ono je što je okarakteriziralo rad dobrog dijela ministarstava gospodarstva, prometa, financija. Mi smo, nažalost, svaki dan u tim problemima, razgovorima, jer se borimo za svaku tvrtku i svako radno mjesto – objašnjava ministar financija te komentira da je činjenica da je Đuro Đaković državna tvrtka koja spašava privatnu tvrtku, ali da ona neće još dugo ostati državna. – On ide u privatizaciju u idućim godinama. Prema tome, jesmo li s konsolidiranom tvrtkom jači? Po nama da. Hoće li država ući unutra? Znate da je jedan od naših najvećih vjerovnika HEP. I da će HEP u dobrom dijelu ulaziti unutra jer, ako idu samo na naplatu potraživanja ili otpis, to ne bi bilo dobro. Prema tome, nažalost, ulazimo unutra. Nastojat ćemo biti ispod 25 posto ili 25 posto, da imamo utjecaj na budućnost i odlučivanje, ali nastojat ćemo ne preuzimati odgovornost za vođenje tvrtke – kaže Linić.

Komentara 25

MA
marcellus
12:48 27.09.2012.

Liniću, ti si sam potpisao ovaj zakon 2002. u kom se republika Hrvatska pristala odreći kontrolnog paketa dionica do ulaska u EU, dakle u kom je RH pristala da njen udio bude ispod 25% do dana ulaska u EU... što znači da do sredine iduće godine morate prodat dionice mađarima jer vas zakon koji ste sami donijeli obavezuje... pa onda jamrajte da prokleti HDZ. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/308455.html

Avatar pupoljak
pupoljak
13:07 27.09.2012.

Liniću sredi MOL. Vlada ima dosta instrumenata sa kojima može " zasvirati" da MOL počne "tancati" da se sve praši. A izvucite i sve ugovore na svjetlo dana, pa neka uskoci konačno počnu nešto raditi u korist države, a ne mexičke sapunice.

CH
chemica
12:45 27.09.2012.

Ajde se ti Liniću lijepo isprsi pa izmisli novce i kupi na burzi tih 6% dionica Ine koje nedostaju da opet budemo gazde u nekada našoj naftnoj kompaniji. Drugačije neće ići. Kapitalizam ti je to. Mol-u nedostaje još samo par promila dionica pa da bude apsolutni gazda. Ma ne može sto pametnih ispraviti ono što je jedan "domoljubni" izrod upropastio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije