Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica uprave ine

Hrvati MOL-u: Tražimo da se odluke u Ini donose konsenzusom

'24.05.2004.Zagreb - Inina zgrada na Aveniji Veceslava Holjevca Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
1/3
Autor
Marko Biočina
25.09.2012.
u 17:55

Sjednica je sazvana temeljem zahtjeva hrvatskih članova Uprave za izmjenama upravljačkog sustava u kompaniji kojeg već dugo smatraju nelegalnim.

Neriješeno bez golova, uzvrat za tjedan dana. U nogometnom žargonu to je najbolji opis današnje maratonske sjednice Uprave hrvatske naftne kompanije Ine. Službeno, sjednica je sazvana temeljem zahtjeva hrvatskih članova Uprave za izmjenama upravljačkog sustava u kompaniji kojeg već dugo smatraju nelegalnim. Neslužbeno, sjednica i formalno pravno tumačenje na kojem je utemeljena, predstavljalo je prvi korak u dugo planiranoj strategiji hrvatske Vlade kojim bi se smanjio dominantni utjecaj mađarskog MOL-a i Hrvatskoj vratila upravljačka prava koja joj temeljem vlasničkog udjela od 44 posto pripadaju.

Zahtjevi su bili vrlo konkretni – vraćanje ovlasti operativnog vođenja kompanije na Upravu, smanjenje ovlasti predsjednika Uprave i uvođenje odlučivanja konsnzusom hrvatske i mađarske strane. Ipak, na sjednici Uprave zaključeno je kako ti zahtjevi nisu dovoljno jasno pravno formulirani, odnosno da nije precizno navedeno koje članke u internim aktima treba mijenjati.

Temeljem toga, predsjednik Uprave Zoltan Aldott odbio je točku uopće staviti na glasovanje, a iz kompanije je priopćeno 'kako prijedlog treba razraditi'. Dakako, mađarska strana ima mogućnost svaki hrvatski prijedlog na Upravi odbiti preglasavanjem, no zaključkom o manjkavosti prijedloga to je izbjegnuto. Vjerojatno se radi o taktiziranju, pa je sučeljavanje odgođeno za budućnost.

Iz Ine su priopćili kako aktualni upravljački režim u kompaniji smatraju zakonitim i potvrđenim od nadležnih institucija, da to pitanje nemaju namjeru ponovno otvarati, te zaprijetili pravnim akcijama protiv svakoga tko takve tvrdnje bude iznosio u javnosti. Dakako, takva prijetnja također se čini poprilično jalovom s obzirom da bi onda kompanija već sutra morala tužiti prvog potpredsjednika hrvatske vlade Radimira Čačića koji je danas rekao kako ' ovlasti hrvatskih članova Ine nisu usklađene s njihovom zakonskom odgovornošću1, a ministar financija Slavko Linić bio bi tužen barem jednom mjesečno.

– Zahtjev za izvanrednom sjednicom uprave Ine, sa stajališta Vlade, na tragu je nužnosti da se kompanijom što bolje upravlja, što je prioritet hrvatske države. Mi razumijemo da trenutačni sustav sprječava hrvatske članove da u tome pruže svoj maksimum i ovaj zahtjev za izvanrednom sjednicom izraz je toga – rekao je danas Čačić.

Imajući to na umu, izvjesno je kako će napetosti u odnosima velikih dioničara prije ili kasnije eskalirati, ne bude li postignut nekakav dogovor. Nakon današnje sjednice niti dogovor, niti eskalacija sukoba ne čine se ništa vjerojatnijim nego prije nje.

>>Počinje bitka hrvatske strane za veću kontrolu nad Inom

>>Hrvatski članovi uprave Ine zahtijevaju hitnu sjednicu uprave

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
18:31 25.09.2012.

Inu ste prodali ispod cijene da bi pokrpali proračunsku rupu, sad je red da preuzmete odgovornost za svoje neodgovorne postupke! Naša vlada je smiješna, ne mogu oni ništa Molu i Mađarima koji imaju 49% i mogu raditi sa svojim novcem što žele, a to i rade. Smiješno je očekivati da će netko kupiti udio u nekoj tvrtci pa da mu onda netko drugi zapovijeda što će s tim udjelom i zaradom raditi. Ina je izgubljena stvar, s njoj je gotovo!

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
18:33 25.09.2012.

Ovo bi trebala biti pouka našoj nesposobnoj vladi, koja bojim se ne će ni iz ovog slučaja ništa naučiti, da ne daje autoceste u koncesiju i da odustane od prodaje (što je jednako izdaji hrvatskih interesa) CO- a i HPB-a!

TO
tom
18:30 25.09.2012.

ina je hrvatska kompanija i mora poslovati u skladu s hrvatskim zakonima i propisima. čudno je da je vladi trebalo 9 mjeseci da se tamo uvede red! ili se čekao kraj suđenja u kaposvaru?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije