Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP ODOBRIO

Lijek za malariju uz Sumamed možda liječi koronavirus

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.03.2020.
u 22:10

Grupa francuskih istraživača izliječila je hidroksiklorokinom i Sumamedom grupu oboljelih, ali naši znanstvenici upozoravaju da to najvjerojatnije nije pravi lijek.

Dok svijet strahuje od koronavirusa, nade su usmjerene u traženje cjepiva, ali i lijeka, pa stoga ne iznenađuje da svaka nova vijest iz tog područja izazove velik interes javnosti.

Jučer su američki mediji prenijeli da je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio kako je u četvrtak Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila hidroksiklorokin - lijek koji se koristi za liječenje malarije, reumatskih bolesti i drugih stanja - za liječenje COVID-19.

To je otkrila grupa istraživača s francuskog sveučilišta koja je pred objavom rada u kojem se tvrdi da je hidroksiklorokin pokazao dobre rezultate u liječenju virusa, ali u kombinaciji s azitromicinom, odnosno Sumamedom koji su svojedobno otkrili i razvili istraživači Plive.

Malen uzorak

Ovog je tjedna istraživač Didier Raoult sa sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj, jedan od glavnih zagovornika upotrebe hidroksiklorokina za liječenje infekcije novim koronavirusom, objavio rezultate preliminarnog ispitivanja u kojem je sudjelovalo ukupno 36 zaraženih koronavirusom.

Prema nacrtu rada - koji još nije prihvaćen za objavljivanje u stručno preglednom znanstvenom časopisu - šest je tih pacijenata bilo asimptomatsko, 22 su imala simptome infekcije gornjih dišnih putova, a osmero njih imalo je simptome infekcije donjih dišnih putova.

Između početka i sredine ožujka, Raoult i njegov tim liječili su 20-ak tih bolesnika sa 600 miligrama hidroksiklorokina dnevno u bolničkim uvjetima. Ovisno o njihovim simptomima, tretmanima je dodan i antibiotik poznat kao azitromicin. Poznato je da je ovaj antibiotik učinkovit protiv komplikacija kod bakterijskih plućnih bolesti.

U studiji su znanstvenici primijetili "znatno" smanjenje virusnog opterećenja u bolesnika liječenih hidroksiklorokinom, te naveli da je učinak pojačan azitromicinom, izvijestio je Medscape, koji je izvor podataka za liječnike i znanstvenike. Nakon šest dana 70 posto liječenih pacijenata smatralo se izliječenima, što znači da virus više nije otkriven u uzetim uzorcima, u usporedbi s 12,5 posto bolesnika iz kontrolne skupine.

Nadalje, svih šest pacijenata koji su liječeni hidroksiklorokinom i antibiotikom azitromicinom bilo je negativno pri testiranju na virus nakon šest dana.

- Iz etičkih razloga i zato što su nam prvi rezultati tako važni, odlučili smo podijeliti naša otkrića s medicinskom zajednicom, s obzirom na hitnu potrebu za učinkovitim lijekom protiv virusa SARS-CoV-2 - objašnjenje je autora zašto su odlučili objaviti svoja istraživanja s obzirom na to da je riječ o neobjavljenoj preliminarnoj studiji, pa na rezultate treba gledati s oprezom.

Ipak, brojni su stručnjaci diljem svijeta zaključili da prerano objavljivanje "potencijalnih lijekova" može biti kontraproduktivno, a CNN je odmah prozvao predsjednika Trumpa da širi lažnu nadu objavljujući vijesti o velikim otkrićima lijekova. Čak je i FDA u službenom priopćenju navela kako u ovom trenutku nema službeno odobrenih lijekova za COVID-19.

Kada je pak riječ o navedenoj studiji, treba upozoriti i na to da je uzorak malen te da su medicinsko osoblje, pacijenti i istraživači bili svjesni tretmana koji su sudionici primili. I naši se poznati znanstvenici slažu da pri ovakvim objavama treba biti i više nego oprezan pa nam molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc kaže kako, iako informacije ima samo iz medija, smatra da nije točno sve što je objavljeno vezano uz navedeni lijek.

Ne inhibira virus direktno - Hidroksiklorokin se koristi u tretmanu protiv malarije, međutim, to vjerojatno nije razlog zašto je možda koristan protiv virusa SARS-CoV2. Razlog pozitivnog efekta na COVID-19 vrlo je vjerojatno taj što se lijek koristi i kod određenih autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa pa se time ublaži prejaka imuna reakcija na infekciju - ističe prof. dr. sc. Nenad Ban, molekularni biolog sa švicarskog Saveznog tehnološkog instituta ETH.

Dodaje kako su se osim hidroksiklorokina i neki drugi lijekovi za autoimune bolesti pokazali korisnima u ovom slučaju, ali svi ti lijekovi samo ublažuju simptome i ne inhibiraju virus direktno.

- Po mojem je mišljenju lijek koji zasad najviše obećava Remdesivir, koji je sintetizirala kompanija Gilead. Taj je lijek već korišten kod pacijenata s ebolom i tada nije pokazao efikasnost, no izgleda da je možda koristan protiv virusa SARS-CoV2. Međutim, bit će potrebno veće ispitivanje da se ustanovi uzrokuje li neke druge probleme - zaključuje Ban te dodaje da, što se tiče azitromicina, vjerojatno samo ublažava bakterijsku superinfekciju.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mofo
mofo
01:49 22.03.2020.

Čim je Trump rekao, odmah ne valja..? Budale, nikoga nije briga, hvatajmo se za svaku slamku, lijeka nema, sve sto može pomoći pa makar su pokazatelji na malom uzorku..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije