'NE RAZUMIJU ŠTO IM SE DOGAĐA'

Liječnica: Sama sam imala dva karcinoma. Pacijentice ne znaju što mogu očekivati i koje korake poduzimati

Zagreb: Održana zdrava kava s doktorima
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
22.11.2022.
u 06:07

Ginekolog Gordan Crvenković je ocijenio da liječnici ne razgovaraju dovoljno s pacijenticama. ''Kroz iskustvo mi liječnici trebamo znati koja pitanja postaviti i kako pristupiti, ali 80 posto dijagnoze mi može dati razgovor s pacijenticom'', rekao je Crvenković dodajući kako se razgovorom mogu značajno smanjiti odlasci na brojne pretrage, ali i uštedjeti novac i rasteretiti zdravstvene ustanove

Udruga Nismo same održala je u ponedjeljak svoju inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja je, uz vrhunske liječnike i stručnjake, okupila stotinjak sudionica koje su imale priliku saznati sve informacije o prevenciji malignih bolesti i dobiti savjete te podršku.

Na „zdravoj kavi“ u Zagrebu okupilo se stotinjak sudionika, koji su u društvu izvrsnih liječnika razgovarali o ključnim zdravstvenim temama poput preventivnih pregleda, simptoma i rizika od obolijevanja pa sve do psihološke podrške i korisnih savjeta oko prehrane i suplemenata. Jedna od tema je bio i, kako  se navodi u priopćenju,  zastarjeli zdravstveni sustav koji stvara jaz između liječnika i pacijentica te time otežava kvalitetno liječenje.

Sa zainteresiranim ženama, njihovim obiteljima i građanima razgovarali su voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb Paula Podolski, Zrinka Rendić Miočević i Marija Skoko iz Klinike za tumore KBC-a Sestara Milosrdnica, predstojnica Odjela za patologiju i citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestara Milosrdnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak, ginekolog Gordan Crvenković, Maja Vukoja iz Dnevne bolnice za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb i Ivona Poljak iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

21.11.2022., Zagreb - "Zdravu kavu s doktorima" - Udruga zena oboljelih i lijecenih od raka Nismo same u sklopu svog projekta „Nisi sama - educiraj se uz zdravu kavu s nama“ odrzava niz aktivnosti vezanih uz informiranje zena svih dobnih skupina o vaznosti prevencije raka dojke. Cilj projekta je prevencija i promocija zdravlja i zdravih navika te povecanje svijesti gradjana Republike Hrvatske o vaznosti prevencije. „Zdrave kave s doktorima“ osmisljene su kao neformalni razgovor gradjana s lijecnicima o svim pitanjima koja ih muče, a koja ili nemaju kome postaviti ili ih se ne usude postaviti svome lijecniku. „Zdrave kave s doktorima“ su se do sada održale u osam gradova Hrvatske, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujuci utjecaj na zene te okupile vise od 400 sudionika. S obzirom na to da Zagreb nije obuhvaćen projektom, Udruga je odlučila organizirati dodatnu „zdravu kavu s doktorima“ upravo u svojem gradu. Uz clanice Udruge na kavi su bili prisutni: prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, Zrinka Rendic-Miocevic, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predstojnica Odjela za patologiju i citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, dr. sc. Andrej Roth, dr. med., spec. opce i subspec. plasticne kirurgije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, dr. sc. Marija Skoko, dr. med., spec. transf. med., Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, Gordan Crvenkovic, dr. med., spec. ginekologije i porodnistva. Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar, Dnevna bolnica za afektivne poremecaje Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

''Sama sam imala dva karcinoma i radim s pacijenticama koje prolaze kroz isto. Rekla bih da su pacijentice zarobljene u labirintu neznanja. Ne razumiju što im se događa, ne znaju što mogu očekivati i koje korake poduzimati'', rekla je onkologinja Vesna Ramljak.

Ginekolog Gordan Crvenković je ocijenio da liječnici ne razgovaraju dovoljno s pacijenticama. ''Kroz iskustvo mi liječnici trebamo znati koja pitanja postaviti i kako pristupiti, ali 80 posto dijagnoze mi može dati razgovor s pacijenticom'', rekao je Crvenković dodajući kako se razgovorom mogu značajno smanjiti odlasci na brojne pretrage, ali i uštedjeti novac i rasteretiti zdravstvene ustanove.

''Kada imate iskustvo maligne bolesti, onda je ta spoznaja uvijek prisutna, bez obzira što ste ozdravili. U početku kada dobijete dijagnozu, svaki dan vas nešto podsjeća na to. S vremenom se to ublažava, ali još uvijek postoji. Normalno je da postoje te misli i strahovi koje ne možete kontrolirati, ali možete kontrolirati kako reagirati na njih i tako si pomoći'', rekla je psihologinja Ivona Poljak.

Inicijativa „zdrava kava s doktorima“ namijenjena je svim ženama, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, i njihovim obiteljima kako bi kroz neformalno druženje s liječnicima dobili odgovore na sva pitanja vezana za preventivne preglede i suživot s rakom.

„Zdrava kava s doktorima“ provodi se u 15 gradova diljem Hrvatske u sklopu njihovog najnovijeg EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. "Zdrave kave s doktorima“ su se do sada održale u osam gradova Hrvatske, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene te okupile više od 400 sudionika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije