Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbio poligraf

Lider nogometnog saveza planirao likvidaciju Aleksandra Vučića?

Predsednik FSS-a, Slaviša Kokeza, dao iskaz u Službi za borbu protiv organiziranog kriminala
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
1/3
02.03.2021.
u 19:26

Slavišu Kokezu dovodi se u vezu s notornim kriminalcem Veljom Nevoljom koji je nedavno uhićen

S danom kada je u Srbiji krenulo uhićenje grupe oko Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, jednog od vođa navijača Partizana koji se sumnjiče za niz brutalnih ubojstava i trgovinu narkoticima, bilo je jasno da cijela ta priča neće ostati samo na njima. Već tada su počela uhićenja i zaposlenih u MUP-u Srbije, bivših profesionalnih vojnika, ali i ispitivanja djelatnika iz službe sigurnosti, vojske… Sve je to sada izdignuto na još višu razinu kada je u prostorijama Službe za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK) više sati saslušavan i aktualni predsjednik Nogometnog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza za kojega je jedan beogradski ugostitelj rekao da ga je upravo on povezao s Belivukom kako bi mu osiguravao lokale.

Bio mu ‘čovjek od povjerenja’

Kokeza je tijekom saslušanja odbio ispitivanje na detektoru laži, a navodno je tom prilikom izbjegao odgovoriti i na pitanje je li sudjelovao u pripremanju ubojstva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Sve to pak povezuje se i s uhićenim bivšim pripadnikom 63. Padobranske brigade Vojske Srbije koji je pripadnike grupe okupljene oko Velje Nevolje obučavao u korištenju snajperske puške. Tijekom ispitivanja Kokeza je kazao i da ne poznaje kriminalca iz BiH Darka Eleza za kojega se sumnja da je zajedno s Belivukom (Nevoljom) planirao stvoriti najmoćniji kriminalni klan na Balkanu.

Nakon Kokeze u prostorijama SBPOK-a saslušana je i državna tajnica u MUP-u Srbije Dijana Hrkalović o njezinim vezama s Belivukom i Elezom, a za koju se kaže da je ona zapravo vodila MUP Srbije u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Nebojša Stefanović. I taj podatak upućuje na to da su u MUP-u postojale paralelne strukture koje su radile na diskreditaciji predsjednika države i njegove obitelji. Išlo se toliko daleko da se Vučića, o čemu se prije nekoliko tjedana pisalo, prisluškivalo kao i da su se pratili i fotografirali članovi njegove obitelji.

– Dobio sam sve informacije. Ne bih se izjašnjavao osim da ne razumijem zašto je čovjek, u kojega sam imao povjerenje, odbio poligraf – rekao je Vučić.

Dodao je i da tom prilikom Kokeza nije trebao odgovarati na deset pitanja, nego samo na jedno i to je li sudjelovao u pripremi njegove likvidacije.

Slaviša Kokeza rođen je u Sarajevu, a od 2016. godine obnaša dužnost predsjednika Nogometnog saveza Srbije (FSS). Na izvanrednim izborima 2019. dobio je povjerenje na još četiri godine za upravljanje krovnom nogometnom organizacijom u Srbiji. Njegov mandat nije poljuljao ni neuspjeh reprezentacije u kvalifikacijama za EP te je se činilo da je nedodirljiv. To je se tada pojašnjavalo njegovim dobrim odnosima s Vučićem i vladajućom Srpskom naprednom strankom tako da njegova fotelja, sve do sada, tijekom pet godina nije bila pod znakom pitanja. Kokeza je prethodno kraći period bio član Upravnog odbora Crvene zvezde i jedno vrijeme predvodio nižerazredni Brodarac.

O radu Slaviše Kokeze na čelu FSS-a u više navrata govorio je i poznati srbijanski sportski novinar Milojko Pantić koji je rekao da je Kokeza srbijansku reprezentaciju pretvorio u svoju privatnu selekciju. Pojašnjavajući što se i kako radi u srbijanskom nogometu i državi, kazao je da je to sve „kokezanija“.

Prihodi mu uzletjeli 350 puta

Djelovanje Slaviše Kokeze do sada nikome nije bilo posebno sumnjivo, ili barem o tome nisu javno govorili, komentirao je i političar Borko Stefanović.

– Tražimo od predsjednika Vučića, jer je sve druge institucije u državi ukinuo, da objasni građanima poslovni uspjeh Slaviše Kokeze, koji je za sedam godina vlasti SNS-a postao jedan od najbogatijih ljudi. Pitamo predsjednika: je li normalno da se prihod Kokezine firme za sedam godina uveća 350 puta – rekao je Stefanović.

Kokezino saslušanje u SBPOK-u komentirao je direktor programa News Max Adria Slobodan Georgiev koji je rekao da predsjednik FSS-a nije osoba koja je samostalno djelovala.

– On je Vučićev vojnik i bilo bi dobro da nam predsjednik države, među ostalim, objasni kada je to Kokeza počeo samostalno raditi – rekao je Georgiev.

Ostaje da se vidi i koliko će sve daleko ići kao i kakva je daljnja sudbina bivšeg ministra unutarnjih poslova, a sada obrane Nebojše Stefanovića. Naime, znakovito je da su se ove istrage otvorile kada je on otišao s toga mjesta.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 13

KU
Kultura
19:44 02.03.2021.

Srpska posla. Daleko im kuca.

Avatar Mario1000
Mario1000
19:58 02.03.2021.

Srbiji to normalno da predsjednika smjene sa metkom u celo

Avatar smradmin
smradmin
20:15 02.03.2021.

Evo, što nama to rade notorni kriminalci. I to svaki dan - bez iznimke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije