Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zima pokazala zube

Ispisana meteorološka povijest – snijeg je zabijelio Palagružu

snijeg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.12.2014.
u 15:45

U Dalmaciji je najnižih -17°C izmjereno na biokovskom najvišem vrhu, Svetom Juri

Split je prethodne večeri, nakon čak 651 dan, zabilježio temperaturu zraka nižu od 0°C, javlja crometeo.hr. Dugo najavljivani ledeni val stigao je do Hrvatske i nije zaobišao ni najjužnije dijelove zemlje – ispisana je meteorološka povijest: snijeg je zabijelio Palagružu uz buru i 0 Celzijevih stupnjeva. Gotovo je cijela Hrvatska osvanula u temperaturnim minimumima, a oni nisu zaobišli ni obalu i otoke.

U Dalmaciji je najnižih -17°C izmjereno na biokovskom najvišem vrhu, Svetom Juri. Vrlo hladno bilo je u Zagori s minimalnim jutarnjim temperaturama od -6 do -3°C, uz obalu i na otocima od -4 do +2°C, koliko je izmjereno na Palagruži.

Po hladnoći nakon Svetog Jure slijede: Zavižan -16, Oštarije i Karlovac (Mala Švarča) -15, Tuhelj, Ogulin i Bjelolasica -15, Mirkovica, Osijek (Višnjevac), Klisa, Velika Lešnica, Papuk, Sljeme, Varaždin, Parg, Brinje i Turjak -11, a -10 su imali Bedekovčina, Samobor, Krasno, Pleso, Daruvar, Gospić, Promina i Bilje.

Cijele je noći puhala umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, a podno Velebita i orkanskim udarima. Najjači udari bure noćas su zabilježeni na Paškom mostu i prelazili su orkanskih 160 km/h. Bura će puhati cijeloga dana, a dodatno će ojačati u noći na srijedu i u srijedu rano ujutro kada će orkanskih udara biti i ponegdje uz obalu Dalmacije. Mnoga mjesta, ne samo u Zagori, neće imati najvišu dnevnu temperaturu iznad nule, a tako će biti i sutra, na Staru godinu, kada će minimalne temperature i ujutro i ponovno navečer čak ponegdje uz obalu biti oko -5°C, a u Zagori i ispod -10°C. S burom, osjet hladnoće uz obalu padat će do -13°C, stoga se valjda dobro zaštiti prije boravka na otvorenom. Dobra je vijest da ekstremne hladnoće neće biti praćene oborinama. Uz jednu zanimljivu iznimku!

Danas će na kopnu biti većinom suho uz promjenjivu naoblaku i vrlo hladno. Ponegdje vrlo slab snijeg, uglavnom u gorskim krajevima. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -13 do -6°C, uz vedru noć bez vjetra po kotlinama možda i oko -20°C. I danju će biti vrlo hladno s temperaturom od -7 do -3 Celzijeva stupnja, u gorju oko -10°C.

U srijedu, na Staru godinu, vrijeme bi trebalo biti suho, djelomično sunčano i vrlo vrlo hladno. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar koji dodatno pojačava osjećaj hladnoće, ali bi do kraja dana vjetar trebao prestati. To će biti uvod u novogodišnju noć koja nam donosi većinom vedro, suho i ledeno vrijeme. Prognostički materijali upućuju na to da bi temperatura zraka u ponoć mogla biti oko -16, a do jutra čak i -20 Celzijevih stupnjeva. Ovako hladno će biti samo ako noć bude vedra, ako bude oblaka onda će biti između -15 i -10°C. Svakako se za doček na otvorenom toplo odjenite, a ako planirate putovanje budite na oprezu.

Na Jadranu će danas biti pretežno ili djelomično sunčano i suho. U podvelebitskom kanalu i na otvorenom moru povremeno snijeg nošen burom. Puhat će jaka do olujna, podno Velebita i orkanska bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -4°C, uz obalu i na otocima od -4 do +2°C. Najviše dnevne temperature od -1 do 4°C, u Zagori ponegdje malo niže.

Pretežno sunčano vrijeme bit će tijekom srijede. Podno Velebita je i dalje moguć slab snijeg nošen burom. Puhat će jaka do olujna bura koja će podno Velebita biti orkanska, slabit će u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -11 do -5°C, uz obalu i na otocima od -6 do 0°C. Najviše dnevne temperature od -2 do 4°C, u Zagori ponegdje malo niže.

>> U novogodišnjoj noći od - 15 do - 21, snijeg za vikend

Komentara 1

DU
Deleted user
16:07 30.12.2014.

zapocele promjene:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije