Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška ruskoj invaziji

Lavrov zahvalio Sjevernoj Koreji: 'Jako cijenimo vašu načelnu i nedvosmislenu potporu'

Russian Foreign Minister Lavrov arrives in North Korea
Foto: Russian Foreign Ministry/REUTERS
1/3
18.10.2023.
u 19:58

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov će pripremiti i posjet Vladimira Putina Sjevernoj Koreji, rekao je glasnogovornik Kremlja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zahvalio je u srijedu Sjevernoj Koreji na potpori ruskoj invaziji na Ukrajinu, tijekom službenog posjeta toj zemlji koju SAD optužuje da naoružava Moskvu. "Jako cijenimo vašu načelnu i nedvosmislenu potporu ruskim djelovanjima u sklopu posebne vojne operacije u Ukrajini", rekao je Lavrov, prenijela je agencija Ria Novosti. Zahvalio je i na priznanju ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija. Sjeverna Koreja jedina je na svijetu to učinila. 

Lavrov je rekao da je njegov dvodnevni posjet Sjevernoj Koreji prilika da se "definiraju praktične mjere za potpunu provedbu dogovora" postignutih tijekom posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una Rusiji u rujnu. Lavrov će pripremiti i Putinov posjet Sjevernoj Koreji, rekao je glasnogovornik Kremlja za Tass.

VEZANI ČLANCI:

Samit Kim Jong Una i Vladimira Putina povećao je bojazni zapada da će Sjeverna Koreja dati Moskvi oružje. SAD je u petak objavio da se to već događa. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je Sjeverna Koreja zadnjih tjedana isporučila "više od tisuću kontejnera" vojnog materijala i streljiva Rusiji.

Sjeverna Koreja zauzvrat nastoji nabaviti rusku vojnu opremu i "sofisticiranu tehnologiju", osobito zrakoplove, projektile, oklopna vozila i materijal za proizvodnju balističkih projektila, dodao je. Po infografici Bijele kuće, pošiljka kontejnera poslana je morskim putem iz Najina u Sjevernoj Koreji u Dunay u Rusiji između 1. rujna i 1. listopada. Potom su vlakovima prebačeni u skladište streljiva oko 290 kilometara od ukrajinske granice, po istom izvoru. Kremlj je odgovorio da za to nema dokaza.

VIDEO Najopasniji teret na svijetu: Putin snimljen kraj 'nuklearnih' aktovki

Analitičari Beyond Parallela, odjela think tanka CSIS-a iz Washingtona, objavili su prošli tjedan satelitske slike koje pokazuju, kako tvrde, povećanje "bez presedana" željezničkog prometa između Rusije i Sjeverne Koreje. To znači da Sjeverna Koreja "vjerojatno šalje oružje i streljivo Rusiji", rekli su.

Rusija je objavila da je ove godine povećala proizvodnju granata kako bi ostvarila cilj od 2,5 milijuna, no analitičari smatraju da to možda neće biti dovoljno jer ruske snage u Ukrajini potroše 60.000 granata na dan, po ukrajinskim podacima.

Komentara 2

KR
Krug
12:29 19.10.2023.

Jačanjem mulitopolarnog svijeta i nestanka SAD-a kao hegemona te ukidanjem nelegalnih sankcija i tenzije koje postoje u S. Koreji prema SAD-u će se smanjiti. Svijet će biti mirniji i pravedniji.

DU
Deleted user
23:07 18.10.2023.

Ovo se zove sunovrat rusije kada ti treba tehnologija najsiromašnije zemlje svijeta.... nevjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije