Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valentinovo

KVIZ Poljubite bolju polovicu (ili koga već volite) i provjerite svoje znanje o blagdanu ljubavi

Zagreb: Dašak Valentinova u izlozima prodavaonica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
14.02.2024.
u 11:28

Sv. Valentinu odrubili su glavu, no nije do kraja jasno kakve to veze ima s ljubavlju, a kamoli s plišanim medvjedićima ili ružama u trgovinama

Ljubav. Najveća pokretačka sila u svemiru, rekli bi romantičari, dok bi ciničniji zaključili da novac ipak pokreće svijet. Ova dva pravca mišljenja ogledaju se i izlozima trgovina ovih dana, iz kojih gotovo ispadaju plišana srca, ruže i čokolade. Za prve to su simboli romantike, za potonje upravo primjer da je sve na prodaju te da je i Valentinovo komercijalna izmišljotina. 

No i ovaj blagdan ima svoju povijest i ona je malo bogatija od crvenog kiča u trgovinama. Sveti Valentin bio je svećenik u Terniju, gradu blizu Rima. Završio je tragično, odrubili su mu glavu. Nije do kraja jasno kave veze ima s ljubavlju ovaj kršćanski mučenik, a više je teorija koje to pokušavaju objasniti. Prema jednoj, zaista je kažnjen jer se u sve uplela ljubav, no prema nekim zapisima, ostao je bez glave jer se nije htio odreći kršćanstva. 

Običaj slavljenja Valentinova i darivanja najdražih na taj dan iz anglosaksonskih zemalja proširio se po svijetu pa tako i stigao i do nas. Na koji god da je način nastao i kojih putem došao do nas, Valentinovo je danas neoboriva činjenica, baš takav kakav je. Ako ste obavili sve po P.S.-u, darivali, poljubili i obradovali koga volite, kliknite na naš kviz i provjerite se kakvo je vaše znanje o Valentinovu.   

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije