Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mr. Knowledge

Kvalitetna dva sata na mreži: igrajte pub-kviz

Morana Zibar
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/2
29.04.2020.
u 06:50

Organizatori kviza Mr. Knowledge u nas drže rekord - na jednom online kvizu sudjelovale su 272 ekipe

U posljednjih 15 godina pub-kviz scena u Hrvatskoj je jako napredovala. Gotovo da nema grada koji nema barem jedan pub-kviz. U većim gradovima svaki kvartovski kafić organizira druženje uz ispit znanja.

Dočarati atmosferu puba

Pub-kviz je forma kviza razvijena i danas izrazito popularna u Velikoj Britaniji (Pub Quiz, Quiz Night, Trivia Night). Prema anketi jednih britanskih novina 42 posto pubova organizira tjedne kvizove, čime se dolazi do brojke od nevjerojatnih 22.445 kvizova koje u toj zemlji možete igrati svaki tjedan. Jedna druga anketa provedena na uzorku od 805 pubova u Škotskoj otkriva da se od dana u tjednu za kviz obično biraju "mirniji dani", od nedjelje do četvrtka, s ciljem privlačenja gostiju u te dane kad promet u pubu nije toliko velik.

Pojavom koronavirusa i zatvaranjem kafića nastala je prava panika među ljubiteljima kvizova. Organizatorima pub-kvizova preostalo je jedino da naprave kviz online.

Jedni od prvih u Hrvatskoj koji su pokrenuli online kviz su Ivan Livančić i Sven Šijak. Ivan je student farmacije, ali i vratar u Prvoj hrvatskoj futsal ligi, brani za Alumnus, a Sven je fizioterapeut na odjelu neurokirurgije na Rebru. Njihov online kviz zove se Mr. Knowledge.

- Čim je počela karantena pokušali smo naći način kako nastaviti s kvizovima i vrlo brzo rodila se ta ideja da bi sve išlo preko "live streama" te da bi nam ekipe odgovore slale preko unaprijed pripremljenih Googleovih obrazaca. Pokušavamo na našim online kvizovima što više dočarati atmosferu s pub-kvizova koje inače održavamo u Zagrebu. Varanje, odnosno "guglanje" na online kvizovima nas doista ne muči, upravo zato i nemamo nagrade za najbolje nego nagrađujemo one najsretnije na našem kolu sreće - rekao je Ivan Livačić koji se i sam okušao na nekim jačim kvizovima u Hrvatskoj kao što su "Šifra" i "Potjera".

- Na "Šifri" sam zaradio 50, a na "Potjeri" 25 tisuća kuna - pohvalio se Ivan.

Jedan od najtežih poslova u organizaciji kviza je sastavljanje pitanja, stoga pitamo Ivana kako i tko to radi.

- Kao i kod svih sastavljača pitanja, u našim glavama postoji svojevrsni filtar kroz koji prođe svaka informacija koju čujemo, pa tako i može li nešto postati kviz-pitanje. I kad ta informacija zadovolji taj uvjet, ide na onaj teži, na umjetnički dio oblikovanja pitanja da igračima bude što zanimljivije, privlačnije za igru, a ponekad i humoristično. Jako vodimo brigu o tome. Znali smo obilaziti pub-kvizove i zapisivati najzanimljivija pitanja, koja kasnije koristimo u našem kvizu. Tu je i Google gdje pronalazimo većinu pitanja.

Treba nam dva dana da sastavimo 40 pitanja za kviz. U karanteni smo uglavnom imali kviz općeg znanja i držimo rekord u Hrvatskoj po prijavljenim ekipama. Na jednom kvizu natjecale su se 272 ekipe. Inače, ekipe su sastavljene od tri do šest igrača. Imamo i kviz "Singlica" gdje se pojedinačno natječu znalci i tu zbrajamo rezultate svakog kola. Moram se pohvaliti da u našem pojedinačnom kvizu sudjeluje i Morana Zibar, lovkinja iz popularne "Potjere", i zasad je treća u ukupnom redoslijedu. Odnedavno smo uveli i sportski kviz - pohvalio se Ivan.

No, njihov online kviz koji se igra preko aplikacije Twitcher, koja se instalira na pametnom televizoru ili PlayStationu 4, ne igraju samo ekipe iz Zagreba.

- Imamo ekipe iz Pazina, Županje, Rovinja, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita, Karlovca, Rijeke, Makarske, Šibenika, Zadra, Mostara, Osijeka, Münchena... - priča Ivan.

No, što je s varanjem, jer na igri koja se odvija online nitko nema  kontrolu kakva postoji primjerice u kafićima?

- Naš vrijedni vanjski suradnik Karlo analizirao je koliko je određeni pojam u središtu zanimanja, odnosno koliko je često tražen na Googleu. Uzmimo za primjer imotsku kujundžušu za koju smo pitali na kvizu. Prvi skok na grafu je Svenova pretraga na Googleu kada je pisao pitanje, drugi skok na grafu otkriva nam da su se nekima prstići našli u pekmezu pa su pojam odlučili potražiti za vrijeme trajanja kruga, dok treći skok otkriva one koji vole "guglati" te stvari nakon što krug završi. Ukratko, veliki pozdrav onima iz drugog skokića u grafu, koji nisu ništa drugo nego ono iz naslova filma koji je ove godine dobio Oscara za najbolji film - Parazit - rekao je, nimalo taktično, ali pravo kvizaški, Ivan.

Pitanja nisu za početnike

Vedran Tolić je profesionalni fotograf i igra za momčad Kasnim.

- Igra nas šestoro, i uglavnom imamo isto područje zanimanja. Malo smo slabi u povijesti, medicini i kulturi, ali smo jaki u sportu, filmovima, zemljopisu, općim stvarima. Moram se pohvaliti da smo na zadnjem općem kvizu osvojili 20. mjesto. Imali smo samo sedam netočnih od mogućih 48 odgovora. Online kviz je sjajna zabava, eto družim se sa svojim prijateljima preko WhatsApp videopoziva i kvalitetno provedemo dva sata. Jasno, tu su i obvezne kokice, čips, štapići i pivo - rekao je Tolić.

Morana Zibar, lovkinja iz "Potjere", ističe da je ovo jedan od najboljih online kvizova u kojima je sudjelovala.

- U vrijeme kada je nemoguće snimati moju omiljenu emisiju i kada su kafići zatvoreni, ideja online kvizova je fantastična. Oduševljena sam organizacijom, ali i kvalitetom pitanja. Dečki su se zaista potrudili. Pitanja možda nisu za početnike, ali za srednju masu jesu. Za sada igram samo pojedinačni kviz i nakon tri kola sam treća. Četvrto kolo nisam mogla igrati jer sam imala druge obveze. Inače, ovakvi kvizovi za mene su odlična provjera uoči nove sezone "Potjere" - kaže  Morana, koju smo pitali i sudjeluju li drugi lovci iz "Potjere" u online kvizovima?

- Koliko znam, sudjeluje Krešo, a Mladen prati pitanja, ali ne igra. Dean Kotiga se više bavi Instagramom i javljanjem uživo. Jako mi nedostaje "Potjera" i nadam se da ćemo na jesen krenuti s novim emisijama - zaključila je Morana.

Pitali smo na kraju Ivana kakvi su daljnji planovi?

- Nastaviti s pub-kvizovima u Zagrebu, a i šire kad jednom ova karantena završi. Već imamo planove za svojevrsni kvizaški festival kakvi se već održavaju u Zadru, Požegi, Karlovcu, Varaždinu, a Zagreb ga još nema, a dugoročno sanjarimo o otvaranju prvog hrvatskog "Quiz Puba", kafića koji bi bio specijaliziran baš za kvizove svih vrsta. Sven sanjari da će jednog dana sastavljati pitanja i za TV kvizove, a ja se nadam pozivu za sudjelovanje u "Milijunašu" - zaključio je Ivan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije