Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija iz bajke

Križevačka udruga Maslačak: Dosad smo se stiskali u dvije male sobe, a sad imamo novi dom

storyeditor/2023-01-30/PXL_300123_98040677.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/46
31.01.2023.
u 09:11

U organizaciji Večernjeg lista i partnera, Poliklinike Medikol te Prima namještaja, renoviran je prostor udruzi koja se brine o osobama s autizmom, Downovim sindromom, cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama...

Veselje i smijeh u križevačkoj Gundulićevoj ulici: štićenici Udruge Maslačak, koja se brine o osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima, uselila se prvog dana tjedna u nove prostore.

Silno smo ushićeni

– Lijepo je, možda malo i preveliko – kaže Dario (36), a njegova prijateljica Mateja (26) dodaje:

– Kušajte sendviče, slagali smo ih jutros ne bismo li goste dočekali kako priliči, morate se pogostiti, važan je ovo dan.

Križevčani s autizmom, Downovim sindromom, slabovidni, s cerebralnom paralizom, invaliditetom, oni s lakšim, srednjim, ali i teškim intelektualnim teškoćama, oni slaba sluha, hiperaktivni, razdragano su razgledavali novouređeni prostor u kojem će provoditi godine koje dolaze. Veselile su se i dvije Ivane, dva Josipa i djevojka Josipa, Alen, Božica, Luka, Domagoj, Martina, Petra, Dajana... Ovo je njihov novi dom u kojem će se svakodnevno družiti od jutra do poslijepodneva. Društveno odgovorni projekt Ordinacija iz bajke, u organizaciji Večernjeg lista i partnera, Poliklinike Medikol i Prima namještaja, ostvario je cilj – renovirati prostor udruzi koja još od 1990. godine radi kontinuirano, omogućiti kvalitetan boravak članovima udruge i njihovim obiteljima. Večernji list već godinama s partnerima odabire ustanovu važnu za zdravlje ili razvoj djece i nastoji je učiniti ugodnom za boravak i druženje, a Križevci su, eto, bili najnovija destinacija na kojoj je ispunio svrhu.

– Ordinacija iz bajke jedan je od omiljenih projekata Večernjeg lista jer smo sa svojim partnerima ostavili nešto lijepo i trajno ljudima koji su u potrebi. Nastavak je to niza, počeli smo s pomoći Onkološkom odjelu za djecu u Klaićevoj, opremili prostor za radnu terapiju mališana s teškoćama u razvoju u Sisku, opremili i V. osnovnu školu u Bjelovaru namijenjenu radu s djecom s posebnim potrebama, nešto slično učinili i u Domu zdravlja u Velikoj Gorici, gdje smo pomogli urediti interijer, a vjerujemo da smo i posljednjih mjeseci u Križevcima posuli još malo vilinske prašine naše Ordinacije iz bajke – kazao je Renato Ivanuš, direktor Večernjeg lista.

Društvo iz Udruge Maslačak dosad je boravilo u dvije male sobe, a od ovog tjedna na raspolaganju im je novo prostrano krilo kuće u Gundulićevoj.

– Silno smo ushićeni, dugo smo čekali ovaj dan. Hvala vam svima. Mi "maslačci" lijepo smo se smjestili, a zahvaljujući dobrim ljudima, donacijama i našim snagama, sada imamo prostor u kojem ćemo uživati. Malo mi nedostaje da se rasplačem – kazala je, ne skrivajući sreću, predsjednica Udruge Maslačak Tamara Premuš. Najmlađa je članica udruge Petra, koja ide u treći razred, a najstarija je Lidija.

– U svibnju slavimo Lidijin jubilarni, 50. rođendan. Radit ćemo joj tortu, kao i svakom drugom, ali ova će biti velika – govori štićenik Dario pa dodaje:

– Puno kuhamo ovdje! I to fino. Nedavno sam bio na kuharskom natjecanju Amorova žlica u Novom Marofu, radio sam zljevanku od kukuruznog brašna i pekmeza od šumskog voća. Bio sam na natjecanju već dva puta, prijavit ću se i ove godine! Uživamo, kuhamo jedni drugima, u petak smo radili palačinke sa sirom, neki dan špagete bolognese, specijalitet nam je i varivo od mahuna, pita od kelja... Imamo vrt, sami plijevimo, a što posadimo, to i ide u lonac. Mrkva, cikla, paprika... Spremamo i zimnicu. Nedavno smo posadili i lavandu, na vrtu je i cvijeće, uskoro ćete ga i vidjeti, čekamo proljeće – veselo govori Dario.

"Maslačci" ovdje provode prijepodnevni dio dana, a zatim se vraćaju svojim udomiteljima, obiteljima, neki u dom...

– Nema većeg veselja nego kad smo tu u Gundulićevoj. Kad su praznici pa se ne vidimo nekoliko dana, već nam društvo nedostaje. Volimo kuhati, svatko ima svoj laptop, radimo ukrase za Božić i Uskrs...

Miljenica im je, dakako, prva žena udruge, Tamara Premuš, koja je s njima punih 18 godina.

– I ja sam majka djevojke s teškim intelektualnim teškoćama, nepokretne, s epilepsijom. Moja kći Sara operirala je kralježnicu, u kolicima je, ne komunicira, uskoro će proslaviti 26. rođendan. Trudim se svojim iskustvom pomagati i drugima koji su u takvoj potrebi. Brinemo se – a svi smo volonteri – o korisnicima kao da su naša vlastita djeca – govori gospođa Premuš.

Društvu je najdraže, dakako, ići na putovanja, na izlete. A nema gdje nisu bili.

– Lani smo šetali Brijunima, pa smo se kupali u Fažani. Bili smo na kupanju i u Crikvenici, u Ravnoj Gori na planinarenju, bili smo i na Sljemenu, Kalniku, na jezeru Čabraji... Na izlet smo išli i kod prijateljskih udruga u Daruvar, Ludbreg, Đurđevac, gdje nam je glavno veselje bilo ići pogledati deve u Hrvatskoj Sahari – priča korisnica Mateja, a društvo dodaje:

– Naravno, najveći dio vremena boravimo u ovim prostorima, dosad smo se stiskali u dvije male sobe, sad imamo mjesta taman koliko nam treba. Nismo ni znali da će prostori ovako izgledati, i nas su iznenadili. Vidjeli smo da se tu gradi, ali ni mi nismo do zadnjeg časa znali kako će izgledati. Sviđa nam se – govore.

Partnere Večernjeg lista koji su im omogućili da uživaju dočekali su dugim aplauzom.

Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med. specijalist opće medicine i ravnateljica Poliklinike Medikol, koja je sudjelovala u opremanju prostora, ponosno je rekla:

– Lijepo se osjećam, ugodno je ovdje, ostvarili smo cilj. Od samih početaka svog rada Poliklinika Medikol brine se o zdravlju sugrađana prateći i primjenjujući najnovije trendove i visoku tehnologiju u medicini. Svjesni potreba pacijenata, ali i zajednice, odlučili smo podržati projekt Ordinacija iz bajke, dati doprinos uređenju prostora Udruge Maslačak koja već 32 godine svojim radom unapređuje kvalitetu življenja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima, ne bismo li im život učinili barem malo ljepšim – kazala je dr. Trstenjak-Rajković.

'Maslačci' će uživati

Prima namještaj donirala je stolove i stolice, a Dario Jukić objasnio:

– Kvalitetan i udoban namještaj može transformirati i interijer, ali i živote ljudi koji borave u prostoru. Volimo sudjelovati u ovakvim projektima i vidjeti iz prve ruke kako donacija namještaja može unaprijediti život osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Učinili smo pravu stvar ako barem i na trenutak zaborave probleme s kojima se svakodnevno nose. U Prima namještaju postavljamo visoke ciljeve, želimo pronaći rješenje za svaku situaciju. Nadamo se da će ovaj namještaj, u godinama koje dolaze, svjedočiti mnogim lijepim uspomenama – kazao je Jukić.

I domaći, križevački KTC uključio se u humanitarni projekt, korisnici su uživali u paketima slatkiša, a Daliborka Kranjčić, direktorica KTC–a, je rekla:

– Mi iz KTC–a osjećamo se ovdje gotovo kao kod kuće, ionako smo susjedi. S korisnicima i članovima udruge svako malo se ovdje družimo, a sudjelovali smo u svim fazama dogradnje. Danas je ovo kruna, godinama su radili u nedostojnim uvjetima, zaslužili su ovako lijep prostor. I ja želim, od srca, puno lijepih trenutaka "maslačcima" u njihovu novom domu... – kazala je Kranjčić.

Eto, veselo je počeo tjedan u Križevcima, u danima koji slijede "maslačci" se uživati. Novi dom im se svidio, što je i najvažnije...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije