Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kraj rata u Afganistanu na vidiku

Nakon 17 godina rata Trump će povući vojsku iz te zemlje, a njen teritorij neće smjeti koristiti teroristi
29. siječnja 2019. u 20:15 5 komentara 663 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon teških i mukotrpnih pregovora između SAD-a i talibana postignut je dogovor u kojem obje strane tvrde da će okončati rat u Afganistanu koji traje već gotovo 17 godina.

Vladimir Putin Održao konferenciju Putin sumnja: 'SAD već godinama 'povlači' svoju vojsku iz Afganistana, i još uvijek su tamo'

Naime, američki dužnosnici i predstavnici afganistanskih talibana u načelu su dogovorili okvir za mir u toj zemlji, u kojoj SAD sa saveznicima protiv talibana ratuje već 17 godina. Prema sporazumu, talibani koji su vladali Afganistanom dok nisu srušeni američkom invazijom 2001., prihvatili su američke zahtjeve da će sprečavati da afganistanski teritorij koriste teroristi, kao što je to činila Al-Qa’ida kad je organizirala napad na SAD 11. rujna. Zauzvrat, SAD je obećao da će povući svoje vojne snage u zamjenu za trajno primirje i pregovore između talibana i legitimne afganistanske vlade.

islamistička pobunjenička mreža Afganistanski talibani objavili smrt šefa mreže Hakanija

Trumpov utjecaj

– Imamo nacrt okvira koji mora biti razrađen prije nego što postane sporazum – rekao je američki veleposlanik Zalmay Khalilzad u intervjuu za New York Times u Kabulu.

– Talibani su se, na naše zadovoljstvo, obvezali da će učiniti sve što je potrebno kako bi spriječili da Afganistan ikad više postane platforma za međunarodne terorističke grupe ili pojedince. Rekli smo da moramo ovo razraditi i da detalji trebaju biti dogovoreni – naglasio je. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kazao je kako je talibanska delegacija zatražila vrijeme za konzultacije sa svojim vodstvom o američkom inzistiranju da se između talibana i afganistanske vlade pokrenu pregovori, da se dogovori primirje i da se Al-Qa’idi i drugim međunarodnim terorističkim organizacijama poput terorističke organizacije Islamske države onemogući ponovna aktivnost u Afganistanu kao dio konačnog sporazuma. Dogovor s talibanima postignut je ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump u prosincu prošle godine najavio povlačenje američkih vojnika iz Afganistana.

Afganistan ZBOG TEHNIČKIH PROBLEMA Afganistan: Najmanje 12 poginulih u nesreći vojnog helikoptera

Naime, Donald Trump nakon najave povlačenja američkih vojnika kazao je kako se povlači jer, pita se: “Što radimo tamo? Zašto smo svih ovih godina bili tamo?”

Najskuplji rat SAD-a

Rat u Afganistanu najdugovječniji je prekomorski rat SAD-a. Intervencija je koštala Washington milijarde dolara, a u njoj su poginuli deseci tisuća ljudi.

Udarac islamistima Ubijen čelnik Islamske države u Afganistanu

SAD, kada je pokrenuo rat u Afganistanu, imao je više od 100.000 vojnika, od kojih se većina povukla 2014. Ostatak vojnika, njih 14.000 većinom su dio NATO-ove misije potpomaganja afganistanskih snaga sigurnosti te u lovu na militante. Međutim, dogovor između talibana i SAD-a ne znači i okončanje rata u Afganistanu. Od početka intervencije 2001. godine SAD i američki saveznici NATO-a nalaze u Afganistanu, a azijska zemlja nikad nije bila nesigurna kao danas.

Talibani kontroliraju više teritorija nego ikad, a na ratnoj pozornici Afganistana, osim Al-Qa’ide, koja je izuzetno jaka i moćna, pojavio se i novi akter, teroristička skupina ISIL, koja pokušava utvrditi svoje položaje u azijskoj zemlji.

Pogledajte video: Predsjednica Grabar-Kitarović u Afganistanu

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  15 godina mi trošimo milijarde na misiju u afganistanu za ništa...

 • Tihi:

  ,Nakon 17 godina rata Trump će povući vojsku iz te zemlje, """a njen teritorij neće smjeti koristiti teroristi . """" Jer kako znamo kad su Ameri tamo ili gdje su oni tamo su i teroristi . Kad odu nema ih ... prikaži još!h više.. Interesantno niko od saveznika njih 28 +prijatelji NATO sveza koji se muški bore 17 godina se ne bune još .? Koliko uspiješno evo usporedbe . Dnevno gine 29 Afganistanaca - njihov USA podtak za 2017 godinu . Situaciju tamo u Afganistanu možemo samo shvatiti ako smo spremni usporediti sa Europom . Kada bi dnevno ginulo u Europi oko 750 ljudi od terorizma / sedamsto i pedest dnevno ! / to bi bio slučaj ala Afganistan ..... Znamo da to nije slučaj tu a i Ameri nisu tako jako zastuplje ni kao u Afganistanu . Naravno vjerujem da se se povući oni ali ostaje netko tko ih zastupa super naoružani ""zaštitari"""" kao u Iraku . Znamo kako se povukoše iz Sirije kao ne osvajači ali zato ostaviše uvezoše prave "prijatelje" te narediše NATO Turskoj da se " useli u legalno" u Siriju , naravno zadatak je Izraelu da može i treba kad vidi i zaželi nešto što nije poslano odavno u kameno doba da to odradi ... Jer zano Izrael je najjači i nema tko da nešto pisne pa ni kada pobije-di i 30 tero palestinske djece sa pračkama .... Kratko rečeno na Zapadu ništa nmovo . Za one koji ne znaju Amerika ima u 58 država izvan Amerike svoje baze - Rus i 3 .. Sad kad su njvjerovatnije dobro zakopali tisuće raketa tamo u 17 godina nema potreba da se više zadržavaju .

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  a što ne stavite naziv koji odgovara sadržaju teksta? ono, zar je tako teško bilo napisati 'amerika kapitulirala i u afganistanu', ili 'amerikanci izgubili rat i u afganistanu', može se i dodati 'nastavlja se crni niz izgubljenih ratova'.. pa koga ... prikaži još! se plašite? amerikanaca? oni rade isto ono što su radile sve velike stare kolonijalne sile kad su počele gubiti moć. zadnja takva jer bila britanija, koja je pokrenula mnoge ratove i krize, pokušavajući očajnički zaustaviti slabljenje funte, vojske (tj. mornarice), i posljedično ekonomije. niti jedna takva sila u povijesti nije pala, a da nije u smrtnom hropcu uništila mnogo života, pa neće ni ova. znači, rat u afganistanu amere je koštao 6.000 mlrd dolara, pronevjerene su stotine milijardi dolara, ubijeno stotine američkih vojnika, deseci tisuća ranjenih, uništena kompletna infrastruktura u zemlji i enormno povećana proizvodnja opijata.. to je rezultat pravilne ocjene amerikanaca i provedene akcije u cilju borbe protiv terorizma, koji ulazi polako u 20.-u godinu... kriza je sve više, terorista sve više... mira sve manje. prava i sloboda sve manje.