Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobavljači odgovorili Todoriću i otkrili svoju istinu o Agrokoru

"Potaknuti posljednjim medijskim istupima Ivice Todorića dobavljači, okupljeni u Koordinaciju proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor, smatraju kako je nužno reagirati na određene neistinite tvrdnje, iako poštujemo pravo svakoga na slobodu govora, kao i slobodu odabira obrane.", stoji u priopćenju.
26. rujna 2017. u 12:26 16 komentara 9609 prikaza
Agrokor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u priopćenju se osvrnula na objave Ivice Todorića na svom blogu: 

Ministri: Vlada nema razloga strepiti od Todorićeva bloga

"Potaknuti posljednjim medijskim istupima Ivice Todorića dobavljači, okupljeni u Koordinaciju proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor, smatraju kako je nužno reagirati na određene neistinite tvrdnje, iako poštujemo pravo svakoga na slobodu govora, kao i slobodu odabira obrane.

Agrokor
1 / 15
Ivan Todorić

Tvrdnja da je početkom 2017. godine Agrokor imao "čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama", kao i da je stajao "bolje nego ikad", ne može biti istinita, s obzirom na činjenicu da se s praksom otvorenog neplaćanja dobavljača krenulo godinama ranije nego što je javnost za to doznala, a o čemu se sada već znaju i detalji.

Neozbiljno je i neprofesionalno spominjati kako je "pod izvanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine blokiran", a da se ne ulazi u ranije poslovne odluke koje su i dovele do blokada, odnosno do stanja u Agrokoru. Već početkom godine police Agrokorovih trgovačkih lanaca bile su sve praznije jer je dio dobavljača, iscrpljen višemjesečnim neplaćanjima, prestao s isporukama.

Ivica Todorić Todorić na blogu U slučaju Agrokor nije bitna sudbina bivšeg šefa, nego nacionalni interes

Proizvodne kompanije ostajale bez sirovina

Slična je situacija bila i u proizvodnim kompanijama koncerna koje su ostajale bez sirovina potrebnih za normalno funkcioniranje. Dio dobavljača krenuo je s ovrhama i prije ikakvog javnog spominjanja krize u Agrokoru. Valja isto tako podsjetiti da su do kraja ožujka ove godine bili blokirani računi gotovo svih kompanija iz sastava koncerna. Tvrdnje o navodnim nejednakim tretmanima dobavljača od strane onih koji su dobavljače doveli u situaciju da ne mogu naplatiti svoja potraživanja za isporučenu robu, ne utječu na činjenicu da je kriza u Agrokoru nastupila daleko prije donošenja Zakona. Čak i puno prije reagiranja dobavljača kroz obustavu isporuke roba i sirovina, odnosno blokade žiro računa.

Želimo istaknuti da su, iako pritisnuti vlastitim financijskim problemima i opterećeni aktivacijom mjenica, dobavljači već početkom lipnja pokazali iznimnu solidarnost te pristali na posebni tretman malih proizvođača i dobavljača kojima je isplaćen cjelokupni dug, s tim da dijelu malih i mikro proizvođača, do tada, dugovi nisu bili plaćeni i preko godinu dana. Svjedoci smo da za posljedicu ovakvog poslovnog modela, kojeg je provodio koncern Agrokor, imamo niz stečajeva i predstečajnih postupaka pa je u najmanju ruku licemjerno i neodgovorno prozivati te iste dobavljače ili bilo koga drugog za stanje koncerna.

Ivica Todorić Prije otvaranja bloga Todorić se u Beogradu navodno sastajao s medijskim i poslovnim savjetnicima

Smirite strasti

Koordinacija proizvođača i dobavljača poziva na smirivanje strasti kako se ne bi ugrozilo poslovanje ključnih kompanija koncerna koje je nagriženo višegodišnjim, kako se sad sve više pokazuje, dvojbenim poslovnim praksama. Isto tako, želimo još jednom izraziti svoju podršku izvanrednoj Upravi koja je uspjela stabilizirati situaciju, ponovno uspostaviti ustaljene kanale opskrbe i prodaje te odraditi zahtjevnu turističku sezonu. Koordinacija proizvođača i dobavljača očekuje skoru objavu rezultata revizije poslovanja koja bi trebala dati popunu financijsku dijagnozu sustava Agrokor.", stoji u priopćenju Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora čiji predstavnik je prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Ivica Todorić MARINKO JURASIĆ U očekivanju snimke zavrtanja ruke Todoriću Ivica Todorić OPET NA BLOGU Nije slučajno da je Todorić prozvao Crnjca Iva Balent Slučaj Agrokor Gdje je i što radi obitelj Todorić: Ante u Beču, Iva Balent uz oca
joely richardson
bolan gubitak
Joely Richardson: Sestrina me smrt zauvijek promijenila

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Sumnjičav
  Sumnjičav:

  Dok je šutio djelovao je pametno i ozbiljno. Sada kada, putem svog bloga "prikazuje svoju istinu" zapleo se kao pile u kučine. Istinu ćemo saznati tek na sudu a pitanje je da li i tada.

 • Avatar arator
  arator:

  Kako ga nije sram. Sva poduzeća je dobivao za 1 kn, tolike poticaje od države s kojima je mogao financirati solidne plaće a ne crkavicu....On je jedan teški krim čovjek, ucjenama općina po Baranji je dolazio do zemljišta, nije plaćao ... prikaži još! nikakve komunalije...i sad se javlja, fuj

 • Avatar dobry
  dobry:

  Gospodine Premijeru, imate jedinstvenu priliku riješiti se svih isluženih, korumpiranih i nesposobnih, prije svega,političara i "poduzetnika", od kojih izgleda 95% ima "umočene prste" u Agrokorov kriminal. No da li ćete se usuditi na takav radikalan potez, u pozitivnom smislu, vidjet ... prikaži još! ćemo. Ako to ne učinite, onda ste propustili stoljetnu priliku da Hrvatsku oslobodite od udbe, sudbe, političke mafije, korumpiranog sudstva i ostalih "bolesti", koji nas nagrizaju i eutanaziraju iznutra, bolno i polako...onda ste i sami dio tog karcinoma...