Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Konzervativci žele poništiti Franjino otvaranje Crkve prema razvedenima i homoseksualcima'

Bivši vatikanski veleposlanik u Washingtonu pozvao je papu Franju da podnese ostavku optužujući ga da je godinama znao da je jedan američki kardinal zlostavljač
30. kolovoza 2018. u 07:50 23 komentara 1992 prikaza
Papa Franjo
Foto: Alessandro Bianchi/REUTERS/PIXSELL

Pristaše pape Franje stali su u njegovu obranu nakon što je bivši visoki vatikanski dužnosnik pokrenuo nezapamćen napad na njega, opasno intenzivirajući nastojanja konzervativaca da ga potkopaju jer ga smatraju previše liberalnim.

Papa Franjo u Irskoj Neka da dobar primjer kardinalima Viganò traži ostavku pape 'jer je znao za zlostavljanja djece'

Franjini pristaše kažu da se optužbama iznesenima u pismu nadbiskupa Carla Marije Vigana na 11 stranica želi utrti put budućem konzervativnom Papi koji bi poništio Franjino otvaranje Crkve prema razvedenima i homoseksualcima.

Vigano, bivši vatikanski veleposlanik u Washingtonu, u izjavi objavljenoj tijekom vikenda pozvao je papu Franju da podnese ostavku optužujući ga da je godinama znao da je jedan američki kardinal zlostavljač i s tim u svezi nije poduzeo ništa. 

Vigano tvrdi da je to Papi osobno kazao prije pet godina, nešto više od tri mjeseca nakon njegova izbora. Uz izjavu nije objavio nikakve dokaze za te tvrdnje i od tada nije dostupan za komentar.

Papa Franjo PROZIVKE Papa šuti na optužujuće pismo da je zataškavao svećeničko zlostavljanje

Na letu kući iz Irske u petak, papa Franjo je rekao novinarima da "neće reći niti riječi" o tim optužbama.

"Pažljivo pročitajte dokument i prosudite sami", rekao je.

Papini pristaše tvrde da je ta izjava puna rupa i proturječja i ukazuju na činjenicu da ju je Vigano napisao s jednim novinarom koji često kritizira Papu te tvrde da je to dokaz ideološke strategije protiv Franje, što spomenuti novinar niječe.

Obje strane zauzimaju pozicije u potencijalno odlučujućoj bitki oko Papinih napora da Crkva postane inkluzivnija.

Kardinal Joseph Tobin iz Newarka rekao je da je Viganova izjava puna "činjeničnih pogreški, insinuacija i ideologije straha".

Viganove pristaše u Italiji i inozemstvu hvale ga što slijedi svoju savjest.

Papa Franjo: Roditelji homoseksualne djece trebaju se pomoliti i možda tražiti psihijatrijsku pomoć

"Vigano je odani čovjek Crkve... ako sada iznosi te optužbe i traži Franjinu ostavku, za to ima jako dobre razloge", rekao je George Weigel, viši predavač na katoličkim studijima pri Centru za etiku i javnu politiku u Washingtonu.

Konzervativci su do sada napadali Papu na doktrinarnoj osnovi. Sada su, kažu njegovi pristaše, podigli uloge optužujući ga da je zajedno s drugim vatikanskim i crkvenim dužnosnicima propustio djelovati u slučaju spolnog zlostavljanja.

Viganovu izjavu, potpisanu 22. kolovoza, konzervativni mediji objavili su četiri dana kasnije, tijekom Papinog posjeta Irskoj, gdje je spolno zlostavljanje u Crkvi bilo glavna tema.

Papa Franjo IRSKI POUČAK Papa na udaru zbog obračuna s pedofilijom

"To doista izgleda kao očit pokušaj konzervativaca da delegitimiziraju Franju", rekao je David Gibson, direktor Centra za religiju i kulturu pri Sveučilištu Fordham u New Yorku. "Cijeli ovaj slučaj pažljivo je koordiniran s konzervativnim katoličkim medijima i pažljivo tempiran."

Gibson je rekao kako vjeruje da konzervativci pripremaju teren za izbor kandidata iz svojih redova za Franjina nasljednika, nanoseći štetu njegovoj ostavštini prije nego umre ili podnese ostavku.

"Ovo je početak kampanje za iduću konklavu."

analiza Papa je moćan samo na riječima, ali i to je puno

"Nema urote"

Izjava je napisana u suradnji s talijanskim novinarom Marcom Tosattijem, koji svakodnevno piše blog pod nazivom Stilum Curie u kojem kritizira Franju.

Tosatti tvrdi da iza izjave ne stoji "nikakva konzervativna urota" i da je objavljena čim je prevedena na druge jezike.

"Činjenica da je objavljena dok je Papa bio u Dublinu čista je slučajnost", rekao je.

Vigano je napisao da su papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt XVI., među ostalima, godinama znali da je kardinal Theodore McCarrick, nadbiskup Washingtona, spolno zlostavljao sjemeništarce.

Papa Franjo u Irskoj Posjet Irskoj Papa Franjo susreo se s osam žrtava spolnog zlostavljanja i zatražio oprost

Crkveni dužnosnici u SAD-u kazali su u lipnju da su optužbe da je McCarrick zlostavljao 16-godišnjeg dječaka prije gotovo 50 godina vjerodostojne i poduprte dokazima. Ta optužba, što taj nadbiskup niječe, dovela je do njegove ostavke prošli mjesec. 

Vigano navodi da je papa Benedikt XVI., doznavši za te optužbe, zapovjedio McCarricku da se povuče u život u molitvi i pokori. Vigano se ne sjeća kada je ta navodna kazna, koja nikada nije bila objavljena javnosti, izrečena. Vatikan obično takve stvari objavljuje.

Vigano tvrdi da je rekao papi Franji sve o McCarricku 23. lipnja 2013. 

Kardinal Donald Wuerl, McCarrickov nasljednik na dužnosti nadbiskupa Washingtona, istaknuo je u priopćenju u ponedjeljak da Vigano nije iznio "nikakve objektivno provjerljive dokaze" za svoje optužbe.

McCarrick, kojeg od ostavke nema u javnosti, nije bio dostupan za komentar.

Papa Franjo u Irskoj NOVA EPOHA 'Propusti Katoličke crkve s pravom su uzrokovali ljutnju'

Benediktov tajnik, nadbiskup Georg Ganswein, rekao je Reutersu da bivši Papa također nema komentara.

Blogeri i novinari pronašli su fotografije McCarricka na crkvenim dužnostima, uključujući barem jednu u Vatikanu, u godinama kada po Viganu nije smio sudjelovati u javnom životu. 

Mali, ali glasni

Vigano je dio male, ali glasne skupine konzervativnih prelata, većinom u mirovini ili u Franjinoj nemilosti, koji kritiziraju njegove pozive da Crkva bude otvorenija prema homoseksualcima i razvedenima.

Papa Franjo u Irskoj Silvije Tomašević Koliko posjet Pape Franje može utjecati na izmijenjeno irsko društvo

Njihov de facto vođa je američki kardinal Raymond Leo Burke. Godine 2016. Burke i još trojica kardinala napisali su javno pismo poznato pod nazivom "The Dubia" optužujući Franju da izaziva pomutnju u pitanjima morala.

U travnju ove godine, Vigano je nazočio konzervativnoj konferenciji pod nazivom "Granice papinske vlasti" na kojoj je Burke bio glavni govornik. Tosatti je također bio nazočan.

Neki sudionici konferencije otvoreno su govorili o papi Franji kao prethodniku nadolazećeg Antikrista i kraja svijeta. Konferencija je usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da se za pape Franje pojavila "velika opasnost za vjeru i jedinstvo Crkve".

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • angeomihael:

    Postoji muški spol ,ženski spol,a postoje i luđaci.

  • Matovilac3:

    Ne može se služiti Bogu i sebi i biti Sotonist jer on voli zabranjeno homo ,kao Hitler ,kao Gering,kao Himler....

  • Deleted user:

    Crkva se ni u kojem slučaju ne smije prilagođavati tkz. novom vremenu. Vremenu u kojem je čovjek nikad nesretniji. Vegetira na antidepresivima opijatima i kojekakvim psiholozima bez optimizma i nade. To bi za crkvu bila jedina prava opasnost. Bez obzira ... prikaži još! i na privremeno gubljenje jednog broja vjernika. Vjera je dar i ona će uvjek naći put do čistih srdaca. Pozitivne tendencije već se osjećaju. Ljudi izmučeni i izluđeni lažnim vrijednostima sigurno će se vratiti jedinoj pravoj ljepoti okrepi i smislu. Radosti života po Kristu i u Kristu.