Naslovnica Vijesti Svijet

Viganò traži ostavku pape 'jer je znao za zlostavljanja djece'

Viganò također traži ostavku pape Franje, jer je navodno zanemario optužbe protiv McCarricka poslije konklave 2013. na kojoj je Bergoglio izabran za papu
26. kolovoza 2018. u 23:30 8 komentara 1092 prikaza
Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL

Bivši tajnik vatikanskog guvernanata i bivši apostolski nuncij u Washingtonu nadbiskup Carlo Maria Viganò objavio je dokument od 11 stranica u kojem opisuje kako je Sveta Stolica znala od 2000. godine za optužbe protiv američkog kardinala Theodorea McCarricka da je kao vašingtonski nadbiskup pozivao seminariste da dođu prenoćiti u njegovu privatnu kuću na moru.

Papa Franjo u Irskoj Silvije Tomašević Koliko posjet Pape Franje može utjecati na izmijenjeno irsko društvo

Viganò također traži ostavku pape Franje, jer je navodno zanemario optužbe protiv McCarricka poslije konklave 2013. na kojoj je Bergoglio izabran za papu. Podsjetimo da je Sveti Otac 27. srpnja ove godine prihvatio ostavku i na mjesto kardinala bivšeg nadbiskupa Washingtona i kardinala McCarricka (88). 

McCarrick je podnio ostavku i na kardinalsku odoru i Franjo ju je odmah prihvatio. Bio je optužen da je kao svećenik u New Yorku prije 45 godina seksualno zlostavljao maloljetnika.

Papa Franjo ŠTITIO KARDINALA Bivši dužnosnik Vatikana pozvao papu Franju na ostavku zbog seksualnih skandala

No, Viganò sada traži i ostavku Franje. O postojanju dokumenta se govorilo neko vrijeme u američkim i europskim krugovima koji su otvoreno protiv pape Franje, a sada je taj dokument postao javni i objavio ga je u nedjelju, među ostalima, i portal Vatican Insider. Viganò iznosi kako su i prethodni nunciji u Washingtonu od 2000. godine  slali u Vatikan optužbe protiv McCarricka da je seksualno zlostavljao seminariste, ali se ništa nije događalo. 

Viganò izravno optužuje tadašnjeg državnog tajnika kardinala Angela Sodana, njegova tadašnjeg zamjenika, a sadašnjeg pročelnika Kongregacije za istočne crkve Leonarda Sandrija da su pokrivali McCarricka. Ivan Pavao II. je, podsjetimo, 2000. godine imenovao McCarricka vašingtonskim nadbiskupom, a godinu dana kasnije uvrstio ga je u kardinalski zbor. Viganò drži kako su ta promaknuća McCarricka zasluga Sodanova utjecaja u vrijeme kada je Ivan Pavao II. već bio bolestan. Tih godina McCarrick je često dolazio u Vatikan. 

Franjo ODRŽAT ĆE MISU Papa završava posjet Irskoj kojim je dominirao problem svećeničkih zlostavljanja djece

Zatim Viganò iznosi kako je 2006. poslao dvije bilješke protiv McCarricka njegovim nadležnima, a to je tada bio državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone koga optužuju, pak, da je promaknuo mnoge homoseksualce na položaje u vatikanskoj kuriji. I te bilješke su ostale bez odgovora, no Viganò iznosi i kako mu je papa Benedikt XVI. u dva navrata, 2009. i 2010., najavio sankcije protiv McCarricka, koji tada više nije imao nikakvih funkcija pošto se 2006. povukao s položaja vašingtonskog nadbiskupa.

Sada Viganò kaže kako je Benedikt XVI. htio zabraniti McCarricku i da se pojavljuje u javnosti, da putuje i da javno služi mise. No te su sankcije ostale u tajnosti, a McCarrick je nastavio služiti mise i držati konferencije.  

Papa Franjo u Irskoj NOVA EPOHA 'Propusti Katoličke crkve s pravom su uzrokovali ljutnju'

U posljednjem dijelu svoje “optužbe” Viganò kaže kako je u lipnju 2013. tijekom privatne audijencije govorio novom papi Franji o McCarricku o kojem postoji u Kongregaciji za biskupe dosje pun optužbi. Viganò ne kaže je li i novom papi Franji uputio te optužbe. No, ipak drži kako se Franjo “nije korektno ponio” jer nije odmah intervenirao. Ponovimo, McCarrick od 2006. više nije bio ni na kakvoj dužnosti, a sada mu je oduzeta i kardinalska odora. 

Na stranu to što Viganò vodi i neku svoju osobnu bitku pošto nije podnio što ga je Benedikt XVI., po njegovu mišljenju, udaljio iz Vatikana poslavši ga za nuncija u Washington, ali treba, piše Vatican Insider, utvrditi i neke iznesene stvari. Prvo, Ivan Pavao II. 2000. godine (umro je pet godina kasnije) nije bio tako bolestan kako to drži Viganò, ali bi se moglo zaključiti da Sodano nije Wojtyli prenio sve informacije koje su u državno tajništvo dolazile iz vašingtonske nuncijature. 

Papa Franjo u Irskoj Posjet Irskoj Papa Franjo susreo se s osam žrtava spolnog zlostavljanja i zatražio oprost

No, nuncij je mogao i izravno kontaktirati papu. Viganò drži kako je kardinal Giovanni Battista Re kao tadašnji pročelnik Kongregacije za biskupe bio protiv imenovanja McCarricka za nadbiskupa američkog glavnog grada, ali zašto to nije osobno njima kazao Ivanu Pavlu II. ili tadašnjem papinom osobnom tajniku, današnjem kardinalu Stanislawu Dziwiszu, a s obojicom je bio blizak?

Zatim zašto govori o tajnim zabrana služenja mise McCarricku, zar ih Benedikt XVI. nije mogao javno obznaniti, kao što je sada to učinio Franjo? Ima i drugih nelogičnosti, ali osnovno je pitanje zašto Viganò nije te svoje primjedbe objavio ranije nego tek sada. Svoj dokument, a što nije prenio Vatican Insider, Viganò završava: 

Papa Franjo u Irskoj Papa Franjo u Irskoj 'Pedofilija predstavlja sramotu za katoličku zajednicu'

- U ovom ekstremno dramatičnom trenutku za univerzalnu Crkvu neka papa Franjo prizna svoje greške i u koherentnosti s proklamiranim načelom o nultoj toleranciji bude prvi koji će dati dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali zlostavljanja koja je počinio McCarrick i neka podnese ostavku zajedno sa svima njima.
 
Treba još dodati kako je Viganò očekivao da će nakon petogodišnjeg mandata u apostolskoj nuncijaturi u Washingtonu po povratku u rimsku kuriju 2014. dobiti neki položaj, ali je otišao u mirovinu. Podsjetimo i kako je Viganò bio umješan u aferu Vatileaks, odnosno njegove su prijave protiv rimske kurije na koncu završile u novinama i knjigama. U posljednje vrijeme sudjelovao je na susretima takozvanih ultras katolicima koji javno napadaju papu Franju. 

Papa Franjo u Irskoj

Papa Franjo u Irskoj
1 / 18
Papa Franjo u Irskoj
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • pritiskovic:

  Svi ste sve znali...stara praksa već 2000 godina. Bila i biće.

 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Vigilare se očitovao urbi et orbi po ovom pitanju?

 • macor:

  Isus je na Sinaju Luciferu dao 21.vijek. I Lucifer se u Vatikanu udomacio. I naravno da i on luta Zemljom, tj. zadrzava se u nekim zemljama duze a u nekim krace. A u Hrvatskoj se osjeca ko bubreg u loju. ... prikaži još!ju. Ko vaktile u Irskoj.