Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neka da dobar primjer kardinalima

Viganò traži ostavku pape 'jer je znao za zlostavljanja djece'

Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
26.08.2018.
u 23:30

Viganò također traži ostavku pape Franje, jer je navodno zanemario optužbe protiv McCarricka poslije konklave 2013. na kojoj je Bergoglio izabran za papu

Bivši tajnik vatikanskog guvernanata i bivši apostolski nuncij u Washingtonu nadbiskup Carlo Maria Viganò objavio je dokument od 11 stranica u kojem opisuje kako je Sveta Stolica znala od 2000. godine za optužbe protiv američkog kardinala Theodorea McCarricka da je kao vašingtonski nadbiskup pozivao seminariste da dođu prenoćiti u njegovu privatnu kuću na moru.

Viganò također traži ostavku pape Franje, jer je navodno zanemario optužbe protiv McCarricka poslije konklave 2013. na kojoj je Bergoglio izabran za papu. Podsjetimo da je Sveti Otac 27. srpnja ove godine prihvatio ostavku i na mjesto kardinala bivšeg nadbiskupa Washingtona i kardinala McCarricka (88). 

McCarrick je podnio ostavku i na kardinalsku odoru i Franjo ju je odmah prihvatio. Bio je optužen da je kao svećenik u New Yorku prije 45 godina seksualno zlostavljao maloljetnika.

No, Viganò sada traži i ostavku Franje. O postojanju dokumenta se govorilo neko vrijeme u američkim i europskim krugovima koji su otvoreno protiv pape Franje, a sada je taj dokument postao javni i objavio ga je u nedjelju, među ostalima, i portal Vatican Insider. Viganò iznosi kako su i prethodni nunciji u Washingtonu od 2000. godine  slali u Vatikan optužbe protiv McCarricka da je seksualno zlostavljao seminariste, ali se ništa nije događalo. 

Viganò izravno optužuje tadašnjeg državnog tajnika kardinala Angela Sodana, njegova tadašnjeg zamjenika, a sadašnjeg pročelnika Kongregacije za istočne crkve Leonarda Sandrija da su pokrivali McCarricka. Ivan Pavao II. je, podsjetimo, 2000. godine imenovao McCarricka vašingtonskim nadbiskupom, a godinu dana kasnije uvrstio ga je u kardinalski zbor. Viganò drži kako su ta promaknuća McCarricka zasluga Sodanova utjecaja u vrijeme kada je Ivan Pavao II. već bio bolestan. Tih godina McCarrick je često dolazio u Vatikan. 

Zatim Viganò iznosi kako je 2006. poslao dvije bilješke protiv McCarricka njegovim nadležnima, a to je tada bio državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone koga optužuju, pak, da je promaknuo mnoge homoseksualce na položaje u vatikanskoj kuriji. I te bilješke su ostale bez odgovora, no Viganò iznosi i kako mu je papa Benedikt XVI. u dva navrata, 2009. i 2010., najavio sankcije protiv McCarricka, koji tada više nije imao nikakvih funkcija pošto se 2006. povukao s položaja vašingtonskog nadbiskupa.

Sada Viganò kaže kako je Benedikt XVI. htio zabraniti McCarricku i da se pojavljuje u javnosti, da putuje i da javno služi mise. No te su sankcije ostale u tajnosti, a McCarrick je nastavio služiti mise i držati konferencije.  

U posljednjem dijelu svoje “optužbe” Viganò kaže kako je u lipnju 2013. tijekom privatne audijencije govorio novom papi Franji o McCarricku o kojem postoji u Kongregaciji za biskupe dosje pun optužbi. Viganò ne kaže je li i novom papi Franji uputio te optužbe. No, ipak drži kako se Franjo “nije korektno ponio” jer nije odmah intervenirao. Ponovimo, McCarrick od 2006. više nije bio ni na kakvoj dužnosti, a sada mu je oduzeta i kardinalska odora. 

Na stranu to što Viganò vodi i neku svoju osobnu bitku pošto nije podnio što ga je Benedikt XVI., po njegovu mišljenju, udaljio iz Vatikana poslavši ga za nuncija u Washington, ali treba, piše Vatican Insider, utvrditi i neke iznesene stvari. Prvo, Ivan Pavao II. 2000. godine (umro je pet godina kasnije) nije bio tako bolestan kako to drži Viganò, ali bi se moglo zaključiti da Sodano nije Wojtyli prenio sve informacije koje su u državno tajništvo dolazile iz vašingtonske nuncijature. 

No, nuncij je mogao i izravno kontaktirati papu. Viganò drži kako je kardinal Giovanni Battista Re kao tadašnji pročelnik Kongregacije za biskupe bio protiv imenovanja McCarricka za nadbiskupa američkog glavnog grada, ali zašto to nije osobno njima kazao Ivanu Pavlu II. ili tadašnjem papinom osobnom tajniku, današnjem kardinalu Stanislawu Dziwiszu, a s obojicom je bio blizak?

Zatim zašto govori o tajnim zabrana služenja mise McCarricku, zar ih Benedikt XVI. nije mogao javno obznaniti, kao što je sada to učinio Franjo? Ima i drugih nelogičnosti, ali osnovno je pitanje zašto Viganò nije te svoje primjedbe objavio ranije nego tek sada. Svoj dokument, a što nije prenio Vatican Insider, Viganò završava: 

- U ovom ekstremno dramatičnom trenutku za univerzalnu Crkvu neka papa Franjo prizna svoje greške i u koherentnosti s proklamiranim načelom o nultoj toleranciji bude prvi koji će dati dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali zlostavljanja koja je počinio McCarrick i neka podnese ostavku zajedno sa svima njima.
 
Treba još dodati kako je Viganò očekivao da će nakon petogodišnjeg mandata u apostolskoj nuncijaturi u Washingtonu po povratku u rimsku kuriju 2014. dobiti neki položaj, ali je otišao u mirovinu. Podsjetimo i kako je Viganò bio umješan u aferu Vatileaks, odnosno njegove su prijave protiv rimske kurije na koncu završile u novinama i knjigama. U posljednje vrijeme sudjelovao je na susretima takozvanih ultras katolicima koji javno napadaju papu Franju. 

Papa Franjo u Irskoj

Papa Franjo u Irskoj
1/18
Ključne riječi

Komentara 8

PR
pritiskovic
07:28 27.08.2018.

Svi ste sve znali...stara praksa već 2000 godina. Bila i biće.

MA
matox
03:15 27.08.2018.

ostavka ?????? zatvor !!...To ne čini onaj koji živi evanđelje,to čini sotona u svećeničkoj mantiji. Ono što je zaista problem su tzv. vjernici, koji idu na tzv. njihovu misu znajući da je tzv. svećenik podofil. I još mu šalju svojuu djecu. ...............i roditelje treba kazniti.

Avatar krcedolac
krcedolac
09:45 27.08.2018.

Vigilare se očitovao urbi et orbi po ovom pitanju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije