Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažan rast izvoza

Končar: 1,2 milijarde eura otvorenih narudžbi

Zagreb: Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar grupe
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
02.05.2023.
u 16:14

Usprkos rastu dobiti, energetska kriza i geopolitička previranja su imala snažan utjecaj na profitabilnost

Grupa Končar je u prva tri mjeseca ove je godine ostvarila konsolidirane prihode od prodaje 171,5 milijuna eura, što je 54,2 milijuna eura ili 46,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio izvoza povećan je za 64 posto. 

Posebno značajno povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz veći za 30,8 milijuna eura - 79,9 milijuna eura ili 73,2 posto više. Prednjači segment transformatora uslijed sve većeg zamaha zelene tranzicije. Uz ugovaranje na EU tržištu, koje je za 159,9 milijuna eura veće u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, povećano je ugovaranje i na svim ostalim tržištima.

Novougovoreni poslovi u prvom tromjesečju ove godine zaključeni su u iznosu od 404,7 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine.

Kako navodi Gordan Kolak, predsjednik uprave Končar Grupe, posebno se ističu otvorene narudžbe, backlog, koje su dostigle rekordan iznos od 1,2 milijarde eura i povećane su za 233,1 milijuna eura u odnosu na kraj prošle godine te predstavljaju temelj za rast.

Usprkos rastu dobiti, energetska kriza i geopolitička previranja su imala snažan utjecaj na profitabilnost te je EBITDA smanjena za 15,2 posto, dok je operativna dobit ostvarena u iznosu od 10,7 milijuna eura i manja je za 4,3 milijuna eura.

VIDEO Superžena Vedrana Poletar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije