Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNI REZULTATI ANKETE

Bez mandata iz dijaspore: Restart odnosi pobjedu s jednim mandatom više od HDZ-a

Bernardić, Škoro i Plenković
Foto: PIXSELL
1/20
02.07.2020.
u 19:10

Napomena da je istraživanje pokazalo i značajan postotak neodlučnih birača koje političke opcije mogu pridobivati sutra do ponoći

RTL u suradnji s Promocijom plus završava ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama. Konačni je rezultat nakon obrađenih svih 10 izbornih jedinica da Restart koalicija osvaja 56 mandata, HDZ mandat manje, 55, a Domovinski pokret Miroslava Škore 18 mandata. Mandate u Saboru osvajaju još Most, njih šest, zeleno-lijeva koalicija oko platforme Možemo je vjerojatno na tri mandata, a statusu parlamentarne stranke može se nadati i Živi zid s jednim mandatom.

Rezultati za VIII., IX. i X. izbornu jedinicu

U Istri i Kvarneru Restart izlazi u koaliciji s IDS-om i PGS-om. Ta opcija uvjerljivo pobjeđuje (46,6%) no manje uvjerljivo u odnosu na prošle izbore 2016. kada su zajedno osvojili gotovo 60 posto glasova. Nešto lošije u odnosu na tada prolazi i HDZ (18,7%), a treći izbor ovdje je koalicija oko platforme Možemo s 5,6 posto. Slijede Most (4%), Domovinski pokret (3,9%) i koalicija oko Živog zida (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat, a svih šest lista bore se za dva granična mandata.

Preračunato, fiksne mandate ovdje imaju samo Restart koalicija - čak devet mandata i HDZ tri mandata. Obje su opcije blizu osvajanju jednog dodatnog graničnog. Od ostalih opcija blizu graničnog mandata još je jedino lijevo-zelena koalicija dok Most, Domovinski pokret i koalicija oko Živog zida za to imaju manju šansu.

Što se Dalmacije tiče, u IX. izbornoj jedinici je HDZ prvi izbor - osvaja gotovo 40 posto, a dvostruko manje (20,1%) ima Restart koalicija. Obje su opcije bolje prošle prije četiri godine, gotovo polovina birača koji su izišli na izbore zaokružili su HDZ. Postotak koji je HDZ od tada izgubio sada ima Domovinski pokret (točno 10%). Most je na devet posto, a slijede četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine s 5,1 posto. Na meti svih pet opcija su dva granična mandata.

Preračunato, HDZ ima fiksnih sedam, a blizu su i osmom graničnom. Restart ima tri i također je blizu dodatnog graničnog. Domovinski pokret ima jedan siguran mandat i nešto je udaljeniji od dodatnog graničnog. Istu takvu situaciju ima i Most dok Stipe Petrina kojeg podupiru Živi zid i ostali nema fiksnog mandata, a dalji su i od mogućnosti osvajanja graničnog, donosi RTL.

Trećina glasova (33,3%) u X. izbornoj jedinici prema ovome istraživanju ide HDZ-ovoj listi, a za RESTART četvrtina (24%). Slijedi Domovinski pokret s 10,8 posto, a ponovno je vidljivo da baš taj postotak nedostaje HDZ-u u odnosu na rezultate izbora 2016. Most je na 8,1 posto, slijedi koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (4,8%) i HGS - stranka Željka Keruma (3,9%). Pet lista ovdje se bori za jedan granični mandat.

Preračunato u mandate, HDZ osvaja šest fiksnih i manju mogućnost za dodatni granični mandat, koalicija Restart osvaja četiri fiksna uz veću mogućnost za granični i Domovinski pokret dva fiksna i udaljeniji su od dodatnog graničnog mandata. Most ima jedan fiksni mandat, a i koalicija oko Stranka s imenom i prezimenom i stranka Željka Keruma udaljeniji su od graničnog mandata, a fiksnog, prema istraživanju, nemaju.

Foto: RTL

Ovo su ukupni rezultati za 140-ero zastupnika i da nedostaje 8 manjinskih zastupnika kao i 3 mandata dijaspore no jasno je da većine bez dodatnih koaliranja - nema. Napomena da je istraživanje pokazalo i značajan postotak neodlučnih birača koje političke opcije mogu pridobivati sutra do ponoći.

Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici. Istraživanje je ukupno provedeno od 22. lipnja do 1. srpnja, a greška uzorka je +/- 3 cijela 7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

>> VIDEO Sučeljavanje Reiner, Maras, Peternel i Benčić - Maras: Spriječit ćemo najcrnju koaliciju koja se sprema Hrvatskoj. Peternel: Podržavate notornog komunističkog diktatora

Ključne riječi

Komentara 121

Avatar stars
stars
19:44 02.07.2020.

Cak i da SDP vodi, nema sa kime sastaviti vladu jer je vec okupila sve lijeve otpadke.

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
19:45 02.07.2020.

Sigurno je restart u vodstvu nakon "fenomenalne" izvedbe Bernardica u suceljavanju sa Plenkijem, ili Ostojica koji je sam izasao iz samoizolacije.. Malo mi je cudna ova anketa..

RE
RedTree
19:33 02.07.2020.

Ova vlada ima djela od najboljeg kreditnog rejtinga od 1997., javni dug je drastično pao u BDP-u, skupi krediti zamijenjeni povoljnim, nikad više zaposlenih prije korone, nikad veće iskorištavanje EU fondova, povećan izvoz to je onaj zdravi rast. Pelješki most, Čiovski most, početak gradnje novih željeznica, LNG i početak modernizacije rafinerije u Rijeci. Dobar vanjski položaj, naročito u sporu sa Slovenijom. Spriječen kolaps Agrokora i gubitak 60 tisuća radnih mjesta, uspješno nošenje s koronom i njenim ekonomskim posljedicama. Definitivno plus za dalje, a drugi osim bajki i nepoznavanja ekonomije koje nas vodi u bankrot i stanje Venezeula veličaju diktatora druge države koji nikad nije ni htio Hrvatsku. Pametnom dosta u najozbiljnijim trenucima naših vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije