Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2018. u 08:43

Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastupnica i stručnjakinja za javne financije, detaljno je analizirala prijedlog proračuna EK te upozorava da je on u suprotnosti s politikama i porukama koje zastupa Europska unija.

Hrvatska se dosad nije proslavila u povlačenju novca iz fondova EU, a iz trenutačne perspektive čini se da priliku za popravni i neće imati. Europska komisija pritisnuta je novim izazovima, prije svega migracijama i željom da u inovacijama i razvoju prati pozicioniranje Kine i SAD-a, ali i vlastitom kontradiktornom politikom da jedno zastupa, a drugo financira, pa predlaže proračun potpuno drukčijeg koncepta od dosadašnjeg koji je pomagao razvoju siromašnijih članica. 

Prođe li takav proračun, Hrvatska će skupo platiti svoje pogreške, nespremnost i promašaje svih dosadašnjih političkih elita jer, osim što se smanjuje iznos za kohezijske fondove, smanjuje se i iznos bespovratnog sufinanciranja projekata, što znači smrt korištenja fondova za većinu hrvatskih gradova i općina. 

Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastupnica i stručnjakinja za javne financije, detaljno je analizirala prijedlog proračuna EK te upozorava da je on u suprotnosti s politikama i porukama koje zastupa Europska unija. EU se, primjerice, zalaže za popularizaciju života na selu, pa je razvijena i nova politika „pametna sela“, ali umjesto da EK predloži veća ulaganja u tu svrhu, smanjuje ih za trećinu. EU proklamira i važnost obrazovanja kao i cjeloživotnog učenja, ali Komisija Europski socijalni fond, iz kojeg se obrazovanje financira, kreše za 7,3 posto.Kohezijski fond koji je ključan za osnovnu prometnu i energetsku infrastrukturu te upravljanje vodama i otpadom, što su neophodna ulaganja za manje razvijene članice, EK reže za čak 45,4 posto

Iz svega se može zaključiti da ni Europska unija, kojoj je Hrvatska toliko težila, nije ni ozbiljna ni odgovorna kada je riječ o proklamiranim politikama jer je u jednom financijskom dokumentu Komisija uspjela pregaziti većinu onoga što je Europska unija postavila kao temeljnu politiku. Ili se EU, vođen bogatijim članicama, samo brzo prilagođava novim uvjetima i bez empatije novac siromašnih preusmjerava bogatima. Reklo bi se da je Unija neki obrnuti Robin Hood... Ili točnije – Superhik.

Junkcer 'šalje pusu' Plenkoviću

Komentara 3

RZ
rebel.zg
09:16 10.12.2018.

Hrvatska je mala i nebitna. Nismo u mogucnosti iskoristit ni 50% novca iz fondova koji su nam alocirani, naravno da ce se novci preusmjerit negdje gdje se to moze iskoristit umjesto da propadaju kod nas

DU
Deleted user
11:30 10.12.2018.

Prilike treba koristiti a ne kukasti! Kako su naši stari govorili: što ti dade tuđa mati, brzo lati (uzmi)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije