Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODjeci posjeta

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smirila bošnjačko-hrvatske tenzije u BiH

Kolinda Grabar Kitarović i Majke Srebrenice
Foto: Fena
1/4
20.01.2018.
u 11:17

Čavara: Predsjednica je pokazala da Hrvatska želi pomoći i kao potpisnica Daytonskog sporazuma, bez uplitanja u unutarnja pitanja

Buku negativnih, loših, nedobronamjernih pa i prijetećih poruka prije dolaska i tijekom boravka predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u BiH ona je amortizirala već prvom svojom izjavom u Sarajevu.

– Nema država u svijetu koje su upućenije jedna na drugu kao što su BiH i RH – poručila je hrvatska predsjednica. I sama je priznala da se stvaraju negativne tenzije vezane uz odnose BiH i Hrvatske.

Predizborna godina

Pomirljive poruke predsjednice razoružale su mnoge koji su dulje vrijeme palili vatru u odnosima RH i BiH, a posebice Hrvata i Bošnjaka u BiH. Radikalni dio bošnjačkih krugova u Sarajevu i nakon posjeta traži načine da se obračuna sa svakim dobronamjernim dužnosnikom i pojedincem, potakne daljnje podjele i održi negativne tenzije kako bi se odnosi Bošnjaka i Hrvata dodatno pogoršali. Radikalisti potpiruju podjele, posebice nakon presude Hrvatima u Haagu. U tom kontekstu predsjednicu su u Sarajevu dočekali prosvjednici (njih 20-ak) koji su planirali incidentima zasjeniti dobre namjere i prijateljske poruke s kojima je ona došla u glavni grad BiH, središnju Bosnu, Posavinu... Odjeci posjeta predsjednice RH prepričavaju se i nakon njezina odlaska. Svi se slažu u ocjeni da je to velik korak prema rješavanju problema, otvorenih pitanja između dviju zemalja, ali i pomoći prvog susjeda kada su u pitanju euroatlantske integracije BiH. Predizborna godina u BiH traje i dulje od godine. Tendenciozno se iskorištavaju svi pogodni trenuci i riječi da bi se postigli politički poeni pa ne čudi kako su se predsjednici RH uručivala pisma, dokumenti koji kompromitiraju Hrvatsku, a istodobno dok je boravila s čelnicima Parlamenta BiH u istoj toj zgradi ciljano rušili svi prijedlozi Hrvata. Pa i onaj vezan za izborni zakon. Za Hrvate je on od iznimne važnosti jer se traži da prestane dosadašnja praksa biranja političkih predstavnika Hrvatima. Radikalni dio bošnjačke politike u strategiji rušenja bošnjačko-hrvatskih odnosa zacrtao je i ovaj politički cilj: ne dopustiti Hrvatima da sami biraju predstavnike.

Posjet Posavini u ožujku

Stoga je i predsjednica RH jasno poručila da Hrvati neće biti nacionalna manjina u BiH te da se izborni zakon mora izmijeniti, a RH će inzistirati na jednakopravnosti Hrvata u BiH. Posebnu dimenziju dao je posjet stratištima Hrvata i Bošnjaka. Obišla je Križančevo Selo i Ahmiće. Dva mjesta u središnjoj Bosni u kojima se i dva desetljeća nakon rata osjećaju nezacijeljene rane. – Predsjednica me zamolila da prenesem poruku svim vjernicima u Ahmićima. Ovo sigurno šalje lijepe poruke boljih međususjedskih odnosa – kazao je Mahir Husić, imam džamije u Ahmićima.

U raljama medija koji, pod krinkom građanske, provode nacionalističku politiku našla se i predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić. Stvaran razlog medijskog linča njezin je susret pomirbe s predsjednicom RH, zagrljaj i poruka da ostaje kraljica Balkana. Upravo graditeljima unitarne BiH, bez Hrvata, to smeta. Politički analitičari u BiH slažu se da je ovaj posjet dobar, pozitivan znak za gradnju dobrosusjedskih odnosa. – Stvorena je loša klima i netko je želi graditi. Ostanite motivirani i dalje da kao pravi prijatelj BiH pomognete da mi sami uredimo unutarnje odnose i da uvijek imamo partnera u RH – poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon razgovora u Sarajevu.

– Predsjednica RH iskazala je spremnost da pomogne u rješavanju pitanja koja su vezana uz EU i NATO, ali i kao potpisnica Daytonskog sporazuma u njegovoj nadogradnji bez uplitanja u unutarnja pitanja – kazao je za Večernji list predsjednik FBiH Marinko Čavara. – U posljednje vrijeme smišljeno se stvarala antihrvatska histerija. Izjave i geste predsjednice RH utjecale su i na zaokret retorike političara i dijela javnosti iz BiH. Posjet je doveo do relaksiranja odnosa – kazao je za Večernji list Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Bošnjački član Predsjedništva BiH ne slaže se s time da se stjecao dojam da predsjednica RH nije dobrodošla. – Bilo je reakcija na njezin odlazak u Tursku. Ali, po reakcijama na ulici ne bi se moglo reći da nije bila dobrodošla. Imali smo dobre, iskrene razgovore – kazao je Bakir Izetbegović.

Predsjednica je napustila BiH s porukom iz Dervente (RS): – Podcrtavam brigu o Hrvatima u BiH, drugoj domovini hrvatskog naroda. U mom političkom programu važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost Hrvata u cijeloj BiH. Planiram službeni posjet Posavini tijekom ožujka. Najava dolaska predsjednice RH za dva mjeseca pokazuje da briga za Hrvate, za BiH i sve njezine narode neće prestati, da će Hrvatska kao zemlja EU i dalje lobirati za BiH i poticati pravedna rješenja za dobrobit svih. 

Kolinda Grabar Kitarović i Majke Srebrenice
1/8

– Puno je problema s kojima se susrećemo, počevši od povratka, obnove kuća, održivog povratka, ali to su teme za prigodu kada će nam predsjednica RH doći u službeni posjet gdje ćemo moći detaljnije obrazložiti navedene teme. Dogovorili smo službeni posjet predstavnika Hrvata iz RS s predsjednicom Hrvatske u Zagrebu, gdje ćemo prije dolaska u Bosansku Posavinu detaljnije izložiti probleme s kojima se susrećemo – izjavio je za Večernji list Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Pozdravljam dolazak predsjednice Hrvatske i posjet Križančevu Selu i Ahmićima. No, i nakon posjeta ovim prostorima ostaju otvorena pitanja, a to su: zašto se i nakon 20 godina ne poduzima ništa da se sazna tko je kriv za zločine nad Hrvatima u Buhinim Kućama, Križančevu Selu i drugim stratištima hrvatskog naroda. U mnogim stvarima smo zakasnili, optužuje nas se za nešto za što nismo krivi. Treba tražiti načina da opstanemo. Odlaze nam ljudi, narod je nazadovao, kazao je jučer za Večernji list fra Velimir Bavrka, župnik u Vitezu.

Komentara 45

DU
Deleted user
11:39 20.01.2018.

Nitko ne moze pomiriti katolika i mislimana u Lašvanskoj dolini. Za sukob su krivi 99% muslimani. Oni su cak sprijecili oslobadjanje Jajca, itd itd. Zlocini tzv.armije BiH su skriveni, gledajte od hrvatskog Bugojna napravili su mudzahedinski regrutni centar.

DU
Deleted user
11:57 20.01.2018.

Dokle god hrvati u bih ne budu imali svoj prostor svoj entitet sve ovo su prazne price i uspjesj kgk bosnjacko vodstvo iz sarajeva je apsolutno neprijateljski prema hrvatima i hrvatskoj ....a srbima mogu staviti soli na rep ...srbi uu gospodari polovine bih to su cinjenice... a muslimani tzv. federaciju bih zele za sebe i hrvate u njoj i ne priznaju kao narod... a predsjednica kgk moze samo lijepo ali uzalud pricati....

DA
dalibla
12:09 20.01.2018.

zašto nije posjetila one žene Hrvatice što su izgubile po tri sina i muževe nego se grli s ovom muslimankom iz srebrenice.Poubijali su ih muslimani na kućnom pragu...Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije