Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČENICI IZ NOVSKE

Klinci su za pet! Opomenuli su ministricu Divjak, sreli migrante...

Učenici iz Novske snimili su zanimljiv videoprilog i zajedno sa svojim nastavnicama družili su se sa Stjepanom Blaževićem, zamjenikom glavnog urednika Večernjeg lista
Foto: Boris Ščitar
13.03.2020.
u 07:30

Učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su sudionici projekta Dani medijske pismenosti bili su gosti Večernjaka, a najviše ih zanimaju aktualne teme.

Nakon tri uzastopne godine sudjelovanja u hvalevrijednom projektu pod nazivom Dani medijske pismenosti možemo s olakšanjem ustvrditi – medije čeka svijetla budućnost ma u kojem obliku oni u toj budućnosti postojali!

Dokaz za to su mladi, učenici osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske, koji u sklopu tog projekta svake godine početkom ožujka punih tjedan dana provedu u redakciji Večernjeg lista, sudjelujući pritom u svim dnevnim aktivnostima.

A koje ih teme zanimaju? Sve koje izravno utječu na njihov život i život njihove zajednice. I suprotno općem mišljenju, djeca i mladi itekako su svjesni štetnog utjecaja lažnih vijesti na društvo u kojem žive, a pitanja koja posve otvoreno postavljaju usred uredničkog kolegija Večernjeg lista jasno pokazuju da nema tabu tema kad su mladi u pitanju.

Ovogodišnji sudionici projekta jasno su dali do znanja što misle o tabletima u školama i projektu Škola za život, osmaši iz OŠ “Slavko Kolar” iz Kravarskog u svom novinarskom uratku poslali su oštru poruku ministrici obrazovanja u kojoj su naglasili sav besmisao procesa upisa u srednje škole koji se po njima svodi isključivo na skupljanje ocjena i vrlo je diskriminirajući.

Videoprilog koji su snimili o svojim susretima s migrantima koji redovito prolaze pokraj njihova mjesta pokazuje da djeca i mladi nisu ni približno kao odrasli pod utjecajem lažnih vijesti koje stvaraju psihozu među ljudima i da itekako osjećaju empatiju prema ljudima u nevolji.

Učenici Osnovne škole iz Novske u svom su videoprilogu također poslali važnu poruku koja ne bi smjela proći nezapaženo: volimo čitati, ali ne ono što su čitale naše bake i prabake, stoga prilagodite popis lektire našim željama i potrebama.

Osobito je zanimljivo bilo asistirati na snimanju videopriloga u kojem su učenici iz Novske problematizirali život u svome gradu. Poruka vladajućima bila je: želite li da mladi tamo ostanu, osigurajte im dobre škole, posao, ali i sadržaje koji ih zanimaju.

Poslali su poruku i gradonačelniku Zagreba koja otprilike glasi – znamo da gradite kompostanu u našem gradu i pomno ćemo pratiti kakav će utjecaj ona imati na kvalitetu života u Novskoj.

Da, puno se kvalitetnog novinarskog materijala pripremilo u nekoliko radnih dana, a ono što mladima svakako ide u prilog njihova je potkovanost u korištenju tehnologije.

Kako “prelomiti” punih osam stranica specijalnog izdanja Večernjeg lista ili snimiti i montirati profesionalni videoprilog u trajanju od nekoliko minuta, za njih nije velika nepoznanica. Ako je sadržaj koji im ponudite zanimljiv i poticajan, rezultati će biti zapanjujući. Klinci su za pet, bez obzira na to koliko imaju iz matematike!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije